home design 800x400
home design 1170Χ320

Αργολίδα: Το «Ελπιδοχώρι» υποδέχεται τη νεανική Ευρώπη στο Μαλανδρένι

Το «Ελπιδοχώρι» είναι ένας χώρος και ταυτόχρονα μια ιδέα που υλοποιείται περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα.
Μαλανδρένι Ελπιδοχώρι (1)

Από το Bella Ciao και το Kalashnjikov του Γκόραν Μπρέγκοβιτς μέχρι τα ελληνικά τραγούδια και τους χορούς, η βραδιά της 24-9-2022 γέμισε από μουσικές, ήχους και λόγια μιας διεθνούς νεανικής παρέας που έδωσε χαρούμενο τόνο στην πλατεία του Μαλαντρενίου. Νέοι από διάφορες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής κινητικότητας στο «Ελπιδοχώρι» (Hopeland), μαγείρεψαν και πρότειναν τα φαγητά των χωρών τους στους κατοίκους και τους περαστικούς. Η συνέχεια ήταν χαρούμενη, χορευτική και έδωσε έναν απίθανα νεανικό τόνο στο Μαλαντρένι.

Μαλανδρένι Ελπιδοχώρι (2)

Το «Ελπιδοχώρι» είναι ένας χώρος και ταυτόχρονα μια ιδέα που υλοποιείται περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα. Επιτρέπει σε νέους από πολλές χώρες να βρεθούν μαζί στην Αργολίδα, στο Μαλαντρένι και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ιδέες, να μοιραστούν και να υλοποιήσουν κοινούς στόχους, να μάθουν και να αποδείξουν πως η διαφορετικότητα είναι το σημαντικότερο συνδετικό υλικό ενός κόσμου που γνωρίζει όλο και περισσότερο συγκρούσεις, όλο και περισσότερους αποκλεισμούς, όλο και περισσότερες δυσκολίες αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Μαλανδρένι Ελπιδοχώρι (4)

Η εμπειρία αυτή «εξελίσσεται σε ένα πολύ-λειτουργικό αγρόκτημα» κοντά στο Μαλαντρένι που παρέχει, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «διαφόρων ειδών εμπειρίες έχοντας πάντα στο κέντρο των δράσεων και των επιλογών του το Περιβάλλον, την Παράδοση, τον Πολιτισμό και την Προσωπική Ανάπτυξη». Από εκεί οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (αναφέρονται ενδεικτικά το Erasmus+ και το World School Project), έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά σημεία του παγκόσμιου πολιτισμού καθώς η Αργολίδα είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές στο επίπεδο της ιστορίας και της αρχαιολογίας, αλλά και να ασχοληθούν με παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής όπως η οινοποιία, κλπ.

Μαλανδρένι Ελπιδοχώρι (3)

Καθώς τα όμορφα χρώματα της δύσης έβαφαν τους τοίχους των σπιτιών και της εκκλησίας του χωριού, η κίνηση αυξανόταν στην  πλατεία και το κέφι επίσης. Οι νέοι δημιούργησαν έναν χάρτη όπου οι διάφορες χώρες προέλευσης ενώνονταν με μια «πολιτισμική γέφυρα», διαμορφώνοντας έναν κοινό ανθρώπινο, ζεστό και χαρούμενο γεωγραφικό χώρο, χωρίς σύνορα, κοινό για όλες και όλους. Το «Ελπιδοχώρι» είναι ένας από τους ελπιδοφόρους νεανικούς προορισμούς στην Αργολίδα, όπου το κοινό τραπέζι γίνεται δυνατός συμβολισμός και καθημερινή πράξη για τους νέους που συμμετέχουν και για εμάς που γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας σημαντικής κοινωνικής εμπειρίας.

Εκκλησία Μαλανδρένι

Γιώργος Κόνδης

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis