home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Ένα πανό στο έρημο σπίτι θυμίζει τον ποιητή Καρούζο

Δεν υπάρχει ούτε καν πινακίδα που να θυμίζει ότι αυτή η μονοκατοικία ήταν το πατρικό σπίτι του μεγάλου ποιητή
Πανό στο σπίτι του ποιητή Νίκου Καρούζου στο Ναύπλιο

Δὲν ἔχει οὔτ᾿ ἕνα παράθυρο νὰ βγεῖ στὰ δέντρα ἡ ἐρημιά μου, έγραφε ο μεγάλος ποιητής Νίκος Καρούζος στο «Σχέδιο γιὰ τὸ μέλλον τοῦ οὐρανοῦ». Το έρημο πατρικό σπίτι του στο Ναύπλιο, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο, θυμίζει τα παιδικά του χρόνια, αλλά δεν βρίσκεται τρόπος να αξιοποιηθεί, ή κάποιοι δεν το θεωρούν προτεραιότητα.

Ένα μαύρο πανό τις τελευταίες ημέρες υποκαθιστά κατά κάποιον τρόπο μια στοιχειώδη πινακίδα που θα μπορούσε να θυμίζει στους περαστικούς, τί είναι το μισογκρεμισμένο κτήριο που βλέπουν…

Σπίτι ποιητή Νίκου Καρούζου στο Ναύπλιο
ΦΩΤΟ: anagnostis

Η οικία Καρούζου στο Ναύπλιο είναι εγκαταλειμμένη και με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης της, ενώ ο χρόνος καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει.

Το σπίτι του ποιητή, στον πεζόδρομο Βασιλέως Κωνσταντίνου 35, κοντά στο δεσποτικό είναι μία μονοκατοικία εμβαδού 95,53 τετραγωνικών μέτρων εντός οικοπέδου εκτάσεως 465,24 τετραγωνικών μέτρων που κατασκευάστηκε το 1925.

Ιδιοκτήτες του ανωτέρω ακινήτου είναι: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κατά 50% (δωρεά εν ζωή από τον ποιητή Νικόλαο Καρούζο), επτά κληρονόμοι από το σόι της μητέρας του με συνολικό ποσοστό 25% και άλλοι έξι κληρονόμοι από το σόι του πατέρα του με συνολικό ποσοστό 25%. Οι περισσότεροι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η συντήρηση του να είναι αδύνατη.

Και η ιδέα να δημιουργηθεί εκεί ένα μουσείο με κειμήλια του ποιητή και πολιτιστικός χώρος αφιερωμένος στην ποίηση, μένει ως μια απλή εξαγγελία, αφού ο δήμος δεν έχει καταφέρει να βρει τον τρόπο να την υλοποιήσει.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis