home design 800x400

Απογοήτευση των καταναλωτών για τα ποσά της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος

Μη ικανοποιημένη η συντριπτική πλειοψηφία από τα ποσά του Power Pass σύμφωνα με έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Πλήρως απογοητευμένη σχετικά με τα ποσά που έλαβε από την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του Power Pass, δηλώνει η συντριπτική πλειοψήφία των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Καταναλωτών για την “Ποιότητα της Ζωής” (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), με στόχο την καταγραφή και την αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των καταναλωτών από τα ποσά που έλαβαν αλλά και τα προβλήματα εν γένει αναφορικά με την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα λαμβάνει πληθώρα καταγγελιών από καταναλωτές για τα ποσά που έλαβαν μέσω της πλατφόρμας Power Pass.

Η έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και των μέσων κοινωνικής της δικτύωσης, το διάστημα από 20 Ιουλίου έως και 27 Ιουλίου με τυχαίο δείγμα 1.142 ερωτηματολογίων.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σύμφνα με την έρευνα, το 92,3% των ερωτηθέντων, που ήταν δικαιούχοι της επιδότησης, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το ποσό που έλαβε.

Από τους δικαιούχους του Power Pass το 26,1 % ανήκε στην κατηγορία από 0€ έως 17€, το 24,7% έλαβε από 18€ έως 50€, το 15,2% από 51€ έως 100€, το 17,4% από 101€ έως 200€, το 8,5% από 201€ έως 300€, το 8,1% από 301€ έως 600€.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με τις αυξήσεις του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το 17,6% δήλωσε ότι έχει απειληθεί με διακοπή ρεύματος από τον πάροχό του το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στο 3,1% έχει ήδη γίνει διακοπή.

Πολύ σημαντικά επίσης είναι τα ποσοστά των δικαιούχων που δήλωσαν ότι ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος αντιστοιχεί σε μεγάλο κομμάτι του μηνιαίου τους εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το 14,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο μηνιαίος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί στο 50% και άνω του μηνιαίου εισοδήματος, το 16,8% δήλωσε ότι αντιστοιχεί στο 30%, το 27,2% ότι αντιστοιχεί στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος, ενώ το 24,5% ότι αντιστοιχεί στο 10% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Παράλληλα, οι καταναλωτές σε ποσοστό 89,9 % δήλωσαν ότι επιθυμούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ μόλις 14,5% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά για το μέτρο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Φωτό: Αρχείο

Στην έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ αναλυτικά οι καταναλωτές κλήθηκαν να απαντήσουν στα παρακάτω:

Μετά τη σχετική έρευνα και την έκδηλη απογοήτευση των καταναλωτών η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. λόγω του γεγονότος ότι, η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και καθολική υπηρεσία πρέπει να είναι προσιτή, προσβάσιμη, αδιάλειπτη σε όλους τους καταναλωτές, κάλεσε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να ενεργήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλία, έτσι ώστε:

-Να αποσυνδεθεί από το Χρηματιστήριο ενέργειας η τιμή της κιλοβατώρας για τον καταναλωτή και να προβλεφθούν ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, οριοθετούν τους κινδύνους και αποτρέπουν την κερδοσκοπική εκμετάλλευση των καταναλωτών, ώστε να προστατευθούν από την εκτόξευση των τιμών και την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την αγορά ενέργειας

-Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και η τυχόν αναπροσαρμογή να προσδιορίζεται με κριτήρια εύλογα, προβλέψιμα, αντικειμενικά και διαφανή, όπως ορίζει ο νόμος για την προστασία του καταναλωτή

-Όλοι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε απλούς, κατανοητούς, φιλικούς, περιεκτικούς, διαφανείς λογαριασμούς και σε προσιτές τιμές. Οι λογαριασμοί πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να αποσχιστούν οι χρεώσεις υπέρ τρίτων

-Τη μη διακοπή ρεύματος στους ευάλωτους καταναλωτές (άνεργοι/μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά ασθενείς, ΑμεA, πολυμελείς οικογένειες, χρόνια ασθενείς, ανασφάλιστοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές), όπως και τον επαναπροσδιορισμό από την Πολιτεία των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Φωτό: Αρχείο

-Την υιοθέτηση ευνοϊκών διακανονισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές για όλους τους καταναλωτές βάσει του εισοδήματός τους και ιδιαίτερα τη διευκόλυνση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών περισσότερων δόσεων

-Τη διάθεση σταθερών τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές ενέργειας σε προσιτές τιμές και την τήρηση των βασικών αρχών που διέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα της κοστοστρέφειας, διαφάνειας, απλότητας και ίσης μεταχείρισης

-Την άμεση μείωση του παγίου των λογαριασμών ενέργειας και των έμμεσων φόρων, κυρίως ΦΠΑ και ΕΦΚ, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία τιμών και εισοδημάτων

-Την υιοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας ως προς τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων (πράσινη ενέργεια)

“Τα υπουργεία και η ΡΑΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν για την επιβολή της νομοθεσίας, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όταν αυτά διακυβεύονται, με ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλά και με την επιβολή κυρώσεων, όπου αυτή είναι απαραίτητη”, δηλώνει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Η απογοήτευση των καταναλωτών για τα ποσά της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του Power Pass, καταδεικνύει ότι το μέτρο δεν στάθηκε αρκετο για να αποζημιώσει όσα οι πολίτες έχασαν από τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Σχόλια

Exit mobile version