home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μεγαλόπολη: Τίμησαν τον Νικηταρά στο Τουρκολέκα

Εκδήλωση Νικηταρά στο Τουρκολέκα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 η εκδήλωση προς τιμή του ήρωα του 1821, Νικηταρά, στην Κοινότητα Τουρκολέκα του Δήμου Μεγαλόπολης. Τελέστηκε Επιμνημόνευση Δέηση ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική Μεγαλόπολης.

Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) είναι μια εξέχουσα και ηρωική φυσιογνωμία του επαναστατικού αγώνα του 21. Ανιψιός του Θ. Κολοκοτρώνη ήταν ευρύτερα γνωστός σαν δεξί του χέρι. Έμεινε γνωστός και μέσα από το ψευδώνυμό του, ως ο Τουρκοφάγος.

Τίμιος και ανιδιοτελής, από την αρχή της επανάστασης βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή στο πλευρό του θείου του, Κολοκοτρώνη.

Πήρε μέρος και πρωταγωνίστησε σε πολλές μεγάλες και νικηφόρες μάχες: Βαλτέτσι, Δολιανά, Τριπολιτσά, Δερβενάκια, Αγιονόρι, Άγιος-Σώστης.

Όταν τον ρώτησε ο Τερτσέτης γιατί έμεινε φτωχός και δεν πήρε ποτέ του λάφυρα από τις μάχες, ο Νικηταράς απάντησε: «Πραματευτής δεν ήμουνα. Η μοίρα μου το θέλησε να γίνω καπετάνιος. Μα δε θα ήτανε σωστό να κάμω πραμάτεια το καπετανιλίκι μου για να καζαντίσω». Πέθανε πάμπτωχος στις 25 Σεπτεμβρίου 1849.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis