home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνία

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι συνεχίζει τη δράση του

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με νέες προκλήσεις, με νέους εκπαιδευτικούς στόχους, με νέα στοιχήματα για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας

Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, είμαστε και πάλι εδώ, με νέες εγγραφές για να ξεκινήσουμε μια νέα σχολική χρονιά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που λειτουργεί στο Κρανίδι.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με νέες προκλήσεις, με νέους εκπαιδευτικούς στόχους, με νέα στοιχήματα για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι με βάση τις υφιστάμενες υγειονομικές συνθήκες, ξεκινάμε μια καινούργια σχολική χρονιά με πλήρη κοινωνική και σχολική κανονικότητα, χωρίς περιοριστικά μέτρα και μια είναι η ευχή μας να συνεχιστεί αυτό σε όλη την νέα σχολική χρονιά.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται στους υποψηφίους ενήλικους μαθητές μας που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Τους δίνεται η δυνατότητα σε δυο χρόνια, σε δυο κύκλους μάθησης να αποκτήσουν το απολυτήριο του σχολείου μας, που είναι ισάξιο με το απολυτήριο του αντίστοιχου γυμνασίου.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι  των δυο χρόνων έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες , ικανότητες και να ασχοληθούν με βασικά γνωστικά αντικείμενα τα οποία υπάρχουν  στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του σχολείου μας. Οι ενήλικες μαθητές μας έρχονται σε επαφή με τους «κανόνες» και τον πλούτο ελληνικής γλώσσας, γνωρίζουν ξανά τα μαθηματικά , έρχονται κοντά με το σύγχρονο κόσμο της πληροφορικής , ευαισθητοποιούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, μαθαίνουν αγγλικά και φυσική , ασχολούνται με την αισθητική αγωγή , προβληματίζονται με τα θέματα της κοινωνικής εκπαίδευσης, συνειδητοποιούν την αξία του επαγγελματικού προσανατολισμού , το κυριότερο όμως κοινωνικοποιούνται ξανά σε ένα νέο, δυναμικό, σχολικό περιβάλλον. Μέσα στο Σχολείο μας διαμορφώνονται νέες κοινωνικές σχέσεις , γνωρίζουν νέους ανθρώπους και συνειδητοποιούν την αξία της συμμετοχής μέσα σε μια επίσημη ομάδα , σε μια σχολική κοινότητα που απαιτείται να λειτουργεί αποτελεσματικά για να πετυχαίνει συλλογικούς και ατομικούς στόχους.  

Το σημαντικότερο είναι ότι δίνει μια μεγάλη δεύτερη ευκαιρία να εντάξει νέα άτομα, σε ένα δυναμικό, κοινωνικό, σχολικό περιβάλλον. Απευθύνεται σε όλους χωρίς διακρίσεις που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση , μια σημαντική υποχρέωση του κάθε πολίτη , αλλά και του κάθε νόμιμου κατοίκου μιας περιοχής, ενός τόπου. Σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης , ο τότε Δήμος Κρανιδίου και στην συνέχεια ο Δήμος Ερμιονίδας που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε με κάθε τρόπο αυτό το σχολείο, μέσα από την δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή και την σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Κρανιδίου, οι οποίες υποστήριξαν διαχρονικά  την αναγκαιότητα ύπαρξη και λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι.

Το σχολείο μας λειτουργεί , προσφέρει τις υπηρεσίες του , καλύπτει μια υπαρκτή ανάγκη να δίνει μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία ένταξης σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό θεσμό και  περιορίζει τις κοινωνικές ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. 

Συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι , ενεργοποιούμε τους ενήλικους μαθητές να έχουν συμμετοχή σε αυτήν την μεγάλη πρόκληση άρα όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση άμεσα και αποτελεσματικά τους καλούμενα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας.

Τέλος η προβολή της δράσης αυτού του σχολείου , εντάσσεται στην προσπάθεια όλων μας να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να περιοριστούν οι αρνητικές αγκυλώσεις και τα στερεότυπα που πολλές φορές περιορίζουν την δυνατότητα συμμετοχής στο σχολείο  μας , σε αυτό τον σύγχρονο εκπαιδευτικό θεσμό ο οποίος συγχρηματοδοτείται τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από την ευρωπαϊκήένωση.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση και πληροφόρηση κάθε απόγευμα στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Κρανιδίου.

Τάσος Λάμπρου,
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας,
Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης
.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button