home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Ο μπερντές του Καραγκιόζη στο πάρκο του ΟΣΕ

Τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο “1922-2022. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει με τρένο στο Ναύπλιο” έξω από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας “Ο Σταθμός”
Αριστοφάνης και Καραγκιόζης

Ο μπερντές του Καραγκιόζη θα στηθει σε ένα βαγόνι τρένου έξω από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας “Ο Σταθμός” του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, στο πάρκο του ΟΣΕ στο Ναύπλιο και ο παγαπόντης ήρωας των παιδικών χρόνων θα ταξιδέψει με το τρένο όνειρα και αναμνήσεις εκατό χρόνων στις τριήμερες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούν το Ίδρυμα Βασίλης Παπαντωνίου και ο Δήμος Ναυπλιέων από τις 2 ως τις 4 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Από τις 2 Αυγούστου στο βαγόνι έξω από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας “Ο Σταθμός” θα λειτουργεί η έκθεση “1922-2022. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει με το τραίνο”, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους αγαπημένους ήρωες του θεάτρου σκιών.

Καραγκιόζης, Χατζηαβάτης, κολλητήρια, Μπαρμπαγιώργος, Βεληγκέκας, Μορφονιός, ένας ολόκληρος άψυχος κι όμως ζωντανός θίασος, από κατεργασμένο δέρμα, ζελατίνα ή σκαλιστό χαρτόνι, μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, που χρονολογείται από το 1922 μέχρι και σήμερα και εκπροσωπεί δώδεκα σημαντικούς μάστορες και εικαστικούς δημιουργούς του θεάτρου σκιών, θα θυμίσει στους παλαιότερους και θα γνωρίσει στους μικρότερους το μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών.

Τις ίδιες μέρες στο υπαίθριο θεατράκι πλάι στο πάρκο του ΟΣΕ τρεις παραστάσεις θα πλαισιώσουν την έκθεση.

Στις 2 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, “Ο Καραγκιόζης αν- Ιχνευτής”, καραγκιοζίστικη μεταγραφή του αρχαίου στατυρικού δράματος “Ιχνευτές” του Σοφοκλή. Το σύγχρονο έργο είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από το Γιάγκο Ανδρεάδη.

Στο έργο, που ερμηνεύουν στο μπερντέ ο Κώστας και ο νεώτατος Μπάμπης Μακρής, δυο σπουδαίοι μάστορες που εκπροσωπούν δημιουργική συνάντηση δυο γενιών, οι σάτυροι Κολλητήρια αναλαμβάνουν να συλλάβουν με το αζημίωτο τον Ερμή, κλέφτη των βοδιών του Απόλλωνα. Τα καταφέρνουν με χίλια ζόρια για το καλό του γιατί έτσι ο Δίας θα τον διορίσει ως θεό των κλεφτών και των ψευτών και “υπουργό Συγκοινωνιών” στην κυβέρνηση του Ολύμπου.

Παρεμβαίνουν επί σκηνής ο περφόρμερ-μίμος, Φάνης Καφούσιας, και ο μουσικός περφόρμερ, Παν Καπερνέκας, που θα ερμηνεύσει οκτώ όργανα, με κυρίαρχη την αρχαία λύρα, μουσική “πρωταγωνίστρια” των αρχαίων και των νέων “Ιχνευτών”.

Φωτό: Αρχείο

Στις 3 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, ο Γιάννης Νταγιάκος, άξιος μαθητής του Σπαθάρη και του Μάνθου και συγγραφέας σημαντικών βιβλίων για τον Καραγκιόζη, θα ζωντανέψει το έργο “Ο Καραγκιόζης μάγος της Ανατολής”, παραδοσιακή μαγική κωμωδία, που θυμίζει το διάλογο του ελληνικού θεάτρου σκιών με τον κόσμο της Ανατολής.

Στις 4 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, ο Τάσος Γεωργίου, που μαθήτευσε κοντά στον Μάνθο και άλλους διαλεχτούς δασκάλους και αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον κόσμο του θεάτρου σκιών, παρουσιάζει το έργο “Η Ορφανη τη Χίου και ο Νικηταράς”, ιστορικό δράμα με αναφορά στο ’21 και στη Σμύρνη.

Και τα δύο έργα αποτελούν πιστές και ταυτόχρονα πρωτότυπες επιστροφές στο μαγικό και στο ιστορικό στοιχείο, που είναι σήματα κατατεθέντα του ελληνικού Καραγκιόζη από την εποχή του μεγάλου Πατρινού Μίμαρου. Θα πλαισιώνονται από τετραμελή ορχήστρα λαϊκών τραγουδιστών και οργανοπαικτών με τους Πένυ Γεωργοπούλου (σαντούρι), Σωτήρη Παπαγεωργίου (μπαγλαμά και τραγούδι), Αργύρη Νικολάου (κιθάρα) και Δημήτρη Κρανίδα (μπουζούκι).

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ο πολύχρωμος δίγλωσσος (ελληνικά και αγγλικά) κατάλογος του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου και του εκδοτικού οίκου “Τόπος” με τίτλο «Εγώ ο Καραγκιόζης 1922- 2022» ταξιδεύοντας έναν αιώνα με το τραίνο».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μέρος της συλλογής θεάτρου σκιών του Ιδρύματος, μαζί έναν θεωρητικό και πρακτικό οδηγό για όσους και όσες φιλοδοξούν να συνεχίσουν τον δρόμο του Μίμαρου, του Σπαθάρη, του Βασίλαρου και του Μάνθου και ακόμη σελίδες γέλιου, πείνας και δόξας από ανέκδοτα ημερολόγια επιστολές και άλλα κείμενα καραγκιοζοπαιχτών.

Το κείμενο και η επιμέλεια είναι του καθηγητή Γιάγκου Ανδρεάδη, που επιμελήθηκε και την έκθεση και η μετάφραση στα αγγλικά της σκηνοθέτιδας Ιόλης Ανδρεάδη.

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στο Ναύπλιο στο πάρκο του ΟΣΕ και μαζί του κουβαλά μια ιστορία 100 χρόνων γεμάτη από τη μαγεία του θεάτρου σκιών.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis