home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΤαξίδια

Ταξίδι στο έρημο Λιμποβίσι των Κολοκοτρωναίων

Σήμερα το πατρογονικό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και του αγώνα των Ελλήνων το 1821

Στην καρδιά του Μαίναλου, μέσα στα πυκνά ελατοδάση την οργιώδη βλάστηση και το κελάρυσμα των νερών από το Αρκουδόρεμα βρίσκεται κουρνιασμένο το χωριό που έθρεψε την ηρωϊκότερη, ίσως οικογένεια της Ελλάδας, το χωριό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το όμορφο Λιμποβίσι, στην ορεινή Αρκαδία.

Η οικογένεια του Θ. Κολοκοτρώνη  ζούσε εδώ για δώδεκα γενιές. Πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Υπήρξε μεγάλη και τρανή επικράτεια, ένα πραγματικό οχυρό.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Λιμποβίσι άγαλμα
Φώτο: Wikipedia (mikamike)

Το Λιμποβίσι σήμερα

Σήμερα έχει ανακατασκευαστεί το πατρογονικό του Κολοκοτρώνη με ευγενική δαπάνη του Αρκάδα Αγγελόπουλου. Λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και του αγώνα των Ελλήνων το 1821. Το αναστηλωμένο κτίριο είναι κτισμένο δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και είναι αντίγραφο παραδοσιακού Κολοκοτρωνέικου σπιτιού. 

Ο χώρος γύρω έχει εξωραϊστεί, έχει αναστηλωθεί και η εκκλησία του Άη – Γιάννη, πνευματικό καταφύγιο του Κολοκοτρώνη και των εμπιστευμένων του. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές. Το πλάτωμά του αγναντεύει το Μαίναλο και το ιερό Αρκουδόρεμα, το καταφύγιο της Άρκτου των Αρκάδων.

Βίντεο: Ελληνικός Ήλιος

Τα λημέρια των Κολοκοτρωναίων

Η ύπαρξη του οικισμού μαρτυρείται ήδη από την Ενετοκρατία και μάλιστα με ευάριθμους κατοίκους, κοντά στους 500.

Κατά την δεύτερη Τουρκοκρατία το Λιμποβίσι αναφέρεται ότι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας. Μετά την επανάσταση οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στη Κατσίμπαλη.

Πολύ κοντά στο Λιμποβίσι, βρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρεμα (κοιτίδα της οικογένειας Μπλάνας), εκεί όπου πριν από την έναρξη της επανάστασης του 1821, είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button