home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΜεσσηνίαΟικονομίαFeatured

Οι μνηστήρες για το αεροδρόμιο Καλαμάτας που βγήκε πρώτο και μόνο σε διαγωνισμό

Έρχεται δεύτερο κύμα παραχώρησης και αναβάθμισης των ελληνικών αεροδρομίων που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί - Όλες οι εξελίξεις για την Καλαμάτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται o δεύτερος γύρος αναβαθμίσεων και επέκτασης των ελληνικών αεροδρομίων. Ξεκινώντας από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το οποίο εκπνέει σε δύο εβδομάδες μετά από παράταση που δόθηκε στο σχετικό διαγωνισμό ύστερα από αιτήματα υποψηφίων επενδυτών, το Υπερταμείο προχωρά με ταχείς ρυθμούς την αξιοποίηση και των υπολοίπων 22 περιφερειακών αεροδρομίων που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Ειδικότερα στις αρχές Δεκεμβρίου θα δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση για την επιλογή οικονομικού και τεχνικού συμβούλου που θα το συνδράμει στην διαγωνιστική διαδικασία για την μακροχρόνια παραχώρηση τους.

Τα υπό παραχώρηση αεροδρόμια και οι ανάγκες

Όσο αφορά τις υπό παραχώρηση εγκαταστάσεις, πρόκειται για τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Άραξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχίαλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης.

Τα περισσότερα εξ’ αυτών χρειάζονται εκτεταμένες επενδύσεις τόσο σε τερματικούς σταθμούς όσο και στους διαδρόμους αλλά και τον ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τους.

Ο εκσυγχρονισμός τους θα αναβαθμίσει τον τουρισμό στις συγκεκριμένες περιοχές, βοηθώντας στην διάχυση των οικονομικών ωφελειών από τον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην αποσυμφόρηση άλλων κορεσμένων προορισμών. Παράλληλα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών.

Δυσκολία στο να βρεθούν επενδυτές

Ωστόσο το οικονομικό αντικείμενο των περισσότερων εξ’ αυτών των αεροδρομίων θεωρείται αμελητέο και δύσκολο για το λόγο αυτό να προσελκυσθούν επενδυτές που θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν γενναία σε αυτά. Αν εξαιρεθούν τα αεροδρόμια στην Καλαμάτα (που βγαίνει πρώτη και μόνη της σε διαγωνισμό), στην Πάρο, στην Νάξο αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, για τα υπόλοιπα υπάρχουν επιφυλάξεις κατά πόσο ακόμα και σε πλήρη ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Για το λόγο αυτό οι σύμβουλοι του Υπερταμείου έχουν εισηγηθεί την παραχώρηση τους en bloc. Και των 22 δηλαδή μαζί. Οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα από την κυβέρνηση ωστόσο στις πρώτες παρουσιάσεις που της έγιναν στο τέλος του καλοκαιριού έγινε σαφές πως θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι παραχωρήσεις και να γίνουν σύντομα και να είναι επιτυχημένες, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Πακέτο κινήτρων για υποψήφιους επενδυτές

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που εξετάζεται πακέτο κινήτρων για τους υποψήφιους επενδυτές που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει φορολογικά, αδειοδοτικά και άλλα κίνητρα προκειμένου να γίνουν οι επενδύσεις που απαιτούνται. Ωστόσο έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από περισσότερους του ενός μεγάλου ξένου ομίλου για την διεκδίκηση της παραχώρησης – πακέτο και των 22 υποδομών.

Οι σχετικές αποφάσεις και η δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναμένονται πάντως πριν από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

Οι μνηστήρες για την Καλαμάτα

Εντωμεταξύ έχουν ολοκληρωθεί ήδη σε ποσοστό 20% οι εργασίες για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης από την κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την Ινδική GMR.

Το εν λόγω σχήμα αναμένεται να είναι εκ των διεκδικητών για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αλλά και των 22 αεροδρομίων. Άλλοι όμιλοι που αξιολογούν την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για την Καλαμάτα -και κάποιοι προοπτικά και για τα 22 υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια- είναι η μητρική της Fraport-Greece, η γερμανική Fraport AG, η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, που λειτουργεί το συγκρότημα της Costa Navarino στη Μεσσηνία και έχει άμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, και αεροπορικές εταιρείες και άλλοι ξένοι όμιλοι διαχείρισης αεροδρόμιων.

Με πληροφορίες από moneyreview.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button