home design

Ένα «διαφορετικό» νεκροταφείο, μοναδικό στην Ελλάδα – Τι το ιδιαίτερο έχει (Βίντεο)

Οι μυστηριώδεις κέλτικοι Σταυροί στο νεκροταφείο των Βογόμιλων.

Στον περίβολο μιας παλιάς βυζαντινής εκκλησίας, των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, (δίπλα της ξεχωρίζει ένας μισογκρεμισμένος μιναρές, που μαρτυρά την Οθωμανική κατάκτηση στην περιοχή), υπάρχει ένα «διαφορετικό» νεκροταφείο, μοναδικό στην Ελλάδα! Πρόκειται για το νεκροταφείο μιας μεσαιωνικής χριστιανικής αίρεσης ,τους Βογόμιλους, στη Νέα Χαλκηδόνα. Η ονομασία «Βογόμιλοι» κατά μία εκδοχή επινοήθηκε από έναν μοναχό με βάση το όνομα του γνωστότερου δραστήριου κήρυκά τους, του ιερέα Βογόμιλου.

Το Νεκροταφείο Βογόμιλων Νέας Χαλκηδόνας είναι μεσαιωνικό νεκροταφείο. Οι Βογόμιλοι αποτέλεσαν χριστιανικές κοινότητες που ήκμασαν στα Βαλκάνια την περίοδο μεταξύ του 10ου αιώνα και του 15ου αιώνα.

Στο πλαίσιο της επέκτασής της η αίρεση αμφισβήτησε έντονα την κεντρική βυζαντινή εξουσία και την ορθόδοξη εκκλησιαστική ιεραρχία. Είχε μεγάλη απήχηση σε βαθμό που οι Βογόμιλοι να χαρακτηριστούν ως οι «αντιεξουσιαστές του Βυζαντίου». Έτσι κυνηγήθηκαν και εκδιώχθηκαν έως ότου τελικά να αφομοιωθούν ή να ασπαστούν την κυρίαρχη θρησκεία του τόπου όπου ζούσαν (για παράδειγμα, στη Βοσνία εξισλαμίστηκαν, στη Βουλγαρία έγιναν Καθολικοί). Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα.

Το 1988 ανακηρύχθηκε διατηρητέο αρχαιολογικό μνημείο.

Σήμερα έχουν εντοπιστεί δεκατέσσερις στήλες και τριανταεννιά ισοσκελείς σταυροί. Η πιο μεγάλη στήλη έχει ύψος δύο μέτρα και πάχος πάνω από μία σπιθαμή.

Αποτελεί πιστεύουμε ένα ακόμα μνημείο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα πλαίσια του Τουρισμού.

Βίντεο: Walking in Hellas
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version