home design 800x400
home design 1170Χ320

Διδασκάλου: Με συντονισμό, συγχρονισμό και συνεργασία αναστήσαμε το Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει ότι «με προσήλωση και σεβασμό στις αρχαιότητες και τις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας ολοκληρώσαμε την καθοριστική και κρίσιμη φάση του αρχαιολογικού έργου στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου»
Γ Διδασκάλου Συνέντευξη Τύπου ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Μια δέσμευση που γίνεται πράξη είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, προσθέτοντας ότι «με συντονισμό, συγχρονισμό και συνεργασία το “αναστήσαμε”.

Όλα δείχνουν ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, περνάει σε μια νέα φάση, με τις κατασκευαστικές εργασίες της βασικής γραμμής να έχουν ολοκληρωθεί κατά 87%, να έχουν ξεκινήσει εντατικά οι δοκιμές σε συρμούς και συστήματα, ενώ φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πρόοδος και στην εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια 18 συρμών και σύντομα υπογράφεται η σύμβαση για άλλους 15 ενώ ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τον Φορέα Λειτουργίας και Συντήρησης του Μετρό.

Γ Διδασκάλου ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΟ: fb George Didaskalou

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του μετρό έφερε στο φως έναν μεγάλο «θησαυρό» αρχαιολογικών ευρημάτων, που ανέρχονται σε 300.000 και φέρνουν στην επιφάνεια τη διαχρονική πολεοδομική εξέλιξη του αστικού ιστού της πόλης από τους ελληνιστικούς χρόνους και μετά.

Και Αρχαία και Μετρό

«Και Αρχαία, και Μετρό. Μια δέσμευση που γίνεται πράξη» δηλώνει ο Γιώργος Διδασκάλου και αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, τονίζει:

«Εχθές, στη Θεσσαλονίκη σε κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσιάστηκε η πορεία εξέλιξης του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ένα έργο -το οποίο κατά την έναρξη της διακυβέρνησης μας κληρονομήσαμε σε τέλμα- με Συντονισμό, Συγχρονισμό και Συνεργασία το “αναστήσαμε”.

Μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και παρά την πανδημία, με προσήλωση και σεβασμό στις αρχαιότητες και τις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας ολοκληρώσαμε την καθοριστική και κρίσιμη φάση του αρχαιολογικού έργου στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου.

Με την ολοκλήρωση των αποσπάσεων και της ανασκαφικής έρευνας στον σταθμό Βενιζέλου, διασφαλίστηκε η τεκμηρίωση και η διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης και εξέλιξης της πόλης από τη στιγμή της ίδρυσής της έως σήμερα”.

Γ Διδασκάλου Συνέντευξη Τύπου ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΟ: fb George Didaskalou

Επισημαίνει ακόμα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού: “Σε αυτή τη διαδρομή το ΥΠΠΟΑ, και ειδικότερα τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και των αρμόδιων Κεντρικών Υπηρεσιών, με επικεφαλής την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, πορεύτηκε με συνέπεια λόγων και έργων, επαγγελματισμό και σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και την δεοντολογία της αρχαιολογικής επιστήμης.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στο τέλος του 2023 θα απολαμβάνουν κατά την διαδρομή του μετρό στην πόλη τους 5 Σταθμούς – Μουσεία με πλήθος ευρημάτων και αντικειμένων. Επίσης σχεδιάζονται και θα δημιουργηθούν ακόμα δύο νέα Μουσεία στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και στη διασταύρωση Συντριβανίου (Crossover) στα οποία θα εκτεθούν οι αρχαιότητες των ανασκαφών του Μετρό.

Θα ήθελα από πλευράς μου να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, τόσο τις κεντρικές όσο και την ΕΦΑΠΟΘ, την ηγεσία και τα στελέχη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ειδικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Νικόλας Κουρέτας και τον Πρόεδρο κ. Νίκο Ταχιάο, τους μελετητές και τους αναδόχους για την συμβολή και τη συνεργασία τους μέχρι σήμερα.

Συνεχίζουμε με έργα, σοβαρότητα και συνέπεια, πιστοί στην υλοποίηση της δέσμευσης μας και Αρχαία, και Μετρό».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis