home design 1170x320 (banner)
Άρθρο

Χαρά και οργή για τη μαύρη σταφίδα, την Ελληνική υπερτροφή

Γράφει ο Θανάσης Πετράκος

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022 βρέθηκα στο Αίγιο μετά από πρόσκληση των διοργανωτών (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών και ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») και παρακολούθησα την πολύ σημαντική επιστημονική ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα πολύχρονων επιστημονικών ερευνών για τα μεγάλα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση καθημερινά μαύρης σταφίδας. Συνιστώμενη ποσότητα 36 γραμμάρια (είναι δύο κουταλιές της σούπας).

Συγκεκριμένα τονίστηκε από τους εκλεκτούς επιστήμονες ότι η μαύρη σταφίδα έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ,αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι η τροφή πλουσιότατη σε κάλιο. Σχεδόν διπλάσια από τη μπανάνα. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αθηρωματικής πλάκας και στη μείωση της πίεσης συνεπώς έχει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση. Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι η σταφίδα στο πλαίσιο ερευνών χορηγήθηκε υπό ιατρική επίβλεψη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και αποδείχθηκε οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε δύο κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα καθότι έχει μεγάλη συγκέντρωση φρουκτόζης που έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ είναι πολύ γλυκιά.

Οι καινούργιες έρευνες, που έγιναν σε συνθήκες εργαστηρίου, κατέληξαν ότι εκτός από αυτά τα σημαντικότατα οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης Κορινθιακής σταφίδας μπορεί να μας προφυλάσσει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον και επιπλέον λειτουργεί και προστατευτικά στα αρχικά στάδια των νόσων.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, τον αγαπητό φίλο καθηγητή Διατροφής του Χαρακοπείου Πανεπιστημίου τον Βάιο Καραθάνο και σε όλη την επιστημονική ομάδα και ιδιαίτερα στις καθηγήτριες κ.κ. Αγγελική Χρόνη, Κατερίνα Δερμών, Ελένη Φαναριώτη, Αντωνία Χίου και Παρασκευή Βασιλακοπούλου, όπως και σε όλα τα παιδιά-ερευνητές. Φυσικά τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλο το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Δημόκριτο. Πολλά-πολλά, επίσης, συγχαρητήρια ανήκουν και στο Συντονιστή της Έρευνας τον αγαπητό φίλο Μιχάλη Καρβέλα που αγαπάει και αυτός πολύ τη σταφίδα και φυσικά στην Παναιγιάλειο Συνεταιριστική Ένωση και στη Διοίκησή της που στηρίζει και χρηματοδοτεί την Επιστημονική Έρευνα . Νιώθω, λοιπόν, πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διότι όταν το 2013-2015 με την ιδιότητα του βουλευτή γνώρισα τον Βάιο Καραθάνο στήριξα και πίστεψα στην αξία του έργου του.

Διαβάστε ακόμα

H έρευνα χρηματοδοτήθηκε επίσης και από την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, μία αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης με επιστημονική ανεξαρτησία η οποία μπόρεσε να διακρίνει και να χρηματοδοτήσει μια έρευνα που συμβάλλει και στην αγροτική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη υγιών διατροφικών προτύπων.

Συγχρόνως, όμως, νιώθω μεγάλο θυμό και οργή που αυτή την Ελληνική Σούπερ υπερτροφή την οδηγεί στον αφανισμό η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα οι «νεκροθάφτες» υπουργοί της δήθεν “Αγροτικής Ανάπτυξης”, ο Λιβανός πριν και ο Γεωργαντάς τώρα, οι οποίοι οδηγούν τους σταφιδοπαραγωγούς να ξεριζώσουν τη σταφίδα. Παρότι υπήρξαν και στο κυβερνητικό κόμμα φωτεινές εξαιρέσεις βουλευτών που στήριξαν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών. (Οι κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Κώστας Τζαβάρας και Ιάσων Φωτήλας). Όμως ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επέλεξαν το δρόμο να καταστρέψουν τους σταφιδοπαραγωγούς. Είναι τραγικό , αδιανόητο και εγκληματικό πολιτικά να αρνούνται δυο χρόνια να λύσουν το πρόβλημα των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω του κορωνοιού ,μόνο και μόνο για να καταστραφεί η Παναιγιάλειος και να επανέλθουν στην εμπορία οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη και του κ. Λιβανού πρώην μεγάλοι τυποποιητές οι οποίοι ήταν τα τελευταία χρόνια εκτός της εμπορίας διότι οι παραγωγοί εμπιστεύτηκαν την Συνεταιριστική τους οργάνωση η οποία αγόραζε σε πολύ καλές τιμές το προϊόν και αυτοί είχαν βγει εκτός εμπορικού «παιχνιδιού». Με την αντισταφιδική πολιτική της η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει την Παναιγιάλειο και πέρυσι και φέτος να αδυνατεί να παραλάβει μεγάλες ποσότητες σταφίδας διότι δεν έχει ούτε αποχετευτικούς χώρους ούτε παλετοκιβώτια αφού ο απαράδεκτος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης κατ εντολή Μητσοτάκη δεν έδωσε παλετοκιβώτια όπως είχε υποσχεθεί. Το αποτέλεσμα είναι να έχει κατρακυλήσει η τιμή της από το1,60 και 1,50 ευρώ το κιλό που ήταν τη περίοδο 2015 έως 2020 στα 70 και 80 λεπτά το κιλό όταν το κόστος παραγωγής είναι 1,50 . Οι έμποροι δίνουν αυτές τις εξευτελιστικές και ασύμφορες τιμές παρότι η Παναιγιάλειος αγοράζει 1,18 έως 1,25 διότι γνωρίζουν ότι αδυνατεί λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων και παλετοκιβωτίων να αγοράσει όλη τη σταφίδα και επιπλέον επειδή τα αποθέματα τα πουλάει για ξύδι 40 λεπτά ενώ έχει αγοράσει τη σταφίδα από τους παραγωγούς 1,60 και 1,50 .Οι συνέπειες αυτής της αντισταφιδικής εγκληματικής πολιτικής θα είναι οι παραγωγοί να ξεριζώσουν τη σταφίδα αφού το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο από την τιμή που πουλάνε το προϊόν τους Για αυτό όχι μόνο οι σταφιδοπαραγωγοί αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταδικάσουν πολιτικά την άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί καταστρέφει την Ελληνική ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για τους σταφιδοπαραγωγούς μέσα από τους αγροτικούς τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς τους, και την Παναιγιάλειο Ένωση. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να τους στηρίξουν όλοι οι πολίτες και φυσικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία οφείλουν να αναδείξουν το σταφιδικό πρόβλημα ως πρώτιστο και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λύσει επιτέλους το πρόβλημα των αποθεμάτων των προηγούμενων ετών και να στηρίξει το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών και την Συνεταιριστική τους οργάνωση διότι βρισκόμαστε στο και 10’ και ούτε χρόνος ούτε αύριο υπάρχει.

Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button