home design 800x400

Χαμηλές τιμές και έλλειψη εργατών αφήνουν αμάζευτες τις ελιές – Εφιάλτης η ανομβρία στη Λακωνία

Σε κάποιες περιοχές της χώρας οι καρποί σε ξηρικούς και μη ελαιώνες, έχουν αρχίσει και ζαρώνουν.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ελαιοπαραγωγούς η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας που διανύουμε. Εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι Κονσερβολιές, που έχουν αρχίσει και ζαρώνουν, με τη συγκομιδή όμως να έχει προχωρήσει μόλις στο 40-50%.

Πρόβλημα υπάρχει σε πολλές περιοχές και με τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς, αλλά και με τις Καλαμών. Πιο έντονο είναι το ζήτημα στα ξηρικά λιοστάσια, ενώ σημειώνεται πως πολλά ΤΟΕΒ έχουν ήδη κόψει τις παροχές νερού στους παραγωγούς, που κινδυνεύουν να απωλέσουν τη σοδειά.

Κάπου εδώ μπαίνει και το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης που σε συνδυασμό με τα υψηλά μεροκάματα και τις χαμηλές εμπορικές τιμές οδηγούν ένα ολόκληρο κλάδο στην ανέχεια και στη φτώχεια.

Ανομβρία και έλλειψη εργατών στη Λακωνία

Στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Λακωνίας ήδη οι ξηρικοί ελαιώνες μπορεί και να έχουν τελειώσει την αποστολή τους για φέτος εξαιτίας της έντονης ξηρασίας τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, κ. Γιάννης Λάγγης, μιλώντας στον ΑγρόΤυπο.

Βέβαια, όπως εξηγεί στην περιοχή του η συντριπτική πλειοψηφία των ελαιώνων αρδεύονται από γεωτρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως, προσθέτει ο κ. Λάγγης πως δεν υπάρχουν ζητήματα στην περιοχή, όπως οι παγετοί, οι βοριάδες, οι πλημμύρες, που κάθε χρόνο καθιστούν δύσκολη την ελαιοσυγκομιδή.

Οι παραγωγοί στη Μεταμόρφωση αναμένεται να μπουν για μάζεμα στα Κορωνέικα κατά τις 5 Νοεμβρίου, αντιμετωπίζουν όμως και πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών. Όπως εκτιμά ο κ. Λάγγης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 30-40 αγρεργάτες στην περιοχή, όταν οι ανάγκες είναι για 200 άτομα κατ’ ελάχιστον.

Πάντως, ο κ. Λάγγης εκτιμά πως η παραγωγή στη Μεταμόρφωση σε ελαιόλαδο φέτος, αν μαζευτούν όλες οι ελιές, θα είναι γύρω στους 1.000 τόνους, 100% πάνω από πέρσι.

Σχόλια

Exit mobile version