home design 800x400

Η Πελοπόννησος πρωταγωνιστεί στις δασικές πυρκαγιές – Στην πρώτη πεντάδα Ηλεία, Μεσσηνία και Αργολίδα

Πέντε νομοί της Πελοποννήσου στο top 10 των αγροτοδασικών πυρκαγιών μέχρι τις 26 Ιουλίου – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής.

Κλιματική κρίση, ελλιπείς καθαρισμοί, εμπρησμοί, αλλά και επικίνδυνη αμέλεια, αποτελούν το μείγμα των αιτιών πίσω από τις φετινές μεγάλες φωτιές, σύμφωνα με τα ανακριτικά κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Πελοπόννησος πρωταγωνιστεί και φέτος στις δασικές πυρκαγιές, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενώ μένει να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο επικίνδυνος από πλευράς ανέμων Αύγουστος.

Εκτός από την Ηλεία, που έρχεται πρώτη στη λίστα, μεγάλος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών έχει καταγραφεί το ίδιο διάστημα και σε Λάρισα (219), Αιτωλοακαρνανία (213), Μεσσηνία (195), Αργολίδα (135), Πέλλα (126), Αχαΐα (126), Καρδίτσα (119), Κορινθία (108) και Έβρο (104). Πέντε νομοί της Πελοποννήσου είναι στο top 10, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Πρώτη η Ηλεία, 5η η Αργολίδα

Περισσότερες από τέσσερις φορές τη μέρα, σπεύδουν κατά μέσο όρο για κατάσβεση σε δασική πυρκαγιά οι πυροσβέστες στην Ηλεία, το φετινό καλοκαίρι. Ο νομός καταλαμβάνει την πρώτη θέση, στη λίστα με τις περιοχές που έχουν καταγραφεί οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές. Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, έως και τις 26 Ιουλίου, οι πυροσβέστες έχουν κληθεί για επέμβαση σε συνολικά 222 φωτιές, ενώ σε άλλες 142 περιπτώσεις συναγερμού, οι φλόγες είχαν σβήσει από πολίτες προ αφίξεως. Τα αρμόδια ανακρίτρια κλιμάκια που κλήθηκαν να διερευνήσουν τα συμβάντα, χαρακτηρίζουν “ύποπτη” την συχνότητα των φαινομένων στην περιοχή.

Για μια από αυτές τις φωτιές, που είχε ξεσπάσει στα Άγναντα στις 21 Ιουλίου, οι αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη ενός 58χρονου, έπειτα από επίσημη καταγγελία κατοίκων της περιοχής. Ο άνδρας που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δάσους με τις επιβαρυντικές περιστάσεις ότι προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και καταστροφή σε μεγάλη δασική και αγροτική έκταση, κατέληξε στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Απο τη συγκεκριμένη πυρκαγιά είχαν καεί συνολικά 1.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Αντίστοιχα υπάρχουν περιοχές της Πελοποννήσου που φέτος δεν έχουν δώσει ακόμα πολύ μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά έχουν εκδηλωθεί πολλές σε αριθμό, όπως η Μεσσηνία που έρχεται τέταρτη και η Αργολίδα που έρχεται πέμπτη.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στην Αχαΐα, που βρίσκεται στο top 10 της σχετικής λίστας, οι πυροσβέστες έχουν κληθεί μόλις 69 φορές για δασικές πυρκαγιές, αριθμός αισθητά μικρότερος από αυτόν της Ηλείας.

Αντίστοιχα, συνολικά 93 δασικές φωτιές έσβησαν οι πυροσβέστες στην Κορινθία μέχρι τις 26 Ιουλίου. Είναι ενδεικτικό ότι σε 4 περιπτώσεις στις 19 Μαΐου, στις 6 Ιουνίου, στις 18 Ιουνίου και στις 8 Ιουλίου, ξέσπασαν 6 διαφορετικές επικίνδυνες φωτιές σε κοντινές τοποθεσίες, όλες από κεραυνούς που έπεσαν στην περιοχή μετά από κακοκαιρία.

«Είμαστε αμελείς» λέει η Πυροσβεστική

Στο κάδρο των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών στις ίδιες περιοχές βάζουν αρμόδιοι αξιωματικοί και τους εμπρησμούς, όχι μόνο από πρόθεση αλλά και από αμέλεια. «Είμαστε αμελείς κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Την Δευτέρα, την ώρα που ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής προειδοποιούσε να μην καίμε ξερά χόρτα, ξεκίνησε πυρκαγιά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στη Μάνδρα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές του Σώματος, προχώρησαν σε 12 συλλήψεις για εμπρησμό, 8 από πρόθεση και 4 από αμέλεια.

Τις 25 πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η πυροσβεστική ενήργησε σε 1.180 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. «Έχουμε καταγράψει πυρκαγιές που αφορούν μια κουκίδα ή ένα μόλις στρέμμα και άλλες που έχουν κάψει δεκάδες χιλιάδες», σημειώνουν στελέχη της πυροσβεστικής. Περισσότερα από 4.290 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Πεντέλη μεταξύ των οποίων και αναδασωτέα έκταση. Στις Μέλαμπες Ρεθύμνου, η αποτεφρωμένη περιοχή καλύπτει μία επιφάνεια της τάξεως των 19.940 στρεμμάτων. Πάνω από 17.000 στρέμματα έκαψε η φωτιά στα Βατερά της Λέσβου, με τις νέες αναζωπυρώσεις όμως να προσθέτουν και άλλες περιοχές στον καταστροφικό απολογισμό. Στη μεγάλη φωτιά στο Σερνικάκι Φωκίδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, κάηκαν 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ενώ στα Κρέστενα το πύρινο μέτωπο έκαψε σχεδόν 8.000 στρέμματα.

Σχόλια

Exit mobile version