home design 800x400
home design 1170Χ320

«Συμφωνία Δημιουργίας» για τον Δήμο Άργους Μυκηνών – Ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου επικεφαλής του νέου συνδυασμού

Πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Pantazis Royal» η ανακοίνωση της νέας δημοτικής παράταξης για τον δήμο Άργους – Μυκηνών
Συμφωνία Δημιουργίας

Πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Pantazis Royal», παρουσία δημοσιογράφων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η ανακοίνωση της νέας δημοτικής παράταξης του Δήμου Άργους-Μυκηνών, με διακριτικό τίτλο «Συμφωνία Δημιουργίας».

Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Άργους-Μυκηνών Παναγιώτης Παπαϊωάννου, παρουσία των ιδρυτικών μελών και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, Πέτρου Διολίτση, Παναγιώτη Δούρου και Βασιλείου Μπέζα, κατά την σύντομη ομιλία του παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Άργους-Μυκηνών καθώς και τις βασικές αρχές και τους κεντρικούς άξονες της ιδρυτικής διακήρυξης της παράταξης.

Κλείνοντας κάλεσε τους δημότες να συστρατευτούν μαζί του, για μία έντιμη Συμφωνία Δημιουργίας.

ekso

Η Ιδρυτική Διακήρυξη του συνδυασμού

Το κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης του συνδυασμού έχει ως εξής:

«Συμπολίτισσες και συμπολίτες του Δήμου Άργους-Μυκηνών,

Απευθυνόμαστε σε εσάς σήμερα για να εκφράσουμε την αγωνία μας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, λόγω των επιλογών της σημερινής δημοτικής αρχής και να αναζητήσουμε μαζί μία θετική βιώσιμη εναλλακτική για τον τόπο μας.

 Η δημογραφική συντριβή την οποία, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πλήρους αδιαφορίας του νυν δημάρχου, έχει υποστεί ο δήμος μας, με απώλεια άνω των 4.000 δημοτών, τον σπρώχνει στο περιθώριο των Δήμων της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα που όμοροι δήμοι της Πελοποννήσου κερδίζουν χιλιάδες νέους δημότες και έσοδα. Ο δήμος μας δεν υποφέρει μόνο από το οξύ πρόβλημα της υπογεννητικότητας που πλήττει όλη την Ελλάδα. Οι δημότες φεύγουν γιατί η ζωή τους καταντάει ανυπόφορη σε έναν Δήμο που έχει καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό.

Μέσα σε ένα κλίμα αδιαφορίας, απραξίας και απάθειας που συμπληρώνεται από ένα γνωστό σε όλους σύστημα που κατασπαταλά δημόσιους πόρους σε έργα τύπου «φρου-φρου και αρώματα» (όπως λέει και ο λαός μας), ο επιχειρηματίας χάνει καθημερινά πελάτες και έσοδα, ο εργαζόμενος χάνει καθημερινά ημερομίσθια και ο ελεύθερος επαγγελματίας χάνει καθημερινά δουλειές. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οικοδομές και επενδύσεις δεν γίνονται στην πόλη, αφού ζήτηση δεν υπάρχει λόγω πτώσης της εμπορικότητας της πόλης. Είναι πολύ συμφερότερο στους κατασκευαστές να κτίσουν σε άλλες πόλεις, μηδενίζοντας την προσφορά στο Άργος και εκσφενδονίζοντας έτσι τα ενοίκια και τα κόστη ζωής των δημοτών και των επιχειρήσεων σε δυσθεώρητα ύψη. Οι επενδυτές πηγαίνουν αλλού, όπου τα δημογραφικά στοιχεία είναι ευνοϊκά και υπάρχει πραγματική ανάπτυξη στον δήμο-υποδοχέα των επενδύσεων.  Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι οι επιχειρήσεις στο Δήμο μας κλείνουν και οι δημότες φεύγουν.

Οι επιχειρήσεις του δήμου μας αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω της δημογραφικής κρίσης που φέρνει πτώση στα έσοδά τους και της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων σε έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού παρά σε ενίσχυση των δημοσίων υποδομών που διευκολύνουν την λειτουργία τους. 

Τα άλλοτε πλούσια χωριά μας, τα χωριά του Αργολικού κάμπου αλλά και τα χωριά των ορεινών περιοχών, εγκαταλείπονται μαζικά από τους κατοίκους τους γιατί και αυτοί οι συμπολίτες μας αφέθηκαν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, της δυσπραγίας και της αδιαφορίας. Τα αιτήματά τους αντιμετωπίστηκαν άλλοτε με απαξίωση και άλλοτε με κοροϊδία υπό την μορφή υποσχέσεων που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.

Είμαστε απλοί, καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης που βαρεθήκαμε να βλέπουμε πράγματα που δεν πρέπει και δεν θέλουμε να γίνονται στον δήμο μας.

Για παράδειγμα, δεν θέλουμε να χρεωθούν οι συμπολίτες μας με δάνεια 12,5 εκατομμυρίων ευρώ με υπέρογκα κυμαινόμενα μάλιστα επιτόκια, που συνεχώς αυξάνονται, για να αντικαταστήσουμε τους δημοτικούς λαμπτήρες, την στιγμή που άλλοι όμοροι δήμοι το έκαναν με πολύ ευνοϊκότερους όρους χωρίς να βάλουν χρέος.

Δεν θέλουμε να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την πόλη μας, αλλά και για άλλους δήμους του Νομού μας, όπως αυτό έγινε στην περίπτωση του εργοστασίου νερού, ενός έργου που θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης Άργους και Ναυπλίου και στην περίπτωση του εργοστασίου της ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο αν και κόστισε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν δούλεψε ποτέ και παραμένει κλειστό και άλλων έργων τα οποία δεν εντάχθηκαν λόγω ελλείψεων. Δεν μπορούμε  να βρισκόμαστε στα χαρακώματα ενός παράλογου ακήρυχτου πολέμου με το Ναύπλιο, επειδή κάποιος μεγαλόσχημος το αποφάσισε, στερώντας από την πρωτεύουσα του Νομού μας πολύτιμες υποδομές που έχει μεγάλη ανάγκη και ο δικός μας δήμος.

Ο Δήμαρχος που θα αναδείξουμε θα συνεργαστεί με τον επόμενο Δήμαρχο Ναυπλιέων στη βάση των λύσεων win-win (κερδίζουμε και εμείς και εσείς) και θα δώσει οριστική λύση σε πολλά ζητήματα που ταλανίζουν από κοινού και τους δύο δήμους και θα ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς τα κονδύλια που χάθηκαν για το εργοστάσιο νερού και τα κονδύλια για τα υπόλοιπα χαμένα έργα.

Δεν θέλουμε έναν Δήμο που ο Δήμαρχος να παριστάνει τον Μεγάλο Ευεργέτη και τον Αναμορφωτή και να παρουσιάζει έργα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, την Περιφέρεια ή από άλλα κρατικά προγράμματα υπουργείων, που ούτως ή άλλως δικαιούται πληθυσμιακά ο δήμος μας, σαν να είναι χρήματα που τα έφερε από τις καταθέσεις του για να ευεργετήσει τον τόπο. Θέλουμε έναν Δήμο που να διεκδικεί ανταγωνιστικά έργα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν Δήμαρχο όπως είναι ο Δήμαρχος Καλαμάτας που έφερε 670 εκ. ευρώ περίπου στην πόλη του (10.000 ευρώ ανά πολίτη) βάζοντας με την βοήθεια των επιστημόνων την Καλαμάτα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος που θα αναδείξουμε δεν θα βγάζει κάθε τρεις και λίγο πομπώδη διαγγέλματα παριστάνοντας τον Μεγάλο Ηγέτη, δεν θα υμνείται εν είδει Αρχιερέα ή Ποντίφικα της πόλης από κονδυλοφόρους του πενηντάρικου, δεν θα είναι φιλόδικος μοιράζοντας μηνύσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους για εκφοβισμό, δεν θα τσουβαλιάζει συλλήβδην όσους κάνουν καλόπιστη κριτική κολλώντας τους την ταμπέλα «εχθροί της πόλης», ούτε θα χρησιμοποιεί απαξιωτικές φράσεις του τύπου «ανθρωπάκια είστε» προς τους συμπολίτες μας. Ο Δήμαρχός μας δεν θα εκδίδει λαθρόβια ιλουστρασιόν  έντυπα σε χιλιάδες αντίτυπα κάνοντας  προπαγάνδα, δεν θα υβρίζει και δεν θα διαπληκτίζεται με τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και με ανθρώπους της Περιφέρειας ή Δημοτικούς άρχοντες άλλων πόλεων, με τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών, δυσφημίζοντας τον Δήμο μας και δεν θα πεταχτεί ποτέ έξω από κανένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα για ρατσιστικές αναφορές, διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο.

Ο Δήμαρχός μας θα σεβαστεί την αισθητική, την ιστορία του τόπου μας και τις θρησκευτικές ευαισθησίες των συμπολιτών μας. Δεν θα αποφασίσει ποτέ να βάλει γυμνά αγάλματα μπροστά σε ναούς,  χωρίς αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, σαν να βάζει μπιμπελό στο σαλόνι του σπιτιού του, ούτε η πόλη θα δεχτεί επί των ημερών του κριτική ότι μετατρέπει την πανάρχαια κληρονομιά της σε καρακιτσαριό για λόγους εντυπωσιασμού.

Ο Δήμαρχος που θα προτείνουμε θα είναι ένας άνθρωπος με γνώσεις και εμπειρία που θα δουλέψει με σεμνότητα, με ταπεινότητα και ήθος για το καλό του Δήμου και των συμπολιτών μας. Ένας άνθρωπος που όχι μόνο θα ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο που σήμερα απουσιάζει παντελώς, αλλά και θα θεωρεί την γνώμη κάθε καλόπιστου συμπολίτη χρήσιμη, όπως ισχύει σε μία πραγματική κοινωνία πολιτών. Για το λόγο αυτό, η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι όλων  των πολιτών, θα συνεργαστεί με πνεύμα ενότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης μαζί με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του τόπου, τους βουλευτές του Νομού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, τους δημάρχους Αργολίδας και όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα μέλη των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων του Δήμου αλλά και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών.

Τα τελευταία χρόνια στο Δήμο μας ακούγεται μία μόνο φωνή. Κανείς δεν αντιμιλά, κανείς δεν θέλει να «μπλέξει». Αυτοί που το έχουν τολμήσει, γίνονται αντικείμενο χλεύης, ύβρεων, μηνύσεων και δημόσιας διαπόμπευσης. Η φωνή αυτή δεν αστειεύεται, είναι αμείλικτη. Αλίμονο σε αυτόν που θα τολμήσει να μιλήσει, να προτείνει, να προσπαθήσει κάτι διαφορετικό.

Στον αντίποδα αυτής της θλιβερής κατάστασης, η δημοτική μας παράταξη παρουσιάζει σήμερα την Δημόσια Διακήρυξη Ίδρυσής της που θα αποτελέσει «Συμφωνία τιμής και αξιοπρέπειας» με όλους τους πολίτες, μία συμφωνία που εξασφαλίζει την διαφάνεια, την συλλογικότητα, την ηθική στην λειτουργία του Δήμου μας.

Εμείς λοιπόν παρουσιαζόμαστε σήμερα στους συνδημότες μας και τους ζητούμε δημόσια την στήριξή τους. Θαύματα δεν γίνονται, ούτε υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Αλλά μπορούμε να πούμε από τώρα ότι θα κάνουμε όλα όσα πρέπει για να βγει ο Δήμος μας από την παρακμή στην οποία έχει περιπέσει. Το δημαρχοκεντρικό απολυταρχικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης, που λειτούργησε τα περασμένα χρόνια, άφηνε συνειδητά όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους στην άκρη. Χωρίς θεσμούς συμμετοχής ή παρέμβασης, οι αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, καθόριζαν την ζωή των δημοτών ερήμην τους.

Θα κάνουμε λοιπόν όλα όσα πρέπει για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα Δήμο που θα λειτουργεί μαζί με τους πολίτες και για λογαριασμό τους. Ένα Δήμο που θα έχει κοινωνικό πρόσημο όχι μόνο στην παροχή υπηρεσιών αλλά και στη διαμόρφωση του, ένα Δήμο που θα καθορίζει τις προτεραιότητες που έχει με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του, ένα Δήμο με ενημερωμένους Δημότες για όλα όσα τους αφορούν, ένα Δήμο που θα διοικείται με βάση την συνεννόηση για τα προβλήματα, με δημοσιότητα για όλα τα έργα και τις προμήθειες, ώστε όλοι να γνωρίζουν από πριν την σκοπιμότητα και τις ανάγκες της κάθε επιλογής.

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι  να καταστήσουμε το δήμο Άργους-Μυκηνών και ειδικά την πόλη του Άργους, έναν επισκέψιμο δήμο. Έναν δήμο που θα κατακλύζεται  από χιλιάδες επισκέπτες εξασφαλίζοντας τεράστιες εισροές χρημάτων για τον Δήμο μας. Αυτό θα το κάνουμε παρουσιάζοντας στο πρόγραμμά μας ένα σχέδιο πλήρες που θα εξασφαλίζει μεγάλες ροές επισκεπτών στο δήμο μας.

Θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε ένα Δήμο που ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν θα είναι προνόμιο αλλά αυτονόητο δικαίωμα κάθε δημότη.

logotypo

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στην πρόνοια, στην κοινωνική προστασία και στη Δημόσια υγεία. Ο Δήμος που ονειρευόμαστε στέκεται δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Στο πρόγραμμά μας θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τον πεζό, τον ποδηλάτη, τα ΑΜΕΑ, την μητέρα και τα παιδιά της.

Θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού σε παρεμβάσεις τόσο στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία μας ώστε να αναδείξουμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας.

Θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε ένα Δήμο που θα πασχίζει για την βελτίωση της τοπικής απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας, με την ασφάλεια των δημοτών να είναι πρώτη προτεραιότητα. Με σεβασμό στο περιβάλλον, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία πόλη κλιματικά ουδέτερη αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε ένα Δήμο που θα αγκαλιάζει τα φρέσκα μυαλά της νεολαίας μας, αντί να τους αντιμετωπίζει τους νέους σαν παρίες και χειροκροτητές του έργου των μεγαλύτερων. Θέλουμε και μπορούμε να εμπιστευθούμε τις ιδέες τους, να ακούσουμε τις ανάγκες και τις προτάσεις τους.

Θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε ένα Δήμο που η Επιστήμη δεν θα είναι στην άκρη, αλλά στο επίκεντρο της επίλυσης των προβλημάτων. Η νίκη της παράταξής μας στις εκλογές σημαίνει ότι η επιστήμη και οι επιστήμονες μας θα βρεθούν στο επίκεντρο της εύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο μας.

Θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε ένα Δήμο που τα αδέσποτα ζώα δεν θα αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικό πρόβλημα που πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί, αλλά ως ευκαιρία ανάδειξης πρωτοπόρων δράσεων του Δήμου μας με σεβασμό στη ζωή αυτών των πλασμάτων αλλά και στην ασφάλεια των πολιτών.

Θέλουμε και  μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε πλήρως τον Δήμο μας και να χρησιμοποιή-σουμε την ψηφιακή τεχνολογία, την ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τους ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς προς όφελος του πολίτη, δημιουργώντας έναν «έξυπνο» Δήμο που θα στέκεται πραγματικά δίπλα στον δημότη και θα τον διευκολύνει στην καθημερινότητά του.

Θέλουμε και μπορούμε να εργαστούμε μαζί με τις συλλογικότητες, τα σωματεία, τις ενώσεις προσώπων για το καλό του Δήμου μας. Θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε ένα Δήμο που θα λειτουργεί με το ΕΜΕΙΣ αντί του εγώ, ένα Δήμο στον οποίο τα συμφέροντα των πολλών θα προτάσσονται απέναντι σε μικροπολιτικές της παρέας και του ρουσφετιού. Προτεραιότητα για μας είναι ένας Δήμος που αφουγκράζεται, που νοιάζεται, που καινοτομεί προς όφελος του δημότη.

Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με τα παρωχημένα προσωποκεντρικά μοντέλα διοίκησης και αδιαφανούς διαχείρισης. Για εμάς, η Αυτοδιοίκηση είναι συμμετοχή, κοινωνική ευθύνη, διαφάνεια, δικαιοσύνη, ανάπτυξη, απολογισμός και λογοδοσία στους δημότες και μόνο σ΄ αυτούς. Θα διαμορφώσουμε το πρόγραμμα μας και τις προτεραιότητες μας, αφού ακούσουμε τους συμπολίτες μας. Όχι με την έπαρση του παντογνώστη αλλά με σεβασμό στο κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο του κάθε πολίτη. Στόχος μας είναι να «συναντηθούμε» με τους συμπολίτες μας, στην βάση επίλυσης των προβλημάτων και όχι μόνο στην διαπίστωση τους.

Προχωρούμε σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2022 στην ίδρυση νέας δημοτικής παράταξης για την ανάπτυξη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, με το όνομα «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο «Όλοι μαζί για το Δήμο Άργους-Μυκηνών» γιατί πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας αξίζουν πολύ περισσότερα από τα ψιχία που τους δίνονται σήμερα. Ελάτε μαζί μας, όλοι μαζί για την σωτηρία του Δήμου μας, κανείς δεν περισσεύει, να εργαστούμε για το καλό του Δήμου Άργους-Μυκηνών για να αναμορφώσουμε με την βοήθεια του λαού και της επιστήμης την πόλη του Άργους και τα χωριά μας. Οι τοπικές κοινωνίες των δημοτικών μας ενοτήτων μπορούν να αποτελέσουν μικρές κοιτίδες ανάπτυξης, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να μετεξελιχθούν σε πυλώνες παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου μας.

Η νέα δημοτική παράταξη «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»  λέει ναι στην συμμετοχικότητα και στον πλουραλισμό αλλά δηλώνει αλλεργική εκ των προτέρων σε κομματικά καπελώματα, μικροσυμφέροντα, ιδιοτέλεια και παρέες κολλητών. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να σώσουμε τον τόπο μας με βασικό κεφάλαιο τους ίδιους τους ανθρώπους. Χωρίς αυτούς, κανείς δε μπορεί να πετύχει.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες του Δήμου Άργους-Μυκηνών να συνυπογράψουν την Δημόσια Διακήρυξη Ίδρυσής της Δημοτικής μας Παράταξης, γεγονός που θα αποτελέσει «Συμφωνία τιμής και αξιοπρέπειας» με την κοινωνία και εγγύηση διαφάνειας, συλλο-γικότητας και ΗΘΙΚΗΣ στην λειτουργία του Δήμου μας.

Εμείς τολμήσαμε, εσείς μπορείτε.

Ελάτε μαζί μας να συνάψουμε από κοινού μία δεσμευτική συμφωνία για το καλό του τόπου μας!

 Όλοι μαζί για την τελική νίκη, την σωτηρία και την ανάπτυξη του Δήμου-Άργους Μυκηνών!»

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis