home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΛακωνίαΟικονομίαFirst Featured

Η Πελοπόννησος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον ΕastMed – Από πού θα περάσει ο πανάκριβος αγωγός

Συνάντηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed - Στο επόμενο ΠεΣυ οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Συνάντηση με στελέχη της Εταιρείας  ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων είχαν, σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών –Οικονομικών Θεμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Στην εν λόγω συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την διέλευση -και από περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου– του αγωγού ΕastMed, υπήρξε ενημέρωση για την εθνική σημασία του έργου καθώς και για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του.

Ο αγωγός, ειδικότερα, αναμένεται να διέλθει από τους Δήμους Ευρώτα και Σπάρτης της Π.Ε. Λακωνίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας.

Αγωγός east med σύσκεψη (1)

Τα σχέδια για τον αγωγό και ο προϋπολογισμός μαμούθ

Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί από το 2013 ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και τον Μάιο του 2020 ως έργο εθνικής σημασίας για την Ελλάδα-, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ με την χρηματοδότηση να προέρχεται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 50% από τις συμμετέχουσες χώρες.

Σύμφωνα με τα σχέδιο, ο αγωγός φυσικού αερίου -που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καταλήγοντας στην Ιταλία- θα έχει μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια, με τα περίπου 840 χιλιόμετρα στα ελληνικά ύδατα.

Στην Ελλάδα περιλαμβάνει τον χερσαίο αγωγό και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Κρήτη, οι οποίες υποστηρίζουν τη νότια και τη βόρεια γραμμή, όπως και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο. Μπορεί να διακριθεί σε δύο βασικές ενότητες, στο χερσαίο τμήμα, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από τα στοιχεία του έργου στην ηπειρωτική Ελλάδα (και το υποθαλάσσιο τμήμα του Πατραϊκού Κόλπου) και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Αγωγός east med σύσκεψη (2)

Στην ελληνική επικράτεια, συγκεκριμένα, πρόκειται να περάσει από την Κρήτη και την νοτιοανατολική Πελοπόννησο, στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 χιλιόμετρα την ελληνική ηπειρωτική χώρα, για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού “Ποσειδών”, μήκους περίπου 210 χιλιομέτρων.

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εν λόγω έργου, όσον αφορά στην περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button