home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Δεν υπάρχουν εργάτες γης για να καλλιεργήσουν τα χωράφια – Κραυγή αγωνίας από αγρότες

Φόβοι πως θα υπάρξουν μείωση των καλλιεργειών, αδυναμία συλλογής του ελαιοκάρπου, άδεια ράφια και εκτίναξη των τιμών των προϊόντων, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Εργάτες γης

Δεν έχει δοθεί καμία ξεκάθαρη λύση για το θέμα των εργατών γης, επισημαίνουν αγρότες από τη Μεσσηνία, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά και Πανελλαδικά, με τους παραγωγούς να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα υπάρξουν, κάνοντας λόγο για μείωση των καλλιεργειών, αδυναμία συλλογής του ελαιοκάρπου, άδεια ράφια και εκτίναξη των τιμών των προϊόντων, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Οι αγρότες ζητούν γρήγορη και απλή διαδικασία για τη νομιμοποίηση των εργατών.

«Είμαστε ένα βήμα πριν από μια επισιτιστική κρίση»

Όπως σημειώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων στην ανακοίνωσή του:

«Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον τρύγο και την ελαιοσυγκομιδή, διαπιστώνουμε πως όσον αναφορά το θέμα των εργατών γης δεν έχει δοθεί ακόμα καμιά ξεκάθαρη λύση. Ένα θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει ήδη από την άνοιξη εμείς, όπως και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι ανά την χώρα.

Οι εκτάσεις γης που έχουν μείνει ακαλλιέργητες, είτε λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, είτε λόγω της δυσκολίας εύρεσης εργατών, μέρα με την μέρα αυξάνονται. Το εργατικό πρόβλημα δεν είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί μόνο την περίοδο της συγκομιδής αλλά καθ΄ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προειδοποιεί για μειωμένες χειμερινές φυτεύσεις στις υπαίθριες και στις υπό κάλυψη καλλιέργειες. Με τα σημερινά δεδομένα ο ελαιόκαρπος θα μείνει στα δέντρα. Κάτι τέτοιο θα έχει ως άμεση συνέπεια το αφανισμό του Έλληνα αγρότη, άδεια ράφια και τιμές απλησίαστες για το μέσο νοικοκυριό.

Ζητάμε άμεσα ξεκάθαρη απάντηση για το ποια είναι τα σημερινά δεδομένα αλλά και ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα στο ζήτημα των εργατών γης. Απαιτούμε γρήγορη και απλή διαδικασία για την νομιμοποίηση των εργατών αυτών που δεν θα στέλνει τον αγρότη από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία. Πάντα με γνώμονα τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας αυτών των ανθρώπων.

Είμαστε ένα βήμα πριν από μια επισιτιστική κρίση για την οποία θα είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι με την αμέλεια σας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis