home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΥγείαΕλλάδα

Να λογοδοτήσουν οι Ελληνικές Αρχές για την παραβίαση του δικαιώματος των ανθρώπων στην υγεία ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινωνικών Δικαιωμάτων

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να λογοδοτήσουν οι Ελληνικές Αρχές για την παραβίαση του δικαιώματος των ανθρώπων στην υγεία και στην απαγόρευση των διακρίσεων, με συλλογική προσφυγή που κατατέθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Στην προσφυγή της περιγράφονται λεπτομερώς οι καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία από τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγαν οι ελληνικές αρχές μετά την οικονομική κρίση του 2009-2010, καθώς και το και πώς η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τον πληθυσμό από αυτά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Sanhita Ambast, ερευνήτριας και συμβούλου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα η οποία αναφέρει: «Περισσότερο από μια δεκαετία ύφεσης και μέτρων λιτότητας έχουν γονατίσει το σύστημα υγείας της Ελλάδας, προκαλώντας επιπτώσεις στην ανταπόκρισή του στην πανδημία του κόβιντ. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε ώστε να λογοδοτήσουν οι αρχές για τις αρνητικές συνέπειες των αποφάσεών τους στα δικαιώματα των ανθρώπων. Η σημερινή ενέργεια στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις: Δεν έχουν ασυλία ως προς τον έλεγχο, και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις βλαβερές συνέπειες των αποφάσεών τους στους ανθρώπους και στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους».

Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ 2009 και 2017 και στο πλαίσιο θέσπισης μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν σχεδόν κατά 43%. Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει και στο παρελθόν τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας, μεταξύ άλλων στην έκθεσή της του 2020 «Ανάνηψη τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μια δεκαετία λιτότητας».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button