home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτικήFeatured

Τι συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα – Η έλλειψη φαρμακείου και η πιθανή κατάργηση

Ανδρέας Πουλάς: Σε κατάργηση οδηγείται η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ Αργολίδας - Ερώτηση στη βουλή

Τους φόβους πως η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ Αργολίδας οδηγείται προς κατάργηση εκφράζει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ Αργολίδας που εδρεύει στο Ναύπλιο, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε συνέχεια της ενημέρωσής του ο κ. Πουλάς προχώρησε σε κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με την κατάργηση Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ μεταξύ των οποίων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αργολίδας που δρομολογείται από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, στην ερώτησή του ο κ. Πουλάς αναφέρεται στη μη ύπαρξη φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία του προκειμένου οι πολίτες να μην αναγκάζονται να μετακινούνται στην Τρίπολη για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση για άλλη μία φορά δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την πολιτική της υποβάθμισης του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Μάιο στη Βουλή είχε προχωρήσει στην κατάργηση της  ΥΠΕΔΥΦΚΑ, του πιο νευραλγικού ελεγκτικού µηχανισµού του ΕΟΠΥΥ και την αντικατάστασή της µε την αυτοτελή Διεύθυνση Ελέγχου Συµβάσεων και Παροχών που υπάγεται κατευθείαν στον κυβερνητικά ελεγχόμενο διοικητή του φορέα και κατάργησε την Επιτροπή Ενστάσεων. Η κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ ήταν ακατανόητη µε όρους λογικής, αλλά και χρηστής διοίκησης, καθώς επιτελούσε ικανοποιητικά έστω και µε την υποστελέχωση που είχε, τον ρόλο της ως αδιάβλητος ελεγκτικός µηχανισµός.

Η ερώτηση Πουλά

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη:

«Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΠΥΥ δρομολογεί την κατάργηση Περιφερειακών Διευθύνσεών και την μετατροπή τους σε Αυτοτελή Τμήματα μεταξύ των οποίων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα.

Η πληροφορία αυτή έρχεται σε συνέχεια του από 22/7/2022 Δελτίο Τύπου της Διοικήτριας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κας Θεανώς Καρποδίνη, για την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του πρώτου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού, όπου αναφέρεται ως στρατηγική τομή  η μείωση των διοικητικών δομών του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα προτείνεται η μείωση 13 διευθύνσεων, 111 τμημάτων και 5 γραφείων, ιδίως περιφερειακών γιατί, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου: «κρίθηκε αναγκαίο να μη συμπεριληφθούν στη νέα διοικητική δομή λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένα και αντικειμενικά δεδομένα και επιχειρησιακούς δείκτες».

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα που εδρεύει στο Ναύπλιο και την μετατροπή της σε Αυτοτελές Τμήμα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μη δημιουργία μέχρι σήμερα φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα αναμένεται να αυξήσει την ταλαιπωρία των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες της Αργολίδας αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Τρίπολη προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ που δρομολογεί η κυβέρνηση αποτελεί άλλο ένα δείγμα της πολιτικής της για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της αποψίλωσης των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών. Επιπλέον, ο εν λόγω σχεδιασμός εκτός από πλήγμα στη δημόσια υγεία των πολιτών αποτελεί και δυσμενή εξέλιξη για την υπηρεσιακή κατάσταση των Προϊσταμένων και των Τμηματαρχών των Περιφερειακών Διευθύνσεων που θα καταργηθούν, οι οποίοι θα χάσουν τις θέσεις ευθύνης τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται η δημιουργία νέων Γενικών Διευθύνσεων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα στο ανωτέρω Δελτίο Τύπου του Οργανισμού αναφέρεται ότι «Εξασφαλίζεται μέσω του σχεδίου Π.Δ του Οργανισμού η αύξηση του συνόλου των οργανικών θέσεων του ΕΟΠΥΥ κατά 30% περίπου, ήτοι από 1.364 οργανικές θέσεις που είναι σήμερα σε 1.800» γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την κατανομή των νέων οργανικών θέσεων και το κατά πόσο οι νέες αυτές θέσεις θα χρησιμοποιηθούν για την επαρκή στελέχωση του Οργανισμού σε όλη τη χώρα.

Επειδή η κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ Αργολίδας και η υποβάθμισή της σε αυτοτελές τμήμα θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης,

Επειδή παρατηρείται διαρκής αποψίλωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών αντί για ενίσχυση, γεγονός που οδηγεί τους πολίτες σε ανασφάλεια,

Επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους της δομής για το εργασιακό τους μέλλον,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποια δεδομένα και στοιχεία αποφασίστηκε από τον ΕΟΠΥΥ η κατάργηση Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ και η υποβάθμισή τους σε Αυτοτελή Τμήματα μεταξύ των οποίων και της Αργολίδας;
  2. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφαση της υποβάθμισης της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα σε Αυτοτελές Τμήμα;
  3. Σε ποιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα κατανεμηθούν οι νέες οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν μέσω του σχεδίου Π.Δ. του Οργανισμού;
  4. Είναι στον σχεδιασμό σας η δημιουργία φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στην Αργολίδα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button