Home design

Έρχονται τα πρώτα υδροπλάνα στην Αργολίδα – Εγκρίθηκαν τα υδάτινα πεδία σε Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι

Υδάτινα πεδία αντί για υδατοδρόμια στην Ερμιονίδα – Η εναλλακτική λύση που λύνει τα χέρια στις τουριστικές περιοχές και μπορεί να φέρει έως και 6 πτήσεις καθημερινά

Η Ερμιονίδα θα είναι η πρώτη που θα υποδεχθεί υδροπλάνα στην Πελοπόννησο μαζί με την Καλαμάτα, όπως όλα δείχνουν καθώς όπως έγινε γνωστό εγκρίθηκαν δύο υδάτινα πεδία σε Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι, τα οποία δεν αποτελούν αδειοδοτημένα υδατοδρόμια αλλά θα μπορούν να εξυπηρετούν πτήσεις, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν τις χερσαίες υποδομές ενός υδατοδρομίου.

Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανάλογη εξέλιξη για τα σχεδιαζόμενα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο και Νέα Κίο, τουλάχιστον προς ώρας, ούτε να δρομολογείται κάποια ευέλικτη λύση μέσω υδάτινων πεδίων.

Οι εγκρίσεις των Υδάτινων Πεδίων στην Ερμιονίδα

Συγκεκριμένα, έγινε η αρχή δημιουργίας Υδάτινων Πεδίων στην Πελοπόννησο με τα δυο πρώτα να εγκρίνονται στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη, στην Αργολίδα, κατόπιν αίτησης της εταιρείας «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε.».

Η «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε.», φορέας Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Ερμιόνης και του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών του Λιμένα Πόρτο Χελίου, σε στενή συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδας ανέλαβε τη πρωτοβουλία να προχωρήσει στην έγκριση των δυο Υδάτινων Πεδίων (στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη) τα οποία θα αποτελούν «πύλες εισόδου» τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους των περιοχών. Η εταιρεία «Ερμιονίδα Α.Ε» δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εκμετάλλευση Τουριστικών Λιμένων.

Οι εγκρίσεις των δυο Υδάτινων πεδίων εκδόθηκαν, βάσει του Ν.4663/20, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Μέχρι 6 ζεύγη πτήσεων καθημερινά

Στα εγκεκριμένα Υδάτινα Πεδία επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Επιπλέον, των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπονται οι πτήσεις γενικής αεροπορίας, οι πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση, έρευνα και διάσωση, καθώς και οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι πτήσεις δύνανται να πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).

Η Grecian Air Seaplanes πάει Ερμιονίδα

Ήδη η αεροπορική εταιρεία “GRECIAN AIR SEAPLANES”, που βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης AOC για πτήσεις υδροπλάνων, ενέταξε το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη στο δίκτυο των προορισμών που προγραμματίζει να εξυπηρετεί.

Έτσι λοιπόν η Ερμιονίδα θα μπει στο πρόγραμμα αφίξεων υδροπλάνων, αμέσως μόλις η εταιρεία ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για να μπορεί να εκτελεί πτήσεις.

Ο ανάδοχος

Για την υλοποίηση της έγκρισης των δύο Υδάτινων Πεδίων η «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε.» επέλεξε ως ανάδοχο την «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ« που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των υδατοδρομίων και των Υδάτινων Πεδίων καθώς έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων Υδατοδρομίων (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και του πρώτου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στη Χαλκιδική.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Γκόβας αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έγκριση των Υδάτινων Πεδίων στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη στο όνομα της εταιρείας “ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε”. Γενικά τα Υδάτινα Πεδία αποτελούν μια εξαιρετικά ευέλικτη λύση εξυπηρέτησης πτήσεων υδροπλάνων καθώς, βάσει του νόμου, δεν απαιτείται να διαθέτουν τις χερσαίες υποδομές Υδατοδρομίου. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό, για την βιωσιμότητα του project, να δημιουργηθούν Υδάτινα Πεδία κυρίως σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος (π.χ πολυτελή ξενοδοχεία, μαρίνες, κ.λ.π) ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά με τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια αυξάνοντας έτσι το δίκτυο των προορισμών που θα εξυπηρετούν με τις πτήσεις τους τα υδροπλάνα».

Σχόλια

Exit mobile version