home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Συγκεντρώνουν υπογραφές για το πάρκο του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Ο Δήμος Ναυπλιέων προβαίνει σε εργασίες ανάπλασης που περιλαμβάνουν κοπές, κλάδεμα και μεταφυτεύσεις δέντρων
parko kolokotroni nadplio 1

Συγκεντρώνουν υπογραφές για το πάρκο του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, καθώς ο Δήμος Ναυπλιέων προβαίνει σε εργασίες ανάπλασης που περιλαμβάνουν κοπές, κλάδεμα και μεταφυτεύσεις δέντρων χωρίς να έχει αναρτήσει, αν και θεσμικά έχει την υποχρέωση, την μελέτη ανάπλασης, τη φυτοτεχνική μελέτη και τις αντίστοιχες εγκρίσεις.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στο avaaz.org, το Πάρκο Κολοκοτρώνη έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και δεν επιτρέπονται αλλαγές στη αρχιτεκτονική του δομή. Οι αλλαγές που γίνονται χωρίς να έχουν αναρτηθεί οι αντίστοιχες μελέτες, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι δημότες να ασκήσουν έγκαιρα το νόμιμο δικαίωμα ελέγχου στις κοπές δέντρων αλλά και των άλλων παρεμβάσεων που γίνονται στο πάρκο.

Αναφέρουν επίσης, πως σχετικές διαμαρτυρίες και αιτήματα ενημέρωσης δημοτών αγνοήθηκαν, ενώ καμία κοπή δέντρων, ούτε αυτές που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έγιναν για λόγους ασφάλειας των δημοτών, αντισταθμίστηκε με δενδροφύτευση.

Το ψήφισμα

”Με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, διατηρητέο μνημείο και βασικό χώρο πρασίνου του Ναυπλίου, θέτουμε υπ΄όψιν των δημοτών και κατοίκων της πόλης μας τα ακόλουθα: 

Το Πάρκο Κολοκοτρώνη έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και δεν επιτρέπονται αλλαγές στη αρχιτεκτονική του δομή. Ο Δήμος Ναυπλιέων προβαίνει σε εργασίες ανάπλασης που περιλαμβάνουν κοπές, κλάδεμα και μεταφυτεύσεις δέντρων χωρίς να έχει αναρτήσει, αν και θεσμικά έχει την υποχρέωση, την μελέτη ανάπλασης, τη φυτοτεχνική μελέτη και τις αντίστοιχες εγκρίσεις.

Συνέπεια αυτής της παράλειψης είναι ότι, ως δημότες, δεν μπορούμε να ασκήσουμε έγκαιρα το νόμιμο δικαίωμα ελέγχου στην κοπή δέντρων και άλλες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται. Σχετικές διαμαρτυρίες και αιτήματα ενημέρωσης δημοτών αγνοήθηκαν. Επίσης, κατά την διεξαγωγή των έργων, δεν τηρούνται τα προτεινόμενα πρότυπα ΕΛΟΤ που αφορούν στην προστασία των φυτών (χρόνος-τρόπος διαχείρισης φυτών, κλαδέματος, προστασία τομών, κλπ.), ενώ δεν υπάρχει στο χώρο επιβλέπων γεωπόνος του Δήμου. Η ανησυχία μας ενισχύεται από το γεγονός ότι και σε άλλες περιοχές πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων έγιναν κοπές δέντρων αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση των δημοτών.

Επιπρόσθετα, καμία κοπή δέντρων, ούτε αυτές που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έγιναν για λόγους ασφάλειας των δημοτών, αντισταθμίστηκε με δενδροφύτευση. Οι εξελίξεις αυτές, τόσο στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, όσο και σε άλλους χώρους πρασίνου, μας οδηγούν στο συμπέρασμα – πρόταση ότι είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση και η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και της επιτροπής πρασίνου, αλλά και του τομέα φροντίδας των χώρων πρασίνου του Δήμου μας. Οι χώροι πρασίνου θα πρέπει να φροντίζονται και να κλαδεύονται σε τακτική βάση, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα εγκατάλειψης.

Επίσης στην εποχή μας, ιδίως σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, ανάδειξης, φροντίδας και επέκτασης των αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου του Δήμου μας.

Μεγάλη κουβέντα επίσης σηκώνει η συνολική πολιτική του Δήμου μας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως ενδεικτικά η κατανάλωση νερού, η πιθανή χρήση του νερού του Ανάβαλου, ή του νερού του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση χώρων πρασίνου, η πιθανή κομποστοποίηση των υλικών από τους χώρους πρασίνου και η σωστή διαχείριση των φυσικών υλικών των χώρων πρασίνου γενικότερα, ή οι αναπλάσεις σε εξέλιξη, με υπερβολική χρήση τσιμέντου και ελάχιστούς χώρους πρασίνου, όπως η ανάπλαση της Αιγίου, ζητήματα στα οποία δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά, τουλάχιστον σε αυτή την επιστολή.

Οι πολίτες που υπογραφούμε αυτό το κείμενο καταθέτουμε δημόσια την ανησυχία μας για την διαχείριση του πράσινου στην πόλη μας. Καταθέτουμε τις σκέψεις μας και τη διάθεσή μας να παρέμβουμε για την προστασία και αναβάθμιση των χώρων πρασίνου. Δηλώνουμε παρόντες, με σκοπό να δημιουργήσουμε όρους για ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας.”

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis