home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΙστορικά

Το μυστήριο της Αρχαίας Τίρυνθας

Οι τεράστιες πέτρες, πελεκημένες με περίεργο τρόπο, έχουν «γεννήσει» διάφορες θεωρίες για το πως χτίστηκαν τα τείχη.

Η Αρχαία Τίρυνθα είναι χτισμένη πάνω σε έναν χαμηλό λόφο. Βρίσκεται στο όγδοο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους – Ναυπλίου. Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αλλά άκμασε ιδιαίτερα την εποχή του χαλκού. Περίπου το 2700 με 2200 π.Χ., υπήρχαν πολλοί κάτοικοι και ένα κυκλικό κτήριο στην κορυφή του λόφου χτισμένο με τον “Κυκλώπειο” τρόπο, περικλείοντας ένα μυστήριο ως προς τον τρόπο κατασκευής της Ακρόπολης.

Περίπου το 1600 με 1000 π.Χ. ο λόφος οχυρώθηκε με τα κυκλώπεια τείχη από τον μυθικό ιδρυτή του τον Προίτο, ο οποίος λόγω της διαμάχης του με τον αδερφό του Ακράσιο αυτοεξορίστηκε στην Λυκία. Όταν επέστρεψε όμως έφερε μαζί του και τους Κύκλωπες οι οποίοι και έχτισαν τα μυθικά τείχη της πόλης. Με την Τίρυνθα συνδέονται οι μυθικοί ήρωες Βελλερεφόντης, Περσέας και Ηρακλής. Κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τίρυνθα μετά από τις συνηθισμένες συγκρούσεις ( που είναι και η αιώνια κατάρα μας) καταστράφηκε από το Άργος στις αρχές του 5ου αιώνα και απο τότε ουσιαστικά δεν ξανακατοικήθηκε.

Αρχαία Τίρυνθα (1)

Ο Ερρίκος Σλήμαν κάνει ανασκαφές στα έτη 1884 και 1885 βγάζοντας στο φως άλλο ένα κομμάτι λαμπρής ιστορίας.

Οι τεράστιες πέτρες, πελεκημένες με περίεργο τρόπο, έχουν «γεννήσει» διάφορες θεωρίες για το πως χτίστηκαν τα τείχη. Η ομοιότητα τους είναι χαρακτηριστική με παρόμοια μεγαλιθικά μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχαία Τίρυνθα

Ίχνη της δραστηριότητας των «Γιγάντων» συναντάμε (πέρα από τον ελληνικό χώρο) στην Ευρώπη, στο Λίβανο, στην Ασία, στην κεντρική Αμερική με τους άγνωστους πολιτισμούς των Ίνκας, Μάγιας, Ολμέκας, Τολτέκας κλπ. Ακόμη και το απομονωμένο νησί του Πάσχα έχει τέτοια ίχνη με τα κυκλώπεια αγάλματα του.

Να σημειωθεί πως η Μάλτα έχει παρόμοιες μεγαλιθικές κατασκευές που χρονολογούνται (από Μαλτέζους αρχαιολόγους) στο 15.000 π.Χ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

2 Σχόλια

  1. Ο Ακρίσιος (και όχι Ακράσιος, όπως αναφέρει το άρθρο), ήταν αδελφός του Προίτου και παππούς του Περσέα, του ιδρυτή των Μυκηνών. Οι Μυκήνες σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ιδρύθηκαν την 4η χιλιετία ΠΚΧ. Οι Προίτος και Ακρίσιος πολέμησαν μεταξύ τους για την κυριαρχία επί του Άργους. Σύμφωνα με τον Παυσανία σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ασπίδες. Τα δύο αδέρφια σε ανάμνηση αυτής της μάχης έχτισαν την πυραμίδα του Ελληνικού έξω από το Άργος, υπολείμματα της οποίας υπάρχουν έως σήμερα. Συνεπώς, η πυραμίδα του Άργους είναι αρχαιότερη από τις αιγυπτιακές και γενικά η αρχαιότερη στον κόσμο.

  2. Γιατί φοβάστε να πείτε την αλήθεια εσείς οι δημοσιογραφοι; Γιατί δεν λέτε ξεκάθαρα ότι όλες αυτές σε όλο τον κόσμο Κυκλώπειες κατασκευές είναι Ελληνικές; Γιατί δεν λέτε ότι εμείς είχαμε γυρίσει σε όλο τον κόσμο όπου είχαμε μεταφέρει την αξιοθαύμαστη τεχνογνωσία μας. Εμείς τους κάναμε ανθρώπους. Αντί αυτού μας αφήνετε υπονοούμενα για εξωγήινους και πράσινα άλογα. Ο πολιτισμός μας είναι πολύ πρίν το 10.000 πχ και όχι από το 1500 και 2000 πχ που μας λένε.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button