home design 1800x300 (banner)
ΟικονομίαΕλλάδαFirst Featured

Έρευνα καταπέλτης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Το 80% δεν έχει δει αύξηση στο μισθό το 2022

Το 71% των εργαζομένων έχει αναγκαστεί να περικόψει τα έξοδα ακόμα και για τα βασικά αγαθά διατροφής

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα νέας έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Τα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Ινστιτούτο Εργασίας και αφορούν στην εξέλιξη των αμοιβών των εργαζομένων, τον χρόνο εργασίας τους και την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως το 80% των εργαζομένων δήλωσε πως μέσα στο 2022 δεν έχει δει κάποια αύξηση στο μισθό του, με ό, τι συνεπάγεται αυτό αν αναλογιστεί κανείς το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Χαρακτηριστικό είναι πως το 71% δήλωσε πως η άνοδος των τιμών είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει από αρκετά έως πολύ την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.

Μάλιστα, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που προβλέπεται, το 20% δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί καθόλου στα υψηλά κόστη ενέργειας, ενώ το 47% δήλωσε ότι δύσκολα θα τα καταφέρει. Η απουσία αυξήσεων των μισθών σε συνδυασμό με την απλήρωτη υπερωριακή εργασία (49%) φέρνει σε δεινή θέση τους εργαζομένους και καταδεικνύει ως αναγκαία τη λήψη μέτρων και παρεμβάσεων για την προστασία και στήριξή τους.

Το Δελτίο Τύπου της Γ.Σ.Ε.Ε. αναφέρει αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις:

«Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Συγκεκριμένα:

 • Το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (Πολύ και Αρκετά).
 •  Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει ΚΑΘΟΛΟΥ στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει ΔΥΣΚΟΛΑ, το 30% ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ και το 3% ΕΥΚΟΛΑ.
 • Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του Κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει την λύση των επιδομάτων.
 • Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022., γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
 • Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.
 • Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.
 • Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.
 • Τέλος, το 30% τω εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:

 • Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)
 • Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
 • Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.
 • Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button