home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Motor Oil: Από 4 έως 5 νέες δεξαμενές αποθήκευσης LNG στους Αγίους Θεοδώρους

Μεγαλώνει η πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο – Δύο νέα τερματικά από Κοπελούζο και Elpedison.
motor oil

Η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της σχεδιαζόμενης πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου αερίου LNG της Διώρυγας Gas, αποτελεί το επόμενο βήμα της επένδυσης της Motor Oil για την ανάπτυξη του FSRU στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, που αποτελεί το νότιο άκρο της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η επένδυση της Μotor Oil και οι αντίστοιχες υποδομές από τον όμιλο Κοπελούζο και την Elpedison που προχωρούν με βήμα ταχύ και ωριμάζουν, επιβεβαιώνουν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε υποδομές πλωτών δεξαμενών LNG, το οποίο εκτινάχθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με σκοπό την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από το αέριο της Gazprom.

Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη έχει διπλασιάσει τα κόστη χρέωσης για τις αντίστοιχες υποδομές πανευρωπαϊκά, δημιουργώντας μεγάλες ελλείψεις στην αγορά καθώς πλέον τα ναυπηγεία είναι γεμάτα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν παραγγελίες για μετατροπή πλοίων LNG σε FSRU νωρίτερα από τα τρία χρόνια.

Τι αλλάζει στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στην Κορινθία

Με βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία έχει ημερομηνία 4 Αυγούστου αλλά δημοσιεύτηκε χθες, αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης της Διώρυγας Gas από 135.000‐170.000 m3 με τέσσερις δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης, σε 135.000‐210.000 m3 με τέσσερις έως πέντε δεξαμενές αποθήκευσης.

Η τροποποίηση της άδειας προβλέπει επίσης την αλλαγή του τρόπου πρόσδεσης του FSRU από πλωτή εξέδρα σε προβλήτα (Jetty), η οποία θα εγκατασταθεί εντός των ορίων του θαλάσσιου χώρου όπου επιτρέπεται η παραμονή δεξαμενόπλοιων του διυλιστηρίου της Μotor Oil. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλωτό αγκυροβόλιο αλλά ο σταθμός FSRU θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένος.

Η άδεια προβλέπει επίσης την μεταβολή της ελάχιστης απόστασης από την ακτή από τα 500 μέτρα, στα 130‐150 μέτρα σε ισοβαθείς των 20‐25 μέτρων.

Προχωρεί παράλληλα, η υποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού, σε αγωγό υψηλής πίεσης ο οποίος θα εγκατασταθεί επί της προβλήτας και στη συνέχεια θα συνδέεται κατευθείαν με τον χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου. Τέλος τροποποιείται και το μήκος του FSRU από τα περίπου 300 μέτρα,  στα περίπου 315 μ. αλλά και η μετοχική σύνθεση της μονάδας, η οποία θα περάσει στο νέο πυλώνα πράσινης ανάπτυξης του ομίλου MORE (από την  Ηλεκτροπαραγωγική Σουσακίου ΑΕ).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis