home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Προσοχή με νέα απάτη: Προκλητικά emails παριστάνουν την Europol, «μην ανοίγετε τα μηνύματα»

Δείτε με ποιον χυδαίο τρόπο επιχειρούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες και να τους αποσπάσουν χρήματα.
Απάτη 1 1

Δεν έχουν τέλος οι ηλεκτρονικές απάτες, με τους επιτήδειους να χρησιμοποιούν ακόμα και την Europol στα email που στέλνουν σε ανυποψίαστους πολίτες. Η ΕΛ.ΑΣ και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ενημερώνουν σχετικά με το ψευδεπίγραφο.

Στην ενημέρωση σχετικά με ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται με τη χρήση στοιχείων αξιωματούχου της Europol σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση στοιχείων διάφορων Αξιωματούχων Υπηρεσιών Επιβολής του Νόμου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol καθώς και εντυπώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Europol, της Interpol αλλά και της Αστυνομίας Πόλεων.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες, σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Το μήνυμα αυτό καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol Jérôme Bonet, καθώς και ψευδή υπογραφή, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Το email έχει την παρακάτω μορφή:

Απάτη με email europol

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis