home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ανεβαίνει η τιμή. Εξαφανίζονται τα αποθέματα ελαιολάδου λίγο πριν τη νέα παραγωγή

Μειωμένη παραγωγή από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία, αλλά και η αδυναμία συγκομιδής λόγω έλλειψης εργατικών χεριών
ελιές-λάδι

Λίγο προτού ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική χρονιά μεγάλη είναι η ζήτηση των εμπόρων για αγορά των περσινών αποθεμάτων. Τον λόγο αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Μπίκας στο agrotypos.gr, σχολιάζοντας πως η αναμενόμενη αύξηση στην τιμή της φετινής παραγωγής έχει οδηγήσει τους εμπόρους στην αγορά των λιγοστών αποθεμάτων που είναι ακόμα διαθέσιμα.

Έτσι, υπάρχουν περιοχές όπου αυτή τη στιγμή η τιμή του ελαιολάδου φτάνει στα 4 – 4,5 € ανά κιλό, ενώ σε περιοχές όπως η Λακωνία έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η τιμή του κιλού θα φτάσει τα 5€ στον παραγωγό από το ελαιουργείο. Κάτι που ασφαλώς έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στην αγορά. Επιπλέον, κατά τον κ. Μπίκα υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί ρόλοι που θα οδηγήσουν στην αύξηση της τιμής, όπως η μειωμένη παραγωγή από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία, αλλά και η αδυναμία συγκομιδής λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Τα παραπάνω θα φέρουν προβλήματα στις εξαγωγές ελαιολάδου, καθώς νομοί όπως αυτοί της Μεσσηνίας και της Λακωνίας που τα τελευταία χρόνια είχαν συνάψει συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis