Home design
home design

Αργολίδα: Προβληματική η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου

Ερώτηση Ανδρέα Πουλά στη Βουλή – Άλυτα τα προβλήματα και οι ελλείψεις της υγειονομικής δομής
Κέντρο Υγείας Κρανιδίου

Προβλήματα και ελλείψεις υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, στην Αργολίδα, τα οποία αφορούν εν μέρει τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης το κτιριακό κομμάτι που χρήζει επισκευές.

Το θέμα επανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Ο κ. Πουλάς ζητά την άμεση κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και του ιατρικού εξοπλισμού.

Η ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη:

«Οξύτατο πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις επικρατούν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί τόσο με υπομνήματα και αιτήματα των τοπικών αρχών όσο και με δικές μου κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει ή συνταξιοδοτηθεί πολλοί ιατροί και νοσηλευτές ενώ η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός της ένταξης του Π.Π.Ι. Σπετσών στην 2η ΥΠΕ, το οποίο υπαγόταν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και από την αίτηση παραίτησης για συνταξιοδότηση της Παθολόγου που υπηρετούσε με μετακίνηση από το Κέντρο Υγείας Ναυπλίου.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι οι εναπομείναντες ιατροί να επιβαρύνονται με επιπλέον εφημερίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Παράλληλα, υπάρχει άμεση ανάγκη επισκευών και εργασιών συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας αφού κατά την διάρκεια των 36 χρόνων από την ίδρυση του δεν έχει δεχθεί καμία επέμβαση εκσυγχρονισμού των υποδομών του αλλά και επέκτασης αυτών, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής και να εκπληρώνει πλήρως την αποστολή του.

Στα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν και ο ανεπαρκής αριθμός ασθενοφόρων, με τα υπάρχοντα να είναι πεπαλαιωμένα και η απουσία βασικών ιατρικών μηχανημάτων για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών που αναγκάζονται να μετακινούνται στις Νοσηλευτικές Μονάδες του Άργους και του Ναυπλίου για να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Εδώ εστιάζεται και το μεγάλο πρόβλημα γιατί η Ερμιονίδα οδικά είναι σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Αργολίδα. Έτσι οι αποστάσεις που καλούνται οι ασθενείς να διανύσουν είναι άνω των 70 χιλιομέτρων σε ένα κακό και δύσκολο οδικό δίκτυο γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική τους επιβάρυνση αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επίλυση των προβλημάτων και των ελλείψεων και την αναβάθμιση του Κ.Υ. Κρανιδίου. Το μόνο που λαμβάνουμε είναι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. Η τελευταία υπόσχεση που δόθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα σε απάντηση σχετικής αναφοράς μου στην Βουλή για τα κτιριακά προβλήματα στις 13-05-2022 ήταν η εξής:

«Έχει προταθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Κ.Υ. Κρανιδίου και μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος RRF, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 230.000,00 € και αφορά εργασίες, όπως αντικατάσταση στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναχρωματισμούς, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, boiler, αντλία θερμότητας, κ.α.»

Έχουν όμως περάσει ήδη σχεδόν 9 μήνες από την κατάθεση της αναφοράς και 6 μήνες από την απάντηση της κας Γκάγκα και καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο θέμα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Πότε και πώς προτίθεστε να καλύψετε τα κενά του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του Κ.Υ. Κρανιδίου;

3. Είναι στις προθέσεις σας η κτιριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Κ.Υ. Κρανιδίου ώστε να γίνει πιο λειτουργικό;

4. Σκοπεύετε να εξοπλίσετε το Κ.Υ. Κρανιδίου με τα απαραίτητα και νέας τεχνολογίας ασθενοφόρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

5. Σκοπεύετε να εξοπλίσετε το Κ.Υ. Κρανιδίου με νέο και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και με ποιο χρονοδιάγραμμα;»

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis