home design 800x400

Αργολίδα: Δύσκολα θα δοθούν αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές στην καρπόδεση

Δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για αραιή καρπόδεση στα ελαιόδεντρα, απάντησε ο Στύλιος σε Ανδριανό, λέγοντας πως η εξέλιξη της καλλιέργειας παρακολουθείται

Δύσκολα θα δοθούν αποζημιώσεις σε όσους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας είδαν τις ελιές τους να παθαίνουν ζημιές από την καρπόδεση, με αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή τους. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την παρούσα νομοθεσία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Στύλιο, ο οποίος αφήνει ωστόσο ένα παραθυράκι, λέγοντας πως «θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες», εφόσον είναι νόμιμο κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, στην 5879/17-6-2022 ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών στην Αργολίδα λόγω των εκτεταμένων ζημιών στην καρπόδεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος.

Στην απάντηση του υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, κατόπιν των επισημάνσεων που διενήργησε κατά την περίοδο της άνοιξης στις ελαιοκαλλιέργειες, παρατηρήθηκε αραιή καρπόδεση, εξαιτίας μη ομαλής ανθοφορίας, οφειλόμενης σε αίτια όπως οι θερμοκρασίες.

Το εν λόγω αίτιο δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, ως εκ τούτου δε δύναται να υπάρξει αποζημίωση στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΕΛΓΑ.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η εξέλιξη της καλλιέργειας παρακολουθείται από τους γεωτεχνικούς του Οργανισμού και εφόσον διαπιστωθεί ικανή ζημία θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες σε συνάφεια με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Σχόλια

Exit mobile version