home design 800x400

Βέλο Κορινθίας: Η γενέτειρα του Στάθη Ψάλτη του και ο οργισμένος μονόλογος (Βίντεο)

Ο αείμνηστος ηθοποιός γεννήθηκε το 1951 στην Κορινθία, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω

Το Βέλο Κορινθίας το οποίο είναι η γενέτειρα του σπουδαίου ηθοποιού Στάθη Ψάλτη. Γεννήθηκε το 1951, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Αδελφός του είναι ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Ρώτας.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου σε ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες.

Τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν η ταινία “Καζαντζάκης” (είχε παίξει τον ηγούμενο της Μονής Σινά), την οποία δεν πρόλαβε να δει.

Ο θάνατος του Στάθη Ψάλτη και ο οργισμένος μονόλογος

Στις 16 Απριλίου 2017 εισήχθη στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, αντιμετώπιζε για χρόνια πολλαπλές μεταστάσεις του καρκίνου (ο ηθοποιός είχε υποστεί και εγκεφαλικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2014) όπου και κατέληξε στις 21 Απριλίου 2017.

Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Ζωγράφου, παρουσία πολλών φίλων και συναδέλφων του, στις 24 Απριλίου 2017. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών στις 27 Ιουλίου 2022.

Ο Οργισμένος και ανατριχιαστικός μονόλογος του Στάθη Ψάλτη είναι από την Θεατρική παράσταση Που πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό σε σκηνοθεσία Γιώργου Κωνσταντίνου, σενάριο Ντίνου Σπυρόπουλου – Γιώργου Γαλίτη, μουσική σύνθεση Τόλη Κετσελίδη και Ηθοποιούς τους Στάθη Ψάλτη , Γιώργο Κωνσταντίνου , Μάρθα Καραγιάννη , Κώστα Ευριπιώτη.
Τηλεσκηνοθεσία STAR Channel.

Το Βέλο Κορινθίας

Το Βέλο βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, σε απόσταση 17 χιλιόμετρα δυτικά από την Κόρινθο και 5 χιλιόμετρα νότια από το Κιάτο.

Ανήκει στον δήμο Βέλου – Βόχας και ο μόνιμος πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ως δημοτική ενότητα ανέρχεται σε 8.061 ενώ ως οικισμός 3.096 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ειδικότερα καλλιεργούν σταφύλια, οπωροφόρα δένδρα (εσπεριδοειδή, βερίκοκα κ.α), λαχανικά και κτηνοτροφές. Στη γύρω από το χωριό περιοχή υπάρχουν αρκετές βιοτεχνίες επεξεργασίας και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων.

Το σημαντικότερο ιστορικά κτίσμα του Βέλου είναι ο ναός της Αγίας Μαρίνας ο οποίος είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Πρόκειται για τον πρώτο ναό τον οποίο έχτισε στην Ελλάδα και το σχήμα του θυμίζει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Θεμελιώθηκε το 1888 στη θέση όπου προϋπήρχε επί τουρκοκρατίας ο ομώνυμος ναΐσκος ο οποίος καταστράφηκε στο σεισμό του 1858 και το νεκροταφείο του χωριού. Μετά το σεισμό του 1981 στις Αλκυονίδες το κτίσμα καθίσταται ακατάλληλο για χρήση. Η πολυετής αποκατάσταση και συντήρηση του πραγματοποιείται με χρήματα των κατοίκων (έρανοι λαχειοφόροι) και βρίσκεται υπό την επίβλεψη του υπουργείου πολιτισμού. Ο ναός το 1982 ανακηρύσσεται μνημείο διατηρητέο από την Υπουργό Μελίνα Μερκούρη.

Εκτός του Στάθη Ψάλτη από το Βέλο κατάγονται επίσης ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Α. Χριστοδούλου, ο ηθοποιός Τρύφων Παπουτσής, ο πολιτικός Πάνος Μπεγλίτης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Κουρμπανάς, ο στιχουργός Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο διαιτητής Γιώργος Δούρος.

Βίντεο: DroneDays gr (Γιώργος Σοφούλης)

Σχόλια

Exit mobile version