Home design
home design

Αργολίδα: Ανησυχία των παραγωγών για τα προς χυμοποίηση πορτοκάλια – Τι θα απαντήσει ο Υπουργός;

Ερώτηση Γκιόλα σχετικά με το μέλλον της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Τις επόμενες ημέρες η υπουργική απόφαση για την χυμοποίηση

Η νέα ΚΑΠ που αφορά την περίοδο 2023-2027 δεν αποσαφηνίζει εάν τα πορτοκάλια θα συμπεριληφθούν στα προς χυμοποίηση προϊόντα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έγκυρη ενημέρωση των αγροτών – παραγωγών για το προϊόν το οποίο καλλιεργούν.

Σα να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι παραγωγοί ανησυχούν τώρα και για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς είδαν τα πορίσματα για τον παγετό του Ιανουαρίου να τους πετσοκόβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν.

Η ερώτηση Γκιόλα σε Γεωργαντά

Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Γκιόλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το μέλλον της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα προς χυμοποίηση πορτοκάλια και την διάχυτη ανησυχία των παραγωγών για το μέλλον της.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Αργολίδας ζητά επιπλέον απαντήσεις και για το ποια προϊόντα πρόκειται να ενταχθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023 και μετά αλλά και ποιος είναι ο προϋπολογισμός που πρόκειται να διατεθεί για το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ανά προϊόν.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά:

«Η Ελλάδα κατά την αρχική υποβολή του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 είχε προβλέψει στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων δεκαεννέα προϊόντα. Ο κύκλος των διμερών επαφών και τεχνικών συναντήσεων του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027 ολοκληρώθηκε, με την κύρωση της έγκρισης να γίνεται τις ερχόμενες ημέρες ,πλην όμως, δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημα γνωστές οι νέες προσθήκες προϊόντων ούτε η κατάργηση των συνδεδεμένων που επιδοτούταν μέχρι σήμερα. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αργολίδας δεν έχουν καμμιά ενημέρωση σχετικά με την διατήρηση του καθεστώτος στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση. Η αγωνία τους για το μέλλον της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση ,τις ακραίες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής ,τις υπέρογκες αυξήσεις στα εφόδια κ τα λιπάσματα ζητά απαντήσεις. Σε περίπτωση περικοπής το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των παραγωγών της Αργολίδας θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον τους και την παραμονή τους στον κλάδο.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Συμπεριλαμβάνονται τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στα προϊόντα που προβλέπεται να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027; Αν ναι, με τι ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα;
  2. Ποια προϊόντα πρόκειται να ενταχθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023 και μετά;
  3. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός που πρόκειται να διατεθεί για το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ανά προϊόν;»

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis