home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σπάρτη: Εγκαίνια για την ‘’Οικία των ψηφιδωτών’’

“Η αρπαγή της Ευρώπης” και “ο Ορφέας ως γητευτής ζώων”
Εγκαίνια της οικίας των ψηφιδωτών - Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εγκαινιάστηκε η ‘’Οικία των ψηφιδωτών’’ στη Σπάρτη, χθες Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. Η οικία, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Κων/νου Παλαιολόγου, στεγάζει τα ψηφιδωτάη αρπαγή της Ευρώπης” και ο Ορφέας ως γητευτής ζώων”, που ανακαλύφθηκαν, τυχαία, το 1872 και το 1890, αντίστοιχα, στον κήπο το πρώτο και το δεύτερο στην οιναποθήκη ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη Σπάρτη.

Για την προστασία και ανάδειξή τους, καθώς πρόκειται για περίτεχνα ρωμαϊκά δάπεδα, φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου αιώνα -αρχές 4ου, έγινε απαλλοτρίωση των οικοπέδων, στα οποία είχαν ανακαλυφθεί και κατασκευάστηκε στέγαστρο.

Το εν λόγω έργο χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την μελέτη εκπόνησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό οι “Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης” και τον πρόεδρό του Γιάννη Βαρβιτσιώτη -ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργία του πιο πάνω χώρου στη λακωνική πρωτεύουσα.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισήμανε την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Σπάρτης και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, τις πολλαπλές παρεμβάσεις που η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των πολλών μνημείων της περιοχής της Λακωνίας.

Εγκαίνια της οικίας των ψηφιδωτών
Εγκαίνια της οικίας των ψηφιδωτών // ΦΩΤΟ: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αναφέρθηκε επίσης, στην προσφορά του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τόσο στην πολιτική επί σχεδόν μισό αιώνα, όσο και στον πολιτισμό μέσα από δράσεις στις οποίες ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει ο τόπος καταγωγής του, η Λακωνία

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά θέματα, ενώ την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Εγκαίνια της οικίας των ψηφιδωτών
Εγκαίνια της οικίας των ψηφιδωτών // ΦΩΤΟ: ertnews.gr

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο της επίσημης απόδοσης του πολιτιστικού χώρου στο κοινό πραγματοποιεί εορταστικές ξεναγήσεις στην «Οικία των Ψηφιδωτών» από την Τετάρτη 23 έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Εκπαιδευτικές μονάδες αλλά και πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis