Home design
home design

Σε τρία”κλικ” η ομορφιά των τόπων της Πελοποννήσου

Τοπολατρεία: Ο νέος διαγωνισμός της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
Λουτρά Ωραίας Ελένης (2)

Μέσα σε τρία “κλικ”, ακόμη και με το κινητό τους τηλέφωνο, καλούνται να αποτυπώσουν την ομορφιά των τόπων της Πελοποννήσου όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο νέο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος με τίτλο “Τοπολατρεία” και να πείσουν μια επιτροπή δημιουργών ότι η δική τους αγάπη προβάλλει πειστικότερα, καλύτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο τους τόπο.

Αν τα καταφέρουν έχουν πολλές πιθανότητες να είναι αυτοί που θα κληθούν να δημιουργήσουν, δηλαδή να γράψουν το πλήρες σενάριο και να σκηνοθετήσουν ένα promo (διαφημιστικό 3λεπτης διάρκειας) σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, με τίτλο ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ ώστε να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του τόπου και η μεγάλη αγάπη για αυτόν.

Στόχος, είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων, ώστε να επισκεφθούν τον τόπο ή να θελήσουν να μάθουν την ιστορία του.

Παραλία Βοϊδοκοιλία (2)
Παραλία Βοϊδοκοιλιά-Φώτο: youtube

“Εάν λοιπόν πιστεύετε ότι αγαπάτε τον τόπο σας και μπορείτε να προβάλλετε την αγάπη σας αυτή σε ένα φιλμάκι διάρκειας 3’, τότε κακώς δεν έχετε ήδη βγει στους δρόμους και τις πλατείες, στα βουνά και τα λαγκάδια, στη θάλασσα και τα ποτάμια να γυρέψετε τα ιδιαίτερα εκείνα στιγμιότυπα, τις υπέροχες εκείνες εικόνες που κατά τη γνώμη σας καθιστούν τον τόπο σας μοναδικό”, αναφέρει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος.

Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιστούν ως ιστορία (από 1 έως 3 σελίδες το πολύ) και θα συνοδεύονται με τρεις, το πολύ, όμορφες και ξεχωριστές φωτογραφίες του αγαπημένου τόπου της Πελοποννήσου.

Η πρόταση που θα υποβληθεί θα εξετασθεί από διαφορετικές επιτροπές, καθώς μία επιτροπή θα κρίνει την ιστορία και  μια άλλη θα κρίνει το περιεχόμενο των φωτογραφιών (προσοχή στην εικαστική και αισθητική προσέγγιση, καθώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις).

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος και πολλών Δήμων της χώρας.

Ηλιοβασίλεμα με Μπούρτζι στο Ναύπλιο
Ηλιοβασίλεμα με Μπούρτζι στο Ναύπλιο / ΦΩΤΟ: Λία Ντόντου

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

-Ο ίδιος ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός απλού ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να τον επιλέξει για τόπο διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή.

-Κάποια προσωπικότητα του τόπου, γνωστή ή άγνωστη στο ευρύ κοινό, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του, που θα προκαλούσε δέος και θαυμασμό σε οιονδήποτε και θα τον έφερνε στον τόπο προκειμένου να γνωρίσει την προσωπικότητα που προβάλλεται, ή εάν δεν ευρίσκεται πλέον ανάμεσά μας, να πληροφορηθεί την ιστορία της.

-Μία ιστορία που βασίζεται στην παράδοση του τόπου ή σε κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, μια ιστορία που θα αφύπνιζε συναισθήματα τόσο σε έναν Έλληνα, αλλά και σε έναν ξένο και θα τον προέτρεπε να επισκεφθεί τον τόπο της ιστορίας.

Ένας επιτυχημένος συνδυασμός βέβαια των τριών τρόπων προσέγγισης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος του θεατή και να καταστήσει πιο ενδιαφέρουσα και δελεαστική την προβολή του τόπου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Να πραγματοποιηθεί η κατοχύρωση σεναρίου στην ΕΣΕ (τύπος έργου: Ντοκιμαντέρ-Τοπολατρεία), στη διεύθυνση: https://senariografoi.gr/gr/screenplays/screenplays-registration/

Βήμα 2: Με τον κωδικό κατοχύρωσης να δηλωθεί η συμμετοχή στο σχετικό διαγωνισμό (Διαγωνισμός Ντοκιμαντέρ “Τοπολατρεία”)στη διεύθυνση: https://senariografoi.gr/gr/screenplays/contests

Σε περίπτωση που τα σενάρια δεν υπερβαίνουν τα είκοσι η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού έχει δικαίωμα είτε να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο, ή να απονείμει λιγότερα βραβεία. 

Άργος η πόλη του χθες σήμερα (10)
Άργος-Φωτό: Αρχείο

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

-Τρεις φωτογραφίες του τόπου, της προσωπικότητας ή της ιστορίας (βιβλίο, άγαλμα κ.λπ) – έως 500KB η κάθε μια.

-Έως τρεις σελίδες περιγραφή ενός ή και των τριών βασικών στοιχείων, φυσικού κάλλους, προσωπικότητας, ιστορικού γεγονότος ή μύθου.
* Οι τρεις φωτογραφίες να συμπεριλαμβάνονται στο αρχείο της περιγραφής.

Λόγω της ιδιαιτερότητας κάθε τόπου θα εξετασθούν όλες οι προτάσεις και θα επιλεγεί το 20% το οποίο θα κριθεί από μια επιτροπή στην οποία θα μετέχει, πέραν των δύο δημιουργών μελών της Ε.Σ.Ε., κάποιος εκ των: φωτογράφος/διευθυντής φωτογραφίας,  επαγγελματίας του τουρισμού,  ιστορικός/ιστοριοδίφης,  ή υπάλληλος του Film Commission,  ή υπεύθυνος προβολής του Δήμου/Περιφέρειας, ή όποιος άλλος κριθεί ικανός και κατάλληλος από την  οργανωτική επιτροπή/Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε..

Από το 20% των προκριθέντων στην ημιτελική φάση θα επιλεγούν έως 12 προτάσεις, που θα μετάσχουν στον τελικό και θα διαγωνισθούν για τα εξής βραβεία:

Το 1ο βραβείο: Με παραγωγό την Ε.Σ.Ε. θα παραχθεί το promo των 3΄(ή περισσοτέρων λεπτών) και θα λάβει 250 ευρώ και μετάλλιο

Το 2ο και 3ο βραβείο  θα λάβουν από 250 ευρώ και μετάλλιο, έκαστο

Αρχαία Επίδαυρος
Αρχαία Επίδαυρος -Φωτό: Δήμος ΕΠιδαύρου

Τρεις έπαινοι

Τα τρία βραβεία και τους επαίνους θα λάβουν εκείνος ή εκείνη που συνδυαστικά θα παρουσιάσουν την λατρεία για τον τόπο τους καλύτερα, κατά την κρίση της επιτροπής, από τους λοιπούς διαγωνιζόμενους.

Οι έπαινοι δικαιούνται να μετάσχουν σε έναν, οιονδήποτε, επόμενο διαγωνισμό της Ε.Σ.Ε. άνευ καταβολής  του αντίστοιχου αντιτίμου κατοχύρωσης.

Επιπλέον:

Ένα βραβείο για κάθε ιδιαίτερη κατηγορία (τρείς τρόποι) θα λάβει 250 ευρώ και μετάλλιο.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για οιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας αλλά αφορούν μόνον τόπους της Ελλάδας, καθώς σκοπός είναι η προβολή και προώθηση όλης της Ελλάδας με στόχο την προσέλκυση τουριστών, περιηγητών και επισκεπτών/εκδρομέων. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνιστά και άδεια να χρησιμοποιούνται τα ονόματα των νικητών και οι φωτογραφίες τους για λόγους δημοσιότητας και προώθησης. 

Είναι αποδεκτές προτάσεις από περισσότερους από έναν δημιουργούς αλλά πρέπει να ενημερώνεται η νομική υπηρεσία της Ε.Σ.Ε. στο [email protected] ώστε η κατοχύρωση να γίνεται και στα δύο ή περισσότερα ονόματα συνδημιουργών. Εφ΄ όσον η πρόταση κερδίσει βραβείο, το βραβείο θα διανεμηθεί, εξίσου, μεταξύ των δημιουργών. Η πρόταση πρέπει να είναι πρωτότυπη εργασία των δημιουργών, όχι αντιγραφή από βιβλίο, site, κλπ. γραμμένη στην ελληνική γλώσσα, με στοιχεία των 12.

Πορτοχέλι-Φωτό: Αρχείο

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό οι προτάσεις να μην έχουν γυρισθεί και να μην έχουν διακριθεί σε άλλους διαγωνισμούς.

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής πλην των προερχομένων από την επαρχία ή το εξωτερικό που θα προσκαλούνται εγκαίρως ώστε να μπορέσουν να παραστούν στην τελετή απονομής των βραβείων.

Μέσα σε τρία “κλικ” λοιπόν και με μια ιστορία η ομορφιά των τόπων της Πελοποννήσου μπορεί να γίνει, μέσω του διαγωνισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος “Τοπολατρεία”, το όχημα προσέλκυσης τουρισμού στην περιοχή.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis