home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Επικίνδυνο 48ωρο για την εκδήλωση πυρκαγιών

Στη “διακεκαυμένη ζώνη” Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία

Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο 48ωρο για την εκδήλωση πυρκαγιών διανύει η Πελοπόννησος την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Αυγούστου εξ αιτίας της επιδείνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην περιφέρεια, με την Αργολίδα, την Κορινθία και τη Λακωνία να βρίσκονται στη “διακεκαυμένη ζώνη”.

χάρτης πυρομετεωρολογικά

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες οφείλονται στην ενίσχυση των βορείων ανέμων, σε συνδυασμό με την κατά τόπους υψηλή ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στη “διακεκαυμένη ζώνη”, με πολύ υψηλο δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία βρίσκονται την Πέμπτη και την Παρασκευή Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία, ενώ τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Ηλεία.

χάρτης πυρομετεωρολογικά 1

Εκτός των παραπάνω περιοχών, τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών, αναμένεται σε όλη τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο την Παρασκευή.

χάρτης πυρομετεωρολογικά 2

Επισημαίνεται ότι σε Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή επικινδυνότητα λόγω δυσμενέστερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα σημεία όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ. όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Να σημειώσουμε ότι, το περασμένο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο 3 μεγάλες δασικές πυρκαγιές στο Σχίνο του Δήμου Πύλου Νέστορος στη Μεσσηνία, στα Καλύβια Γυθείου στη Λακωνία και στη γέφυρα Αλφειού στον Πύργο Ηλείας, που ευτυχώς τέθηκαν σε ύφεση σύντομα με την επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα την πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, τη χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών κλπ..

Καθώς η Πελοπόννησος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για πυρκαγιές, λόγω των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών, 48ωρο θα πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis