home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ενεργειακή Κρίση και πολιτισμός: Σβήνουν τα φώτα σε Λούβρο και Βερσαλλίες

Βερσαλλίες

Μετά τους πολιτιστικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας και την απόφαση του Δήμου του Στρασβούργου για εξοικονόμηση ενέργειας στα μουσεία και στις Αίθουσες Τέχνης της πόλης, ήρθε να προστεθεί και η πόλη του Παρισιού που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα διακοσμητικά φώτα που κοσμούν τα μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, τα οποία διαχειρίζεται, δύο ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, βυθίζοντας τον Πύργο του Άιφελ και άλλα τοπόσημα της «Πόλης του Φωτός» στο σκοτάδι, ώστε να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτροδότησης.

Το φημισμένο μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα ως ένα συμβολικό μέτρο για να υπενθυμίζουν στο κοινό την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας.

Λούβρο
Λούβρο ΦΩΤΟ: Pixabay cocoparisienne

Η υπουργός Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ δήλωσε ότι και η Πυραμίδα του Λούβρου θα ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα σβήνοντας τα φώτα στις 11:00 μ.μ. αντί για την 1.00 π.μ.

Η πρόσοψη στο Παλάτι των Βερσαλλιών που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Παρισιού θα σβήνει τα φώτα της, μια ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 10:00 μ.μ.

Η υπουργός έκανε έκκληση προς τα γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα να υιοθετήσουν μέτρα που εξοικονομούν ενέργεια όπως εκείνα που έλαβε το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, το οποίο «μείωσε την κατανάλωσή του στην ενέργεια κατά ένα τρίτο απλά αλλάζοντας λαμπτήρες και τοποθετώντας λαμπτήρες LED».

Η ίδια είπε ότι γίνονται συζητήσεις με κινηματογραφικές αίθουσες για την αντικατάσταση των προβολέων τους με προβολείς λέιζερ.

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές της ενέργειας και στην Γαλλία, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν φθάσει στα ύψη, εν μέρει εξαιτίας των αναταράξεων στις αγορές ενέργειας που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν εις βάρος της Ρωσίας, ενός κορυφαίου παραγωγού ενέργειας.

Το θέμα μας έχει απασχολήσει ήδη στο anagnostis την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis