home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Θερμοκρασίες και ξηρασία ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών

Αυξημένος ο κίνδυνος για φωτιές όλη την εβδομάδα – Ποιές περιοχές κινδυνεύουν
Κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ δύσκολες αναμένεται να είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην Πελοπόννησο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε, καθώς τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και η ξηρασία ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Βασικές αιτίες για εκδήλωση πυρκαγιών

Βασική αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

Όπως εξηγούν, κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες, που ήδη επικρατούν σε όλη την Πελοπόννησο πλην Αρκαδίας, από την Παρασκευή, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους, εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

2507 humfire

Ειδικότερα, για τη Δευτέρα 25 Ιουλίου η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις, που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr. Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.

Ποιές περιοχές κινδυνεύουν

Η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα αναμένεται να είναι υψηλή έως πολύ υψηλή κυρίως σε Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία και Ηλεία.

2507 wrf cfwi 2km

Παράλληλα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 37 βαθμών Κελσίου, σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών, ενώ περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου.

2507 poptemp

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή στην Πελοπόννησο, συγκεκριμένα στην Αργολίδα και την Κορινθία, καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι αυξημένος όλη την εβδομάδα, λόγω των θερμοκρασιών και της ξηρασίας, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε όλες τις εργασίες που έχουν να κάνουν με την ύπαιθρο, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις επικίνδυνες περιοχές.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis