Home design
home design

Ημέρα μνήμης – 48 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα

Εκδηλώσεις μνήμης και δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο
Ορκωμοσία νέα βουλή

Ημέρα μνήμης η Κυριακή 24 Ιουλίου, καθώς γιορτάζεται η 48η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ήταν 23 Ιουλίου 1974 όταν η Ελλάδα, στο κατώφλι ενός πολέμου με την Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο και τη γενική επιστράτευση, μετρούσε αντίστροφα για την παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς μετά την 7ετή Χούντα.

21april1967

Εκείνο το πρωί, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, πήγαν στη Βουλή προκειμένου να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φαίδωνα Γκιζίκη και να τονίσουν ότι η παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς κρινόταν επιτακτική.

1280px greece parliament
Φωτό: wikipedia

Στις 2 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή χιλιάδες λαού πανηγύριζαν την πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών, ενώ για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας το κατώφλι του κοινοβουλίου περνούσαν πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς.

 Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έλαβε εντολή να έχει προχωρήσει, μέχρι τις 8 το βράδυ στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα στο τραπέζι πέφτει η πρόταση επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι.

Ο Καραμανλής δέχεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας και στις 2.05 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 το αεροπλάνο της Γαλλικής Προεδρίας προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μέσα σε λαοθάλασσα

1024px constantin karamanlis nieuwe premier van griekenland uit parijs in athene kar bestanddeelnr 927 3512
Φωτό: wikipedia/ Fotograaf Onbekend / Anefo 

Στις 4 τα ξημερώματα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός ενώ το μεσημέρι ακολουθεί η ορκομωσία του πρώτου κλιμακίου της κυβέρνησης, που ολοκληρώνεται μέχρι και τις 26 Ιουλίου.

Τιμώντας τη σημερινή επέτειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στις 10 το πρωί στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας στην προτομή του αγωνιστή-ήρωα Σπύρου Μουστακλή, που βασανίστηκε φριχτά στα κολαστήρια της Χούντας, ενώ στις 8 το βράδυ θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Φωτογραφία: Κατερίνα Σακελλαροπούλου official/Facebook

Χθες, Σάββατο 23 Ιουλίου, εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, για τα 48 χρόνια από την κατάρρευση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας πραγματοποίησε ο  Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ομιλία του Προέδρου του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, Βαγγέλη Γκιουγκή, χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου Αντιστασιακών Λευκωσίας Κύπρου, Γεωργίου Λουκά και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

48 χρόνια μετά η Ελλάδα γιορτάζει και πάλι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τιμώντας και τους αγωνιστές που βασανίσθηκαν, φυλακίσθηκαν και εξορίσθηκαν από κατά τη διάρκεια της 7ετούς στρατιωτικής δικτατορίας.

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis