home design 800x400

Μητσοτάκης: Ξεκινούν άμεσα έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα από τον αμερικανικό κολοσσό της Exxon Mobil

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από τον αμερικανικό κολοσσό της Exxon Mobil.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:

«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα μας, ασχέτως της προσήλωσης στην πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Η έναρξη σεισμικών ερευνών είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας για την εξόρυξη φυσικού αερίου, εφόσον τα κοιτάσματα είναι τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν την κολοσσιαία επένδυση που θα απαιτηθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι να μπορεί να ξεκινήσει η εξόρυξη. Είναι σχεδόν συμβολικό ότι η ανακοίνωση για έναρξη σεισμικών ερευνών από την Exxon Mobil έγινε την ίδια ημέρα που στη Γαλλία καθελκύστηκε η πρώτη φρεγάτα FDI (ή Belh@rra) που προορίζεται για το γαλλικό ναυτικό, με τη ναυπήγηση της δεύτερης που έχει παραγγελθεί από την Αθήνα να επιταχύνεται. Οπως έλεγε παλαιό κυβερνητικό στέλεχος με εμπειρία στα θέματα της άμυνας και της οικονομίας, «χωρίς φρεγάτες με ισχυρή άμυνα περιοχής δεν μπορείς να αξιοποιήσεις πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Σχόλια

Exit mobile version