home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αρκαδία: Το 1ο Φεστιβάλ Τσακωνιάς στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Ανάδειξη της τσακώνικης κληρονομιάς σε Πραστό και Άγιο Ανδρέα
Τσακώνικη πινακίδα

Με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας τσακώνικης κληρονομιάς εγκαινιάζεται στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας το “Φεστιβάλ Τσακωνιάς”, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ιδιαίτερα τσακώνικα χαρακτηριστικά, μέσα από τη μουσική, τους χορούς, τη διάλεκτο, τη γαστρονομία και την αρχιτεκτονική, με εκδηλώσεις τον Αύγουστο στην ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, τον Πραστό, αλλά και τον Άγιο Ανδρέα

Τσακώνικος χορός
Φωτό: youtube/leonidion.gr

Η Τσακωνιά είναι μια πολιτιστική περιοχή, που περιλαμβάνει 13 χωριά και οικισμούς γύρω από τα Πέρα Μέλανα Αρκαδίας και που, σύμφωνα με τον καθηγητή Θανάση Κωστάκη στη “Σύντομη Γραμματική της Τσακώνικης Διαλέκτου” του 1951, εκτείνεται από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι το Λεωνίδιο και τον Τυρό.

Ο όρος Τσάκωνας εμφανίζεται για πρώτη φορά στα γραπτά βυζαντινών χρονικογράφων, που αντλούν το εθνώνυμο των Τσακώνων από την παραφθορά του εθνωνύμου για τους Λάκωνες, ονομασία-αναφορά στις δωρικές ρίζες της τσακώνικης γλώσσας.

Ο Πραστός, Πραστέ στα Τσακώνικα, κατά τα μεσαιωνικά και νεότερα χρόνια αποτελούσε την ιστορική πρωτεύουσα της παραδοσιακής περιοχής της Τσακωνιάς. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 649 μ. και σε απόσταση 21 χλμ. από τον Άγιο Ανδρέα. Οι γηραιότεροι κάτοικοί του μιλούν μέχρι και σήμερα την Τσακώνικη διάλεκτο.

Πραστός Αρκαδίας
Φωτό: wikipedia/Evangelos Papacharalampous

Το χωριό χαρακτηρίζεται από τα αρχοντικά του σπίτια, πυργόσπιτα και εκκλησίες, χαρακτηριστικά δείγματα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής, και έχει ανακηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός.

Με το 1ο Φεστιβάλ Τσακωνιάς στον Πραστό και τον Άγιο Ανδρέα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι συνήθειες αλλά και η ξεχωριστή Τσακώνικη διάλεκτος αναδύονται από το παρελθόν και καθορίζουν το μέλλον της μοναδικής αυτής περιοχής της Αρκαδίας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis