home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνίαFirst Featured

Άσχημα μαντάτα για τα υπόγεια ύδατα στην Αργολίδα

Στο κόκκινο η ποιότητα και η ποσότητα στα υπόγεια νερά - Ποιες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα (Χάρτες)

Στο κόκκινο βρίσκεται η ποιότητα και η ποσότητα των υπόγειων υδάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αργολίδα. Το πρόβλημα με τα νερά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα φαίνεται πως είναι πιο έντονο στα παράλια της Πελοποννήσου απ’ ότι στο εσωτερικό, με τα άσχημα μαντάτα να συνδέονται και με την εντατική εκμετάλλευση των υδροφορέων, κυρίως σε αγροτικές ή τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στο πλαίσιο του Έργου «Δίκτυο Παρακολούθησης Υπόγειων Νερών» (ΔΙΠΥΝ) παρέδωσε την Έκθεση Αποτελεσμάτων για το έτος 2021 στη Διεύθυνση Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Οι δειγματοληψίες και ο στόχος του έργου

Το έργο ΔΙΠΥΝ στοχεύει στη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Υδάτων ώστε να επιτυγχάνεται συνεκτική και συνολική εικόνα της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των υπόγειων υδάτων της χώρας που θα συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2021 πραγματοποιήθηκαν τρεις περίοδοι δειγματοληψιών και μετρήσεων πεδίου κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο. Υλοποιήθηκαν συνολικά 7.276 δειγματοληψίες για κύρια ιόντα, αζωτούχες ενώσεις, φωσφορικές ενώσεις και ιχνοστοιχεία, στα 1.896 υδροσημεία παρακολούθησης που κατανέμονται σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στην εκτέλεση των εργασιών υπαίθρου συμμετείχαν συνολικά 25 συνεργεία υπαίθρου της ΕΑΓΜΕ αποτελούμενα από 50 άτομα, ενώ οι σχετικές χημικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναλύσεων Νερών της ΕΑΓΜΕ.

Τι περιλαμβάνουν οι μετρήσεις και οι αναλύσεις

Οι μετρήσεις πεδίου αφορούν σε:

  • μετρήσεις στάθμης γεωτρήσεων/πηγαδιών και παροχής πηγών και
  • μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων (pH, αγωγιμότητα, διαλυμένο οξυγόνο, θερμοκρασία νερού & αέρα).

Οι αναλύσεις των δειγμάτων νερού περιλαμβάνουν:

  • κύρια ιόντα (Ca, Mg, Na, K, HCO3, Cl, SO4)
  • αζωτούχες (NO3, NO2, NH4) και φωσφορικές (PO4-P) ενώσεις
  • σκληρότητα (ολική, παροδική και μόνιμη) και
  • βαρέα μέταλλα/ιχνοστοιχεία (Fe, Mn, Cu, Crtotal, Cr6+, Ni, Pb, Cd, Al, As, Hg).

Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Με βάση τις διαθέσιμες χημικές αναλύσεις και μετρήσεις πεδίου πραγματοποιήθηκε ο χαρακτηρισμός αναφορικά με την ποσοτική και ποιοτική κατάσταση των σταθμών παρακολούθησης των υπόγειων υδάτων της χώρας.

Τα προβλήματα υποβάθμισης των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπόγειων υδάτων εντοπίζονται σε περιοχές με εντατική εκμετάλλευση των υδροφορέων. Η νιτρορύπανση και η υφαλμύρινση των υπόγειων υδάτων αποτελούν τους κύριους παράγοντες υποβάθμισής τους που σχετίζονται αντίστοιχα, με τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και τη θαλάσσια διείσδυση λόγω υπεραντλήσεων. Ένα μικρό ποσοστό υπερβάσεων στις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων/ιχνοστοιχείων και ιόντων χλωρίου οφείλεται σε φυσικά αίτια.

Τι δείχνουν οι χάρτες

Τα αποτελέσματα των Ετήσιων Εκθέσεων Αξιολόγησης του έργου ΔΙΠΥΝ αξιοποιούνται περαιτέρω κατά τη σύνταξη των αναθεωρημένων Σχεδίων Διαχείρισης ανά Λεκάνη Απορροής Ποταμού, με τελικό στόχο την άσκηση πολιτικών διαχείρισης και την διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των υπόγειων υδάτων.

Το έργο ΔΙΠΥΝ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020(2023).

Νερό πίνακες (1)
Infographic Έκθεσης Αποτελεσμάτων Έργου ΔΙΠΥΝ για το έτος 2021 (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΕΑΓΜΕ)
Νερό πίνακες (1)
Χάρτης ποιοτικής κατάστασης των σταθμών δικτύου παρακολούθησης για το σύνολο της επικράτειας βάσει αποτελεσμάτων του έργου ΔΙΠΥΝ για το έτος 2021 (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΕΑΓΜΕ)
Νερό πίνακες (2)
Χάρτης ποσοτικής κατάστασης των σταθμών δικτύου παρακολούθησης για το σύνολο της επικράτειας βάσει αποτελεσμάτων του έργου ΔΙΠΥΝ για το έτος 2021 (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΕΑΓΜΕ)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button