home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΟικονομίαFeaturedFirst Featured

Πελοπόννησος: Ποια μέτρα ετοιμάζουν οι δήμοι για εξοικονόμηση ενέργειας – Οι σκέψεις σε Ναύπλιο και Άργος

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, σε πρώτη φάση

Υπό την πίεση της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση στο 30% μέχρι το 2030.

Ήδη αρκετοί Δήμοι και της Πελοποννήσου έχουν πάρει τις αποφάσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζονται να θέσουν συγκεκριμένα μέτρα σε εφαρμογή, ενώ άλλοι έχουν προχωρήσει ήδη σε συγκεκριμένα μέτρα.

Πελοπόννησος

Σε διαδικασία υλοποίησης των βασικών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου απ’ τους αρμόδιους Υπουργούς, βρίσκονται οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι περισσότεροι μάλιστα ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις πρώτες δράσεις, στοχεύοντας στη μείωση της κατανάλωσης. Όλοι οι δήμοι έχουν ορίσει τους υπεύθυνους των ενεργειακών υποδομών.

Βόρεια Κυνουρία

Στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας – Αρκαδίας έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν γίνει συστάσεις να κλείνουν οι υπεύθυνοι τα φώτα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε υπηρεσίες και σε σχολεία, όταν αποχωρούν.

Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή, επενδύει πολλά και στην δημιουργία του φωτοβολταικού πάρκου.

Δήμος Ναυπλιέων

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος μας τόνισε ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε ψύξη και θέρμανση στις εγκαταστάσεις του Δήμου, εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες του για το πως θα λειτουργήσουν, ομαλά, τα σχολεία και το κολυμβητήριο της πόλης, λόγω του υψηλού κόστους στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης.

«Η θα μειώσουμε τον χρόνο λειτουργίας του κολυμβητηρίου ή θα το κλείσουμε τελείως» , είπε με έμφαση ο δήμαρχος.

Άργος

Στο Άργος, η ενεργειακή αναβάθμιση – μέσω του οδοφωτισμού – έχει ήδη εγκριθεί.

Γορτυνία

Στον ορεινό δήμο της Γορτυνίας Αρκαδίας, η δημοτική αρχή, προσπαθεί να πετύχει μείωση της κατανάλωσης, με τον δήμαρχο Ευστάθιο Κούλη, να στέκεται στην ολοκλήρωση της μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και του οδοφωτισμού της μεγάλης αυτής περιοχής, στην προετοιμασία της μελέτης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», ενώ τονίζει και τις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα ΤΑΠΤοΚ, αλλά και η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας που ετοιμάζεται.

Κόρινθος

Στην Κόρινθο, ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, μας ενημερώνει, ότι, υπάρχει σύμβαση για την τοποθέτηση λαμπτήρων led, σ’ όλο το δήμο, ενώ … τρέχουν μελέτες για το «Ηλέκτρα» και για άλλα κτίρια. «Ζήτησα απ’ το αρμόδιο Υπουργείο, να πάρει απόφαση, ώστε ο οδικός φωτισμός να προσαρμοστεί σε πραγματικά δεδομένα».

Τρίπολη

Στην Τρίπολη, τηρείται συγκράτηση κόστους, αναβαθμίζονται ενεργειακά, διάφορα σχολεία (Λεβίδι, Τεγέα, Κανδήλα), μπαίνουν φωτοβολταϊκά πάνελ (Μουσικό σχολείο Τρίπολης, 4ο κλπ), ενώ ο δήμος, σύντομα θα γίνει και παραγωγός ενέργειας.

Καλάβρυτα

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και ενεργειακής απόδοσης εισηγείται ο Δήμος Καλαβρύτων στο δημοτικό συμβούλιο για τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις που είτε του ανήκουν, είτε είναι μισθωμένα και χρησιμοποιούνται για τη στέγαση υπηρεσιών. Την παρουσίαση των μέτρων θα κάνει ο δήμαρχος Αθανάσιος Παπαδόπουλος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.

Ο στόχος για το Δήμο Καλαβρύτων είναι να καλύψει τη μείωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, χωρίς όμως οι παρεμβάσεις που θα κάνει να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων– σε μία ορεινή περιοχή όπως τα Καλάβρυτα- αλλά και να διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το πρώτο μέτρο, το οποίο ήδη έχει εφαρμόσει είναι η καταγραφή των δεδομένων, δηλαδή της κατανάλωσης και του κόστους ενέργειας συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Έχοντας λοιπόν τα πρώτα στοιχεία διαφαίνεται μία μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αυτό αποδίδεται και στα κτίρια που ανήκουν στο Δήμο κυρίως λόγω της παλαιότητας τους.

Η επόμενη κίνηση μετά την καταγραφή θα είναι η συντήρηση των υφιστάμενων παροχών στον τομέα της ενέργειας και της θέρμανσης, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Ουσιαστικά ο έλεγχος και η αντικατάσταση όλων των προβληματικών εγκαταστάσεων ψύξης και θέρμανσης σε όλα τα κτίρια του δήμου και τις υπηρεσίες θα εξοικονομήσουν ένα σημαντικό ποσοστό ενέργειας. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει η καταγραφή και όλων των ενεργοβόρων κοινοχρήστων υποδομών σε πλατείες, δρόμους και αλλού, προκειμένου να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Εγκαταστάσεις οι οποίες λόγω της παλαιότητας τους αλλά και της αναγκαιότητας τους θεωρούνται πιο ενεργοβόρες είναι τα αντλιοστάσια ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου. Η πρόταση στις περιπτώσεις αυτές αφορά μία σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτων με καινούργια αυτοματοποιημένα.

Η προσπάθεια να μειωθεί το κόστος αφορά και τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων. Ήδη ξεκίνησε πρόγραμμα αντικατάστασης του οδοφωτισμού με οικονομικούς λαμπτήρες τύπου led και από την έδρα του δήμου θα επεκταθεί σε όλα τα διαμερίσματα και τους οικισμούς. Ένα από τα κτίρια που λόγω παλαιότητας θεωρείται ενεργοβόρο είναι το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο και οι υπηρεσίες του, κάτι που όμως θα αλλάξει πολύ σύντομα το επόμενο διάστημα αφού αναμένεται η μεταφορά των υπηρεσιών του δήμου σε καινούργιο οίκημα.

Προτεραιότητα όλων είναι η συστηματοποίηση των μέτρων και της ανάγκης. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί με άξονα την ενεργειακή εξοικονόμηση για το Δήμο Καλαβρύτων βασίζεται σε μία πολυεπίπεδη συνεργασία και με τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας συντονίζεται από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Πηνελόπη Δρακοπούλου. Όπως επισημαίνεται πάντως, σε καμία περίπτωση τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών, ούτε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στα ορεινά των Καλαβρύτων Αχαΐας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button