home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑχαΐα

Ολυμπία Οδός: Μια πρωτοποριακή δράση φέρνει την επανάσταση στους Ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους

Η Ολυμπία Οδός προχώρησε στην πιλοτική εφαρμογή ανοιχτόχρωμης επικάλυψης οδοστρώματος στη σήραγγα ΘΗΣΕΑΣ της Κακιάς Σκάλας

Η αληθινή ευφυία κρύβεται, πολλές φορές, στην απλότητα. Διότι οι περίπλοκες λύσεις μπορεί να μοιάζουν εντυπωσιακές, όμως είναι, συχνά, και αναποτελεσματικές και ασύμφορες! Αναγνωρίζοντας την αξία των απλών κι έξυπνων λύσεων, αλλά και την ανάγκη για άμεση δράση υπέρ της αειφορίας, η Ολυμπία Οδός προχώρησε στην πιλοτική εφαρμογή μιας δράσης που φιλοδοξεί να αυξήσει την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στον αυτοκινητόδρομο.

Συνεχίζοντας το πολυεπίπεδο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει με συνέπεια σε όλο το εύρος των λειτουργιών της, η Ολυμπία Οδός προχώρησε στην πιλοτική εφαρμογή ανοιχτόχρωμης επικάλυψης οδοστρώματος στη σήραγγα ΘΗΣΕΑΣ της Κακιάς Σκάλας, στην κατεύθυνση προς Αθήνα. Χάρη στα καλύτερα ανακλαστικά χαρακτηριστικά της ειδικής επικάλυψης, μειώνεται το απαραίτητο επίπεδο λαμπρότητας στη σήραγγα, και συνεπώς οι ενεργειακές ανάγκες λειτουργίας της, γεγονός που έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας κύλισης.

Για την Ελλάδα, αυτή είναι αδιαμφισβήτητα μία πρωτοποριακή δράση, που ακολουθεί βέβαια μια καλή πρακτική η οποία έχει, μέχρι σήμερα, εφαρμοστεί τόσο στην Γερμανία και την Αυστρία, σε σήραγγα μήκους μεγαλύτερου των 1.000 μέτρων, όσο και στη Γαλλία. Στη Γαλλία δε, η εφαρμογή επιφανειακών επικαλύψεων που κάνουν φωτεινότερη την επιφάνεια των σηράγγων, έχει δώσει, εδώ και πολλά χρόνια, εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο θετικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτής της πρακτικής προκύπτει από δύο παράγοντες. Ο ένας αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για τη φωταγώγηση της σήραγγας και ο δεύτερος έχει σχέση με την αποφυγή αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα, εφόσον το ανοιχτόχρωμο υλικό εφαρμόζεται απευθείας στον ήδη υπάρχοντα. Και τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σημειώνεται δε ότι η δράση είναι καθόλα σύμφωνη με την περιβαλλοντική πολιτική και τις δεσμεύσεις των μετόχων της Ολυμπίας Οδού (VINCI Concessions, Hochtief PPP Solutions, AVAX, TERNA, AKTOR) για το κλίμα και την κυκλική οικονομία.

Καθότι η Ολυμπία Οδός μεριμνά πρωτίστως για τους ταξιδιώτες, η νέα αυτή εφαρμογή δεν θα μπορούσε παρά να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με γνώμονα την οδική ασφάλεια. Κι αυτό γιατί, η πιο ανοιχτόχρωμη επιφάνεια του οδοστρώματος δημιουργεί ένα πιο άνετο οδηγικό περιβάλλον που κάνει το πέρασμα από τη σήραγγα ακόμα πιο άνετο και ασφαλές. Επιπλέον, προβλέφθηκε ανακλαστικός εξοπλισμός σε στυλ «μάτια γάτας» κάθε 10 μέτρα κατά μήκος του κρασπέδου και στις δύο πλευρές της σήραγγας. Για να διατηρηθεί η αντίθεση των διαγραμμίσεων στο νέο ανοιχτής απόχρωσης οδόστρωμα, εφαρμόστηκε ένας συνδυασμός μαύρου πλαισίου με διακεκομμένη λευκή γραμμή στο εσωτερικό του, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα συνεχίσουν να είναι ξεκάθαρα ορατές.

Τα αποτελέσματα τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της σήραγγας με το νέο οδόστρωμα είναι εξαιρετικά από πλευράς των οδηγών, οι οποίοι εξοικειώνονται με το νέο οδηγικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, όταν η άνεση των οδηγών επιβεβαιωθεί, όπως αναμένεται, σε αυτές τις συνθήκες χρώματος οδοστρώματος, τότε η νέα διαγράμμιση θα εφαρμοστεί και σε άλλες σήραγγες της Ολυμπίας Οδού.

Πάντα με γνώμονα την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, η Ολυμπία Οδός δεσμεύεται να προάγει τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια στο δρόμο και να γίνεται, με κάθε της δράση, πρότυπο για όλους τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button