Home design
home design

Γύρος της Αρβανιτιάς: Ένα καγκελόφρακτο μνημείο της φύσης – «Μετά από 12 χρόνια είμαστε ακόμα στο 2010»

Γιατί το «Ανάπλι Εμπρός» ρίχνει ευθύνες στον Κωστούρο – Οι καθυστερήσεις στη μελέτη του έργου και η περίπτωση της Μονεμβασιάς.
Συγκέντρωση γύρος Αρβανιτιάς

Μία αναδρομή στα όσα έχουν γίνει και όσα δεν έχουν γίνει για τον Γύρο της Αρβανιτιάς, στο Ναύπλιο, κάνει η τοπική παράταξη της πόλης «Ανάπλι Εμπρός!», καταλογίζοντας ευθύνες στο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο για τις καθυστερήσεις στις μελέτες που δεν έχουν ακόμα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου.

Όπως αναφέρει η παράταξη αναφορικά με το Γύρο της Αρβανιτιάς:

«24 Ιανουαρίου 2010. Μεγάλη κατολίσθηση στον Γύρο της Αρβανιτιάς. Ιδια εποχή έχουμε κατολισθήσεις στον Βράχο της Μονεμβασιάς.

30 Μαρτίου 2010. Ανατίθεται στο ΙΓΜΕ να μελετήσει το πρόβλημα στον Γύρο. Την ίδια εποχή η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π προέβη σε μελέτη για τις κατολισθήσεις στα Βραχώδη Πρανή και τα Υπερκείμενα Τείχη του Κάστρου της Μονεμβασίας

Σεπτέμβριος 2010. Παραδίδεται στον Δήμο μας η αναλυτικότατη προμελέτη του ΙΓΜΕ. Την ίδια εποχή παραδίδεται η μελέτη για τα Πρανή στην Μονεμβασία

18 Οκτωβρίου 2011. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού (πράξη 34/18-10-2011), εγκρίνει την μελέτη για την Μονεμβασία . Η μελέτη του ΙΓΜΕ για τον Γύρο της Αρβανιτιάς σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι. Ουδείς ενδιαφέρεται να την προωθήσει για εγκρίσεις

2012. Ανατίθεται σε μελετητή η σύνταξη των οικονομοτεχνικών τευχών των μέτρων στερέωσης του Βράχου της Μονεμβασίας, αφού η μελέτη του Πολυτεχνείου δεν τα περιείχε. Μέσα στο ίδιο έτος παραλαμβάνεται η μελέτη. Η μελέτη του ΙΓΜΕ για τον Γύρο της Αρβανιτιάς, που επίσης δεν είναι μελέτη εφαρμογής και δεν περιέχει τεύχη δημοπράτησης σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι. Ουδείς ενδιαφέρεται να συντάξει μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης για να έχουμε έτοιμο φάκελο

2013. Ο Δήμος Μονεμβασίας υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση στο Ε.Π Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» για το έργο προϋπολογισμού 2.500.000,00 ευρώ Η μελέτη του ΙΓΜΕ για τον Γύρο της Αρβανιτιάς σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι.

2014. Η πρόταση για την Μονεμβασία εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013.Λόγω των υπεράριθμων εντάξεων (overbooking) το έργο απεντάχθηκε, παρότι είχαν έτοιμο φάκελο με όλες τις εγκρίσεις. Η μελέτη του ΙΓΜΕ για τον Γύρο της Αρβανιτιάς σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι.

Στη συνέχεια το έργο για την Μονεμβασία εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014-2020 Η μελέτη του ΙΓΜΕ για τον Γύρο της Αρβανιτιάς σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι.

Στις 9 Μαρτίου 2021 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου στην Μονεμβασία. Εμείς εδώ την ίδια εποχή απλώς φωτογραφιζόμασταν για επικοινωνιακούς λόγους.

Ήδη το έργο στην Μονεμβασιά εκτελείται. Εμείς είμαστε μετά από μία ντουζίνα χρόνια στην προμελέτη του ΙΓΜΕ ακόμα

Το έτος 2021 παραγγείλαμε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία κατέληξε, μετά από 12 χρόνια, στα ίδια συμπεράσματα με την μελέτη του ΙΓΜΕ. Παραγγείλαμε νέα μελέτη διότι πριν ακριβώς τρία χρόνια είχαμε την μεγάλη κατολίσθηση, λόγω της διαρροής των υδάτων από την υπερκείμενη δεξαμενή. Αν δεν είχε γίνει αυτό με τις σαφέστατες ευθύνες ουδέν θα είχε γίνει.

Αλλά και η νέα μελέτη που παραγγείλαμε απαιτεί εγκρίσεις. Απαιτεί νέες οριστικές μελέτες, μελέτη εφαρμογής. Απαιτεί την σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Είμαστε ακριβώς στο 2010. Μετά από 12 χρόνια έτοιμο φάκελο δεν έχουμε. Απέχουμε πολλά έτη από αυτόν.

Η νέα μελέτη δεν έλαβε υπόψη της, δεν μελέτησε καν, ένα σημαντικό τμήμα του Γύρου που η μελέτη του ΙΓΜΕ το έκρινε λίαν επικίνδυνο για κατολισθήσεις. Η σαφέστατη εξαίρεση του τμήματος αυτού αποτελεί κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής. Είναι δεδομένο ότι κάναμε μισά πράγματα. Δεν είναι κάποιο ασήμαντο τμήμα. Είναι αυτό πάνω από τον Ναυτικό Όμιλο. Ναι αυτό το τμήμα που θέλουμε να εκμισθώσουμε. Αυτό με τον επεισοδιακό διαγωνισμό.

Η νέα μελέτη στο ίδιο το κείμενό της αναφέρει ότι πρέπει να γίνει νέα μελέτη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν γύρω από την τρύπα του Δεσπότη.

Η νέα μελέτη δεν αναφέρει κόστη και προϋπολογισμούς. Χρειάζεται νέα μελέτη για αυτό

Η νέα μελέτη δεν μπορεί να προωθηθεί για εγκρίσεις από το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού δεν καθορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Δεν θα ξέρει το ΚΑΣ τι θα πρέπει να εγκρίνει, αφού δεν αναφέρονται οι οριστικές λύσεις που επιλέγονται.

Παραμένουμε στο 2010, όταν οι άλλοι με συντονισμένες ενέργειες, και με καθυστερήσεις βέβαια, ήδη εκτελούν σήμερα το έργο. Εμείς κυριολεκτικά κολλημένοι στην αφετηρία

Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί. Ο κ. Κωστούρος δεν μπορεί.

Έχουν περάσει 12 χρόνια επί Δημαρχίας του και ο Γύρος παραμένει κλειστός. Και είμαστε ακόμα στην αφετηρία.

Καγκελόφρακτος, διάτρητος και επικίνδυνος. Με απειλητικές κοτρόνες άνωθεν.

Μας στερούν την ωραιότερη βόλτα της πόλης.

Τι περιμένετε περισσότερο; Ακόμα ελπίζετε στην «επόμενη μέρα» που δεν ήρθε ποτέ;

Πιστεύετε πως εάν τον ψηφίσετε πάλι, θα μας παραδώσει ποτέ το έργο;

Εμείς σας λέμε ΟΧΙ! Και οι αποδείξεις βρίσκονται στο κείμενο που διαβάσατε!».

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis