home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εξαφανίζονται τα δάση στον πλανήτη

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της βιοποικιλότητας και του ανθρώπου

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Εξαφανίζονται τα δάση στον πλανήτη
δάσος 1

Εξαφανίζονται σιγά-σιγά τα δάση στον πλανήτη, καθώς τα τελευταία 60 χρόνια η παγκόσμια δασική έκταση έχει μειωθεί κατά 817 εκ. στρέμματα, που σημαίνει μείωση πάνω από 60% παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη του Κέντρου Βιοποικιλότητας, Κλιματικής Αλλαγής και Δασικών Ερευνών FFPRI στην Ιαπωνία, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να κρούουν καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της βιοποικιλότητας αλλά και του ίδιου του ανθρώπου.

Η σημαντική διαχρονική μείωση των δασών έχει επιπτώσεις στις ζωές περίπου 1,6 δισ. ανθρώπων καθώς, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές του FFPRI με επικεφαλής τον δρα Ρόναλντ Εστόκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Περιβαλλοντικής Έρευνας “Environmental Research Letters”, οι παγκόσμιες δασικές απώλειες ξεπέρασαν κατά πολύ τη συνολική αύξηση των δασικών εκτάσεων.

δάσος 2
Φωτό: pixabay/Sonyuser

Η σταδιακή εξαφάνιση των δασών της γης σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού κατά τα προηγούμενα 60 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μία μείωση πάνω από 60% στην κατά κεφαλή δασική έκταση στον πλανήτη, από 14 στρέμματα το 1960 σε 5 στρέμματα το 2019.

“Η συνεχής απώλεια και υποβάθμιση των δασών επηρεάζουν την ακεραιότητα των δασικών οικοσυστημάτων, μειώνοντας την ικανότητά τους να γεννούν και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες και να διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα. Επίσης, έχει επίπτωση στις ζωές τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι εξαρτώνται από τα δάση για διάφορους λόγους, τονίζουν οι επιστήμονες, κρούοντας παράλληλα καμπανάκι κινδύνου καθώς, “υπάρχει ζωτική ανάγκη να αναστραφεί η παγκόσμια καμπύλη των καθαρών δασικών απωλειών, μέσω συντήρησης των εναπομενόντων δασών και αποκατάστασης των υποβαθμισμένων δασικών τοπίων”.

δάσος 3
Φωτό: pixabay/stokpic

Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε επιβεβαίωσε ότι οι αλλαγές στην κατανομή των παγκόσμιων δασών υποστηρίζουν τη θεωρία δασικής μετάβασης, σύμφωνα με την οποία η σταδιακή εξαφάνιση των δασών εμφανίζεται κυρίως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος στις τροπικές περιοχές, ενώ η ανάπτυξη δασών σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος στις εξωτροπικές περιοχές.

Το γεγονός είναι πως με την κλιματική αλλαγή και τη σταδιακή εξαφάνιση των δασών ο πλανήτης και το ανθρώπινο είδος αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καταστροφικών συνεπειών.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis