home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τα «φιλοσοφημένα» κρασιά του Οινοποιείου Παπαντώνη στο Άργος

Το κελάρι και η κάβα του Οινοποιείου Παπαντώνη2

Από το 1992 που ιδρύθηκε, η Oινοποιία Παπαντώνη κάνει τα δικά της ουσιαστικά βήματα στο Ελληνικό κρασί, και έχει δημιουργήσει το δικό της πιστό κοινό, που αγαπά φανατικά τα κρασιά της. Ο Αντώνης Παπαντώνης, ο ιδιοκτήτης της, σπούδασε οικονομικά στην Αμερική, δούλεψε σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, αλλά η αγάπη του για το κρασί και το αμπέλι τον “έδιωξε” τελικά από την Αθήνα, για να βρει το καινούριο του σπίτι πρώτα στο Μαλανδρένι για 20 χρόνια και μετά στο Άργος.

Λογότυπο Οινοποιείου Παπαντώνη
Λογότυπο Οινοποιείου Παπαντώνη

Η Οινοποιία Παπαντώνη ιδρύθηκε το 1992 στο Άργος. Έχει στην κυριότητά της μια έκταση 50 στρεμμάτων στο Μαλανδρένι της Αργολίδας, το οποίο ανήκει στην οινοπαραγωγική ζώνη οίνων Νεμέας. Το αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων. Το τοπικό μικρόκλιμα και η ποιότητα του εδάφους (αργιλοαμμώδες με αποστραγγιστική ικανότητα) συνδυάζονται αρμονικά για τη δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος για τις επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών.

Είσοδος Οινοποιείου Παπαντώνη
Είσοδος Οινοποιείου Παπαντώνη
Τα εικαστικά από το κρασί του Οινοποιείου Παπαντώνη
Τα εικαστικά από το κρασί του Οινοποιείου Παπαντώνη

Το οινοποιείο παράγει δύο μόνο ετικέτες: το Μηδέν Άγαν, ένα ερυθρό από 100% Αγιωργίτικο και το Μέτρον Άριστον, ένα λευκό από χαρμάνι Ροδίτη με Chardonnay. Και τα δύο είναι καλοφτιαγμένα και πολύ ευχάριστα. Το Μηδέν Άγαν, ιδιαίτερα, αναδεικνύει πολύ όμορφα την βελούδινη γεύση  του Αγιωργίτικου, που συνδυάζεται εύκολα με τόσες μα τόσες γεύσεις στο καθημερινό ελληνικό τραπέζι. Οι ονομασίες και των δυο ετικετών είναι έμπνευση του ίδιου του κ. Παπαντώνη, ο οποίος δηλώνει φανατικός αρχαιολάτρης και το κρασί του διακρίνεται για την φιλοσοφία του.

Το κελάρι και η κάβα του Οινοποιείου Παπαντώνη1
Το κελάρι και η κάβα του Οινοποιείου Παπαντώνη
Το κελάρι και η κάβα του Οινοποιείου Παπαντώνη2
Το κελάρι και η κάβα του Οινοποιείου Παπαντώνη
Το κελάρι και η κάβα του Οινοποιείου Παπαντώνη3
Το κελάρι και η κάβα του Οινοποιείου Παπαντώνη

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος (ΠΓΕ)

Η ρήση «Μηδέν Άγαν» προέρχεται από το Ιερό του μαντείου των Δελφών που σημαίνει «Τίποτα σε υπερβολή» δηλαδή «Τα πάντα εν μέτρω». Αποδίδεται στον Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος ήθελε να υποδηλώσει ότι η αλήθεια και η αρετή βρίσκονται πάντα στη μέση, χωρίς να υπερβάλλει κανείς.

Το Μηδέν Άγαν  παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δεκάξι μήνες. Έχει χρώμα ρουμπινιού και άρωμα φρουτώδες. Η γεύση του είναι απαλή, βελούδινη, στρογγυλή, με μακρύ τελείωμα στο στόμα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 16-18o C. Είναι κρασί ιδανικό για μακροχρόνια παλαίωση.

Συνδυάζεται άριστα με κυνήγι, με κόκκινα κρέατα, ζυμαρικά και κίτρινα τυριά.

Οι δύο ετικέτες του Οινοποιείου Παπαντώνη
Οι δύο ετικέτες του Οινοποιείου Παπαντώνη

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Η Οινοποιΐα Παπαντώνη παράγει από το 2009 το λευκό κρασί ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ. Ως γνωστόν η ρήση «Μέτρον Άριστον», εκφράζει την χρυσή τομή, την αρμονία στις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Αποδίδεται στον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, επίσης έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος.

Είναι ταυτόσημο με το άλλο απόφθεγμα «Μηδέν Άγαν» που ήταν χαραγμένο στην είσοδο του Ναού του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών.

Ως γνωστόν, το κρασί αυτό προέρχεται από τις ποικιλίες σταφυλιών «Ροδίτη» κατά 65% και «Chardonnay» κατά 35% – που καλλιεργούνται στην ορεινή Αργολίδα.

Έχει απαλό χρώμα λεμονιού με πράσινες ανταύγειες. Φέρνει στη μνήμη φρέσκα αρώματα άνοιξης, ώριμου γκρέιπ φρούτ, ώριμου λάιμ, αχλαδιού και ροδάκινου. Τέλος κυριαρχεί στην επίγευση η φρέσκια οξύτητα και το πλούσιο σώμα.

Συνδυάζεται άριστα με ψάρια και άσπρα κρεατικά.

Αντώνιος Παπαντώνης
Αντώνιος Παπαντώνης

Αν ο δρόμος πρόκειται να σας φέρει προς το Άργος, κανονίστε μια επίσκεψη στην Οινοποιία Παπαντώνη. Ο Αντώνης Παπαντώνης, είναι εξαιρετικός οικοδεσπότης και θα σας περιποιηθεί ιδιαιτέρως. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε και τα δύο κρασιά του. Στην κατηγορία τους θα δυσκολευτείτε να βρείτε αντίστοιχα κρασιά με καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής! Τα κρασιά του Κτήματος Παπαντώνη εξάγονται σε πολλά και μακρινά σημεία του πλανήτη – ανάμεσά τους η Βόρεια Αμερική και η Άπω Ανατολή. Εμείς τα βρίσκουμε σε πολλά και καλά σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.

Επισκέψιμα Οινοποιία Παπαντώνη με σήμα ΕΟΤ
Επισκέψιμα Οινοποιία Παπαντώνη με σήμα ΕΟΤ

Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο και μπορεί να σας ξεναγήσει στους χώρους του μέχρι 30 άτομα κάθε φορά κατόπιν συνεννοήσεως ενώ πρόσφατα 2022 έχει επάξια κερδίσει το σήμα του ΕΟΤ για τα επισκέψιμα οινοποιεία, καθώς και πολλά χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Οινοποιείο Παπαντώνη

Κανάρη 47, 212 00 Άργος

ΤΗΛ.: 2751023620

email: [email protected]

website : www.papantonis.gr

παπαντωνης ευχές

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis