home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πελοπόννησος; Παρατεταμένος καύσωνας και αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Κυριακή και Δευτέρα οι δυσκολότερες μέρες με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου

Παρατεταμένος καύσωνας, που θα αγγίξει τις 10 ημέρες, αναμένεται να πλήξει την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει ειδικότερα την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα καταγράψει ακόμη και 42-43 βαθμούς.

t2m population wrf 2022 7 24 1

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει τόσο πολύ:

“Γιατί η ζέστη θα κρατήσει πολύ. Λόγω διατήρησης ισχυρού αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών πιέσεων) στα νότια. Λόγω των καθοδικών κινήσεων της ατμόσφαιρας όπου οι μάζες συμπιέζονται και θερμαίνονται. Λόγω της «κλασσικής» θερμής μεταφοράς από τις ακτές της Αφρικής.

Καταγραφή 2

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τον καύσωνα

Καθώς ο καύσωνας αναμένεται να είναι παρατεταμένος, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχονται για όλους και κυρίως για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομαδες.

Συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία φτάσει σε μη ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα και σε συνέργεια με άλλους παράγοντες, όπως η υγρασία, δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στον θάνατο.

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι, δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ηλικιωμένοι, μωρά και μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον, χρονίως πάσχοντες αλλά και ασθενείς με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα. Επίσης, όσοι λαμβάνουν για καθαρά ιατρικούς λόγους φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους.

Διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Φωτογραφία: Γιάννης Ηλίας

Οδηγίες αυτοπροστασίας

Κατα τη περίοδο του καύσωνα θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες αυτοπροστασίας:

-Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

-Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

-Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

-Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

-Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό.

-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

-Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.

Καύσωνας αγόρι με νερό
ΦΩΤΟ: Pixabay Misterli54

-Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

-Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

-Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

-Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

-Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ταυτόχρονα με το κύμα καύσωνα υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών με όλη την Πελοπόννησο να βρίσκεται στην “κίτρινη ζώνη”, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 24 Ιουλίου.

220724

Με την Περιφέρεια να μετρά τις πληγές της από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά με τις εργασίες και τις ενέργειες, που σχετίζονται με την ύπαιθρο, τονίζει η Πολιτική Προστασία.

Υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνας και κίνδυνος πυρκαγιάς θα ταλαιπωρήσουν την Πελοπόννησο τις ερχόμενες ημέρες με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπισή τους.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis