home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΆρθρο

Το “φύγε εσύ, να έλθει πάλι ο προηγούμενος” δεν σώζει. Η ΔΕΥΑΝ πλέον δεν σώζεται

Άρθρο του Κώστα Καράπαυλου

Είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτά τα παρακάτω. Δεν ξέρω αν θα καθίσετε να τα διαβάσετε αλλά εγώ θα τα πω και αμαρτίαν ουκ έχω (αμαρτίες μικρές έχουν οι σιωπούντες).

Έγινε  ένα πολύ μεγάλο έργο ύδρευσης – αποχέτευσης στο Δήμο Ναυπλιέων την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Όπως τέτοια έργα έγιναν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Κώστας Καράπαυλος

Άρθρο του Κώστα Καράπαυλου

Η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΝ επισήμως το 2011 βεβαιώνει την περάτωση των εργασιών. Μετά αρχίζουν να τρέχουν οι προθεσμίες για την παραλαβή του έργου.

Η ΔΕΥΑΝ δεν συντάσσει πρωτόκολλα προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, ούτε και κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις στους τελικούς λογαριασμούς. Απίστευτα πράγματα αλλά αληθινά.

Το έργο θεωρείται ότι αυτοδίκαια παραλήφθηκε μετά από 17 μήνες από την περάτωση των εργασιών. Έτσι διότι αδρανήσαμε. Διότι δεν κάναμε το παραμικρό. Απίστευτα πράγματα αλλά αληθινά. Δεν συντάσσεται πρωτόκολλο παραλαβής για ένα έργο  10.008.433,53 ευρώ. Πασατέμπα ήταν;

Και έμεινε ένα υπόλοιπο σύμφωνα με τους λογαριασμούς που ήταν να πληρωθεί. Έχουμε αδρανήσει τελείως, έχουμε αυτοδίκαιες παραλαβές και δεν πληρώναμε. Σημειωτέον ότι παρήλθε η 15μηνη εκ του νόμου προθεσμία εγγυήσεως του έργου από τον εργολάβο χωρίς, απ΄ ότι φαίνεται, να είχαμε εγείρει τις οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αιτιάσεις για την ποιότητα του έργου. Για να τον καλέσουμε μέσα στην προθεσμία εγγυήσεως να αποκαταστήσει τις όποιες αστοχίες.

Ο εργολάβος καταθέτει προσφυγή – αγωγή. Ζητάει να του καταβάλει η ΔΕΥΑΝ 114.550 ευρώ. Η προσφυγή – αγωγή έχει ημερομηνία 27-9-2012 (είχε αναλάβει τότε ο κ. Κωστούρος).

Τα ερωτήματα είναι ουσίας. Χρωστούσαμε ή όχι; Είχαμε επιχειρήματα ότι δεν οφείλαμε τα ποσά που μας ζητούσαν; Αν είχαμε επιχειρήματα ποια ήταν αυτά, μιας και είχαμε αδρανήσει και υπήρχε αυτοδίκαιη εκ του νόμου παραλαβή του έργου και δεν φαίνεται να είχαμε εγείρει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αιτιάσεις; Υπήρχε άραγε νομική γνωμάτευση ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε δικαστικό αγώνα;

Τελικά την χάσαμε την υπόθεση, κάτι το αναμενόμενο

Το τεράστιο θέμα είναι ότι θα πληρώσουμε τόκους υπερημερίας από το 2011 που ανέρχονται στο ποσό των 92,840.90 ευρώ. Έχω υπολογίσει τους τόκους με σημερινή ημερομηνία πληρωμής. Αλλιώς οι τόκοι θα συνεχίσουν να τρέχουν με επιτόκιο 7,75%, το οποίο θα αυξηθεί μετά την χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ενενήντα δυο χιλιάδες ευρώ, ωρέ.

Τι ελπίζαμε; Γιατί να  πληρώσουμε αυτό το ποσό; Κοιμούνται ήσυχα ή σκασίλα τους; Δεν ευθύνεται κάποιος; Γιατί δεν πληρώσαμε έστω από το 2020 όταν βγήκε και η απόφαση του Αρείου Πάγου; Δεν είχαμε; Είμαστε στεγνοί;

Το “φυγε εσύ, να έλθει πάλι ο προηγούμενος” δεν σώζει. Η ΔΕΥΑΝ πλέον δεν σώζεται. Απαιτείται νέα πολιτική και εκ βάθρων και εκ μηδενικής βάσης αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Η πτώχευση δεν αποκλείεται πλέον.

Ποιος μιλάει συγκεκριμένα επ΄ αυτών;

Αν δεν αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πόλη την βάψαμε όλοι μαζί.

ΥΓ1 Και για το έργο του λιμανιού δεν έγινε η Προσωρινή και Οριστική παραλαβή του έργου μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος.

ΥΓ2 Υπάρχουν και άλλες δικαστικές διενέξεις της ΔΕΥΑΝ μεγάλου αντικειμένου.

ΥΓ3 Η ΔΕΥΑΝ οφείλει στην ΔΕΗ κάποια εκατομμύρια. Τρέχουν και εκεί πλέον τόκοι υπερημερίας, αφού υπάρχει διαταγή πληρωμής.

ΥΓ4 Το ενεργειακό κόστος για την ΔΕΥΑΝ έχει εκτιναχθεί. Οι παρεμβάσεις για την μείωσή του αποδεικνύονται λόγια του αέρα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

2 Σχόλια

  1. Το θέμα και η ερώτηση, πού αμφιβάλλω εάν απαντηθεί, είναι σημαντικό. Όπως σημαντικές είναι και ερωτήσεις για τα άλλα σημαντικά ζητήματα της πόλης μας ,τα οποία χρήζουν απαντήσεων.
    Το ζήτημα όμως είναι η απουσία απαντήσεων ,γεγονός, που δείχνει <> της παρούσας δημοτικής αρχής, πράγμα απαράδεκτο για να μην αναφέρω επικίνδυνο.
    Περιμένοντας να διαψευστώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button