home design 800x400
home design 1170Χ320

Το «Ιπτάμενο» Τρένο του 1894 με τους Αργείους και τους Ναυπλιείς (Βίντεο)

Πώς έζησαν οι κάτοικοι σε Άργος και Ναύπλιο τα πρώτα χρόνια του σιδηροδρόμου, που στην Αργολίδα είχε πρωτοεμφανιστεί μόλις 8 χρόνια πριν.
iptameno treno

Ένα παρ’ ολίγον σιδηροδρομικό δυστύχημα απετράπη σχεδόν στο παρά πέντε τα πρώτα χρόνια που είχε έρθει το τρένο στην Αργολίδα. «Το τραίνον εκινήθη, αντηχούσης πανταχού της μουσικής», γράφει το 1894 ο Δημήτρης Βαρδουνιώτης, περιγράφοντας εκδρομή Αργείων και Ναυπλιέων στην Αρχαία Ολυμπία.

«Οι εις τον σταθμόν κατελθόντες συμπολίται και φίλοι» συνεχίζει ο Αργείος λόγιος, «κατευώδουν ημάς, ως αδελφοί αδελφούς. Ημείς δεν αποχαιρετίζομεν αυτούς, ανακινούντες τα μανδήλια. Αι ευχαί και συγκίνησις όλων διεσταυρούντο χαρμοσύνως. Διήλθομεν τον χείμαρον Χάραδρον δια της πελωρίας του κρεμαστής γεφύρας, είτα τον Ίναχον. Εθεωρούμεν δε ένθεν και ένθεν το μέγα και ωραίον Αργολικόν πεδίον…»

iptameno treno 2

Και αφού περιγράφει τη διαδρομή μέχρι το Χιλιομόδι συνεχίζει: «Ύστερον όμως ανέμενεν ημάς σοβαρόν απρόοπτον.

Εις το μέσον περίπου Χιλιομοδίου και Αθικίων το τραίνον ανέπτυξεν τεράστιαν ταχύτητα 60 περίπου χιλιομέτρων την ώραν. Δεν έτρεχε. Ιπτατο μάλλον. Τα βαγόνια εκλυδωνίζοντο, ως πλοίον εν θυελλώδει πελάγει. Φοβερός τριγμός συνώδευε την αστραπιαίαν ταχύτητα, μόλις διεκρίνοντο τα έξωθι αντικείμενα και ελαχίστου εδέησε να εκτροχιασθώμεν και να θανατωθώμεν όλοι. Είχεν βλαβεί η ατμομηχανή και ο μηχανικός δεν ηδύνατο να την σταματήσει, καίπερ επιμόνως αποπειραθείς. Η κατάσταση αυτή διήρκεσε 10 λεπτά της ώρας και μόλις μετά υπερανθρώπους και απεγνωσμένας προσπαθείας, κατορθώθη να σταματήσει το τραίνον εις Εξαμίλιον».

Έτσι λοιπόν έζησαν οι κάτοικοι από Άργος και Ναύπλιο τα πρώτα χρόνια του σιδηροδρόμου, που στην Αργολίδα είχε πρωτοεμφανιστεί μόλις 8 χρόνια πριν.

graphic111

Το κείμενο είναι απόσπασμα από ομιλία του Κώστα Δανούση στον Δαναό και αναφέρεται σε πραγματικό ιστορικό γεγονός. Το βίντεο και το σχεδιάγραμμα είναι επιμελημένα από τον Πάνο Ρουμεντζά (Panos Retro – Οδός Δημιουργίας).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis