home design 800x400

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: H πολιτική της δημοτικής αρχής μακριά από τις ανάγκες του λαού

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Επιδαύρου Ναπολέων Μπουρδάκος.

«Ο απολογισμός για το 2021 ήταν ακόμα μία απόδειξη ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής ήταν για άλλη μια χρονιά μακριά από τις ανάγκες του λαού», αναφέρει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Ναπολέων Μπουρδάκος, σε ανακοίνωσή του. Και συνεχίζει:

«Το 2021 ήταν μια χρονιά με πανδημία, ακρίβεια και συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Με εκατοντάδες νόμους που καθόρισαν και το πως θα κινηθεί η δημοτική αρχή. Χαρακτηριστική είναι η κατεύθυνση που έδωσε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ) 2018-2022 που είχε ως ταβάνι την χρηματοδότηση του κράτους προς τους ΟΤΑ 2,5 δις ευρώ την ίδια στιγμή που οι Δήμοι με κάθε λογής φορολογία μάζευαν 2,7 δις ευρώ το χρόνο. Υπήρχε δηλαδή μια αναλογία στη  φορολογία περίπου 40% επιδότηση από το κράτος και 60% φορολογία από τους Δήμους, αναλογία που υπήρξε και στο Δήμο μας. Επιπλέον αυτών των δεδομένων είναι και το κόψιμο κατά 70% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, δηλαδή της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης του Κράτους προς τους Δήμους. Έχουμε μια κεντρική προσπάθεια ο δήμος να γίνει επιχείρηση και οι δημότες πελάτες που θα αγοράζουν υπηρεσίες, αν έχουν την δυνατότητα. Με αυτήν την πολιτική πορεύτηκε και η δημοτική αρχή κάνοντας μάλιστα σημαία της την αύξηση της φορολογίας σε μια σειρά από τομείς και μεταφέροντας ευθύνες του κράτους στους δημότες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το 2021 όπως και κάθε χρόνο έθεσε μέσα αλλά και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα από τη σκοπιά των εργατικών λαϊκών αναγκών.  Έχοντας σαν προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού διεκδικήσαμε έργα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, έργα αντισεισμικής θωράκισης.

Στην αντισεισμική θωράκιση πέρασε άλλη μια χρονιά χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος στα δημόσια κτίρια. Ούτε καν ο απαιτούμενος έλεγχος στο κτήριο του γυμνασίου που έχει ζητηθεί πολλές φόρες και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Το ζήτημα αυτό το συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη. Έχουν παρελάσει μάλιστα και πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι που “δεσμεύτηκαν” ότι θα γίνει τουλάχιστον η μελέτη. Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις όταν εδώ και 30 χρόνια έχουν πάρει αποφάσεις για να προχωρήσουν αυτές οι μελέτες και δεν τις υλοποιούν. Όλοι μαζί Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος σφυρίζουν αδιάφορα δεν αναδεικνύουν τις ευθύνες που υπάρχουν για κάτι που έπρεπε να είχε γίνει χτες.

Στην αντιπυρική θωράκιση, είδαμε άλλη μια χρονιά την Ελλάδα να καίγεται. Το τραγικό αυτό σκηνικό  το είχαμε και στο δήμο μας με  τις φωτιές στην Γκάτζια και στην χωματερή. Η χρηματοδότηση των 65.000 ευρώ για την πυρασφάλεια όλου του Δήμου φυσικά δεν φτάνει για τίποτα. Η Περιφέρεια ενέκρινε σχέδιο πυρασφάλειας μόλις φέτος, άλλο ένα σχέδιο επί χάρτου σαν αυτά που ψήφιζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και έστελναν τον δήμαρχο να κάνει επιστασία στο δήμο Ευρώτα καθώς δεν είχαν διαβάσει ότι έτσι έλεγε το κείμενο που ψήφιζαν. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι όσοι έπαθαν ζημιές και καταστράφηκε η περιουσία τους δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε ένα ευρώ και δεν ξέρουν πότε, εάν και από ποιον θα αποζημιωθούν ένα χρόνο μετά.

Και στα αντιπλημμυρικά έργα το ίδιο έργο παίζεται, κύρια με ευθύνη της Περιφέρειας. Ένας αγωγός όμβριών στη Δήμαινα “φτιάχνεται” τα τελευταία 20 χρόνια. Περιφέρεια και δήμος πανηγυρίζουν για το ρέμα στον Άγιο Δημήτριο που το καθάρισαν μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια που δεν είχε καθαριστεί, αν είχε καθαριστεί ποτέ. Το ρέμα καθαρίστηκε μετά από τις έντονες πιέσεις των κατοίκων.

Στα σχολεία του δήμου μας η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Σε μια χρονιά πανδημίας δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των παιδιών. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η δημοτική αρχή δεν μίλησε ποτέ ούτε για αραίωμα τμημάτων, ούτε για προσωπικό καθαριότητας και τις ώρες του σχολείου και με πλήρες ωράριο  ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλά υγιεινής ούτε για μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τον εαυτό τους και στα σχολεία του Δήμου μας. Επιπλέον η χρηματοδότηση του κράτους δεν μπορούσε φυσικά να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σχολείων με αποτέλεσμα ακόμα και να κόψουν το ρεύμα στο δημοτικό σχολείο Παλαιάς Επιδαύρου. Και σε αυτήν την κατάσταση έβαλε πλάτη η δημοτική αρχή. Έτσι όπως το πάνε μετά και από τα νέα μέτρα που θέλουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15% και στα σχολεία δεν θα αργήσει η ώρα που ο κάθε μαθητής θα φέρνει στο σχολείο και από ένα κούτσουρo για να ζεσταθεί.

Αξίζει να σταθούμε και σε κάποια άλλα σημεία που αποκαλύπτουν και αυτά με την σειρά τους την αντιλαϊκή πολιτική της Δημοτικής αρχής.

Η Δημοτική Αρχή προϋπολόγισε1.663.742 €εμμέσους ή άμεσους φόρους προς τους δημότες βεβαίωσε 949.358 € και είσπραξε 893.099 €.

Συνέχισε στην λογική: ότι κινείται φορολογείται από τον ηλεκτροφωτισμό μέχρι τα τέλη κοιμητηρίων. Το παράδειγμα του ΚΑ1512 που αφορά πρόστιμα του ΚΟΚ είναι πάλι χαρακτηριστικό. Ενώ προϋπολόγιζαν 5.000 € αρχικά, τελικά βεβαίωσαν 37.965 € και εισπράξαν 33.878 €, έπιασαν δηλαδή τον στόχο κατά 759,30%. Επέβαλε και νέους φόρους όπως το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης, φόροι που έρχονται κατευθείαν από τα συρτάρια των Βρυξελλών και είναι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Απόρριψε ακόμα την πρόταση μας για μείωση των τιμολογίων του νερού άρδευσης ώστε να διαμορφωθεί στα 5,5 ευρώ η ώρα, διαφορά που πρόκυπτε μόνο από την κερδοφορία που είχε ο Δήμος εις βάρος των αγροτών το προηγούμενο διάστημα καθώς το 2021 είχε προϋπολογίσει 48.000 € έσοδα και τελικά είσπραξε 65.819 € δηλαδή 37% περισσότερα.

Εμβληματική όσον αφορά το χαράτσωμα του λαού ήταν η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 55%έως88% στα τέλη του 2021 για τον προϋπολογισμό του 2022. Μία απόφαση που ήρθε να προστεθεί στην προηγούμενη αύξηση της δημοτικής αρχής Γκάτζιου κατά 36% το 2014. Και αυτό σε μία περίοδο ακρίβειας και πληθωρισμού, που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Αυτό βέβαια παρουσιάστηκε σαν μονόδρομός για να πληρωθούν οι σκουπιδοεργολάβοι. Έτσι είχαμε τον απλό συντελεστή από 0,95 € το 2014 να φτάνει σε 1,95 € το 2021 ενώ για παράδειγμα ο δήμος Πάτρας από 1,95 €  το 2014  το πήγε στο 1,00 € το 2021. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών τότε φτάνουμε στο ποσό των 2.661.669 €, ένα εκατομμύριο δηλαδή επιπλέον χαράτσωμα από την προηγούμενη χρονιά. Όλα αυτά όχι για να παρέχεται καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός σύγχρονου επιπέδου αλλά για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία των σκουπιδοεργολάβων για 28 χρόνια.

Σε αυτά η δημοτική αρχή θέλει να κουμπώσει και την παράδοση του ηλεκτροφωτισμού στους ιδιώτες με το δάνειο που σχεδιάζει να πάρει, το οποίο μάλιστα στην αρχή είχε ύψος 1.580.411,00 € αλλά για να αποφύγει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία 2/3 στο Δ.Σ. το “κατέβασε” στο 1.497.225,60€ με την δικαιολογία ότι “παρατήρησε ότι οι τιμές αγοράς των φωτιστικών για την υλοποίηση του έργου έχουν μειωθεί σχετικά με τις τιμές που ίσχυαν κατά την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Αναβάθμισης Οδοφωτισμού”…Αυτά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 10% και υπάρχουν ανατιμήσεις σε πάνω από 800 βασικά προϊόντα.

Δίπλα σε αυτές τις εξυπηρετήσεις του μεγάλου κεφαλαίου μπορούμε να προσθέσουμε και την ΜΠΕ για το αιολικό πάρκο στο Αδάμι. Διαδικασία που έρχεται να προστεθεί στην συνολικότερη πολιτική του κράτους για την ενέργεια που μεταφράζεται σε απίστευτα υπερκέρδη για τα μονοπώλια και ενεργειακή φτώχια για το λαό. Έβαλε ακόμα και σε αυτό πλάτη για να κερδίζουν οι λίγοι και να μας απειλεί το πολιτικό τους προσωπικό μέχρι και με διακοπές ρεύματος μέσα στο χειμώνα. Συν το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος που θα έχει η κατασκευή αυτή που θα προστεθεί στο περιβαλλοντικό κόστος από άλλες δραστηριότητες του κεφαλαίου όπως τα ιχθυοτροφεία και η  καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών.

Το φεστιβάλ φορολογίας του 2021 δεν σταμάτησε όμως μόνο στο δήμο, πέρασε και στην ΔΕΥΑΕΠ καθώς και αυτή με τη σειρά της αύξησε τα τιμολόγιά της κατά 115% στον μικρότερο συντελεστή από 0,26 σε 0,55. Αύξηση που κυρίως οφείλεται στην μεταφορά του “προσωρινού” όπως το χαρακτήριζαν πριν από 30 χρόνια ειδικού τέλους 80%. Η λειτουργία της ΔΕΥΑΕΠ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως επαίρονται επέφερε αυτές τις αυξήσεις ενώ σχεδιάζονται κι άλλες. Είναι η ίδια πολιτική που όταν κάποιες ΔΕΥΑ ψέλλισαν στον Υπουργό ότι το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο αυτός τους απάντησε ότι πρέπει να συνεχίσουν στο μοντέλο χρέωση-βεβαίωση-είσπραξη και να μεταφέρουν το βάρος στους δημότες. Η λειτουργία των βιολογικών επίσης συνεχίζει με ατελείωτα προβλήματα σε όσους βιολογικούς δουλεύουν. Το ίδιο συνεχίζει και η δυσοσμία από τους βιολογικούς κυρίως στο ΒΔ κομμάτι της Παλαιάς Επιδαύρου δυσοσμία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την δυσοσμία από τα χοιροστάσια. Φθηνό και ποιοτικό νερό δεν μπορεί να φθάσει στους δημότες όταν το νερό είναι εμπόρευμα.

Το 2021 η δημοτική αρχή συνέχισε και στον τομέα της εργασίας την ίδια πολιτική. Ενίσχυση στους τομείς της ελαστικής εργασίας, της ανακύκλωσης της ανεργίας με 8μηνα, 5μηνα, δίμηνα προγράμματα. Οι ανακοινώσεις ακόμα και αυτών των προγραμμάτων πολλές φορές έφθασαν μόλις μέχρι τον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου για να δοθεί η θέση κατευθείαν εκεί που την είχαν τάξει χωρίς παρενέργειες. Καμία προσπάθεια για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων οι προσλήψεις με το ζόρι να φτάσουν τις αποχωρήσεις ενώ τα κενά είναι σχεδόν τα μισά του οργανογράμματος. Είναι φυσιολογικό αυτό να επιφέρει ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών όπως έγινε φέτος με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το 2021 είχαμε την συμμετοχή του Δήμου σε ακόμα μία ΜΚΟ (Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη). Οι ΜΚΟ όπως και οι αναπτυξιακές είναι ένα εργαλείο πολύ παλιό, διεφθαρμένο και σάπιο που σκοπό έχουν να περάσουν κομμάτια υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο ιδιωτικό κεφάλαιο αντικαθιστώντας το ρόλο των υπηρεσιών του Δήμου, θέτοντας το προσωπικό του στο περιθώριο και ανοίγοντάς το δρόμο για νέες εργασιακές σχέσεις.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο χώρος της υγείας συνεχίζονται. Ειδικά στο Κ.Υ. το 2021 είχε ελλείψεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα στο 66% των γιατρών, στο 66% των νοσηλευτών και στο 60% των πληρωμάτων ασθενοφόρου. Γιατί και η υγεία του λαού για κάποιους είναι εμπόρευμα. Η πολιτική κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη

Αγωνιζόμαστε για ένα δήμο που θα έχει ευτυχισμένους ανθρώπους, με εργασία και μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ένα δήμο χωρίς κοινωνικές ανισότητες και χωρίς αποκλεισμούς. Ένα δήμο που θα συγκρούεται αποφασιστικά με το κέρδος των ομίλων, με τα κάθε λογής “αναπτυξιακά” σχέδια, με την αστική πολιτική για το περιβάλλον, τη φορολογία, την καταστολή, τοπική και κεντρική. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, άρχουσας τάξης, ΕΕ και ΝΑΤΟ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με κάθε τρόπο και μέσα αλλά και έξω από το δημοτικό συμβούλιο διεκδικεί:

  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την ΤΔ και των οφειλόμενων σ’ αυτή.
  • Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
  • Να μην μεταφερθούν αρμοδιότητες που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για ανάπτυξη – λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία – Πρόνοια, Παιδεία) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες του δήμου.
  • Επαρκή και άμεση στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών του δήμου και δημιουργία νέων (Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων όπως ορίζουν οι μνημονιακές πολιτικές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Σχόλια

Exit mobile version