home design

Η απάντηση του Κοΐνη στον Ερντογάν

Η επέτειος απελευθέρωσης της Τρίπολης - Ο Ερντογάν καλά θα κάνει να μην ξεχνά την ιστορία.

Η περιοχή μας είχε την τιμητική της στο καθημερινό παραλήρημα του Τούρκου Πρωθυπουργού. Θυμήθηκε την επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς και είπε ότι “οι Έλληνες σφάξανε Τούρκους, Αλβανούς και Εβραίους”. Οι δικοί μας εθνομηδενιστές κατά καιρούς λένε τα ίδια… Σήμερα “αιδημόνως σιωπούν”.Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν τα γεγονότα, γιατί δεν τα διδάσκονται (μπορεί να έχουν και την ατυχία να πέσουν θύματα της εθνομηδενιστικής προπαγάνδας).

Για να δούμε τα γεγονότα λίγο, για να ξέρουμε τι είχε γίνει. Και για να καταλάβουμε γιατί ο Ερντογάν φοβάται (όταν καταλαβαίνει πως πολλές φορές οι Τούρκοι υπέστησαν στην ιστορία τους πανωλεθρίες).

1. ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 23/9/1821;

Ναι, καμμιά διακοσαριά, από τους 3.500 που είχαν έρθει. Οι Τουρκαλβανοί βρέθηκαν στην Τρίπολη ως μισθοφόροι των Τούρκων. Έφτασαν εδώ τον Μάϊο του 1821, αφού πέρασαν από το Άργος, όπου έκαψαν τα σπίτια των επικεφαλής της Επανάστασης, έκαψαν το σπίτι του Δεσπότη, κατέστρεψαν και την σχολή του Άργους και πήραν μαζί τους “ως ομήρους” κάποια κορίτσια. Αρχηγός τους ήταν ο Κεχαγιάμπεης Μουσταφάς και υπαρχηγός ο Ελμάζ Μπέης.Οι Τουρκαλβανοί όταν είδαν ότι ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη στένευε, σαν καλά παλικάρια, πούλησαν τους Τούρκους (!!!!), πρόδωσαν τον αρχηγό τους και διαπραγματεύτηκαν με τον Κολοκοτρώνη την αποχώρησή τους. Διαπραγματευτής ήταν εκ μέρους τους ο Ελμάζ μπέης. Πήραν κατά την αποχώρησή τους τα όπλα τους, τα λεφτά τους, τις γυναίκες τους (είχαν συνάψει γάμους με χήρες Οθωμανίδες κυρίες της Τριπόλεως) και πήγε και ο Πλαπούτας ως όμηρος (με την ιδιότητα του ανιψιού του Κολοκοτρώνη).200 όμως από τους 3.500 δεν ακολούθησαν τους άλλους, παρά το ότι ο Κολοκοτρώνης τους ορκίστηκε στα “τέσσερα κιτάπια του προφήτη Ισά” (=στα τεσσερα Ευαγγέλια). Αυτοί πολέμησαν και σκοτώθηκαν στους δρόμους της Τρίπολης.

2. ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ;

Όχι. Ξεκάθαρα όχι. Ο Κολοκοτρώνης ήταν στην “πόρτα των Καλαβρύτων”, την βορεινή πύλη της Τρίπολης (τότε είχε γύρω-γύρω τείχη). Η κατάληψη έγινε από την “πόρτα του Αναπλιού”, νοτιοανατολική πύλη. Πήρε πρωτοβουλία ένα σώμα από Καστρίτες, Αγιοπετρίτες και Πραστιώτες, κορόιδεψε έναν “τοπτσή” (=Τούρκος χειριστής κανονιού) και σκαρφάλωσαν αιφνιδιαστικά, άνοιξαν την “πόρτα του Αναπλιού” και άρχισαν με το κανόνι να βομβαρδίζουν το εωτερικό της πόλης.Από την ανοιχτή πλέον πόρτα έκαναν γενική επίθεση, χωρίς καμία διαταγή όλοι οι Έλληνες. Έκαιγαν και έσφαζαν ό,τι εύρισκαν μπροστά τους. Ήταν αυτό που οι θεωρητικοί λένε “η αυθόρμητη κίνηση των μαζών”. Προφανώς δεν πρυτάνευε η λογική, αλλά το μίσος ταξικό (ήταν δουλοπάροικοι), εθνικό (δεν είχαν εθνικά δικαιώματα) και θρησκευτικό (εμποδίζονταν οι λατρευτικές τους τελετουργίες). Μόλις οι καπετάνιοι (Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης κλπ.) συνειδητοποίησαν τι γίνεται έκαναν παρεμβάσεις και έσωσαν ό,τι μπορούσαν.

3. ΣΦΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ;

Ναι. Οι Εβραίοι βρέθηκαν στην Τρίπολη κατά περίεργο τρόπο τη δεκαετία 1770 με 1780. Μαζί με τις ορδές των Τουρκαλβανών. Επιδόθηκαν με την προστασία αυτών σε μια άνευ προηγουμένου τοκογλυφία (!!!) Παρέμειναν και όταν οι Τούρκοι αποκατέστησαν την τάξη. Συνέχισαν τις τοκογλυφικές τους εργασίες, με βασικά θύματα Οθωμανούς μεγιστάνες (όχι Έλληνες). ¨Ελεγχαν με τις πλάτες των Τούρκων το εμπόριο της πόλης. Ήταν μέρος της Οθωμανικής εξιυσίας.Στη διάρκεια της πολιορκίας της Τρίπολης από τους Έλληνες (Μάρτης με Σεπτέμβρη 1821) μερικοί από αυτούς, δωροδοκώντας τους πολιορκητές, έφυγαν και κατέφυγαν στο Ναύπλιο. Οι υπόλοιποι έμειναν. Τον Δεκέμβρη του 1821 οι Εβραίοι αυτοί διαμέλισαν ζωντανό στους δρόμους του Ναυπλίου τον Αναγνώστη Γκελμπερή από τον Κοσμά της Κυνουρίας. Με την απελευθέρωση της πόλης μας, οι Εβραίοι αυτοί έφυγαν μαζί με τους Τούρκους. Στην απόγραφή του 1825 στο Ναύπλιο αναφέρεται μόνο μια Ιουδαία “η χήρα Σαμουήλαινα” και τα πέντε ορφανά παιδιά της. Στις επόμενες απογραφές δεν την βρίσκουμε.

4. ΣΦΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ;

Ελπίζω να μην αμφιβάλλει κανένας ότι υπήρχαν και τέτοιοι. Αναφέρει ο Φωτάκος τον Κουγιά. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός αναφέρει Πατρινό εξωμότη, ως τον πιο βάναυσο και σκληρό βασανιστή από όλους τους Τούρκους.

5. ΣΦΑΧΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;

Όχι. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός επιμένει στα απομνημονεύματά του ότι πολλοί από τους επιφανείς Οθωμανούς είχαν Έλληνες φίλους και περισώθηκαν στα σπίτια τους ανά την Πελοπόννησο. Η περιγραφή του εξωραϊζει τα γεγονότα, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας (=πονηρός ο Δέσποτας). Οι Έλληνες πήραν και πολλούς αιχμαλώτους σκλάβους. Αναφερεται ότι ο καπετάν Γιαννάκης Δαγρές από την Καρυά, είχε δυο παιδιά (αγόρι, κορίτσι) στο σπίτι του και ο Βρεσθένης Θεοδώρητος βρέθηκε με νέγρο ιπποκόμο (!)

Τελικά, ο Ερντογάν είπε αυτά που ήθελε να πει παρουσιάζοντας την ιστορία κατά το δικό του συμφέρον.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version