home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κορινθία: Με επιτυχία οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ε. Κανελλόπουλο στο Κιάτο

Τίμησε τα 150 χρόνια από τη γέννηση του εξέχοντα Διπλωμάτη ο Δήμος Σικυωνίων
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 001

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο Κιάτο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργάνωσε, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου, ο Δήμος Σικυωνίων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του εξέχοντα Κιατανιώτη Διπλωμάτη Ευθύμιου Κανελλόπουλου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με τα εγκαίνια της Έκθεσης “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Η οικογένεια, η ζωή, η δράση και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη”. Στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Κιάτου, κατά τις μέρες και ώρες των εκδηλώσεων των «Σικυωνίων», οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» στο έργο και τις δράσεις του Έλληνα Διπλωμάτη, σε κρίσιμες εποχές της ελληνικής ιστορίας, με την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Missouri-St.Louis, Νίκου Πουλόπουλου.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 004
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, επικαλέστηκε τα λόγια του Καζαντζάκη και σημείωσε ότι «το πρώτο χρέος μας είναι να νιώσουμε μέσα μας όλους τους προγόνους μας», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε «να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και να ξεκαθαρίσουμε πού θέλουμε να πάμε».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι η Έκθεση μετά το πέρας των φετινών «Σικυωνίων» θα μεταφερθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων, όπου θα υποστηριχθεί με νέες τεχνολογίες και διαδραστικές εφαρμογές και θα τοποθετηθεί μόνιμα σε ειδική ενότητα του χώρου, αφιερωμένη στην τοπική ιστορία.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 005
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Τα εγκαίνια της Έκθεσης ακολούθησε η συναυλία των Γεράσιμου Ανδρεάτου και Μάκη Ψαραδέλλη, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου, Βασιλικής Μιχαλούση.

Οι καλλιτέχνες συγκίνησαν το κοινό τόσο με τα τραγούδια τους όσο και με τις αφηγήσεις τους από προσωπικές και μη μαρτυρίες προσφύγων, αλλά και αποσπάσματα επιστολών του Ευθύμιου Κανελλόπουλου που αφορούσαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ 001
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Το πρωί της Κυριακής 17 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην ημερίδα με τίτλο: “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Ο διπλωμάτης και η εποχή του”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη. Αναλυτικά μίλησαν οι:
Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας – Συγγραφέας, με θέμα: «Η Ιστορία της Οικογένειας Κανελλοπούλου από το 1821µέχρι τα νεώτερα χρόνια»
Νίκος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισµού, Πανεπιστήµιο του Missouri-St.Louis, με θέμα: «Ο διπλωµάτης Ευθύµιος Κανελλόπουλος στις υπηρεσίες του Έθνους»
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιµή, με θέμα: «Ευθύµιος Κανελλόπουλος, ο Έλληνας Πρέσβης από το Κιάτο στην απελευθερωµένη Κωνσταντινούπολη σε µια εποχή όπου η Ελλάδα τολµούσε»
Αντώνης Κλάψης, Επίκ. Καθηγητής, Τµ. Πολιτικής Επιστήµης & Διεθνών Σχέσεων, Παν/µιο Πελοποννήσου, με θέμα: «Η προοπτική επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη δυτική Μικρά Ασία: Στρατηγικές επιδιώξεις και γεωπολιτικοί περιορισµοί»
Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Παν/µίου της Γενεύης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/µίου Αθηνών – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής με θέμα: «Ο Μικρασιατικός Πόλεµος και τα Πετρέλαια της Μοσούλης».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 003
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Τάκης Λουζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Χάρης Βυτινιώτης, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας, Ιωάννα Κασίμη, οι πρώην βουλευτές Κορινθίας, Γιώργος Τσόγκας και Μαρία Θελερίτη, ο περιφερειακός σύμβουλος, Απόστολος Παπαφωτίου, ο πρόεδρος του ΔΣ Σικυωνίων, Νίκος Σκαρμούτσος, ο πρόεδρος της Μηκώνης, Δημήτρης Ζάρκος, ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Τσολάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μάρκος Λέγγας και Σταμάτης Γκούμας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου, Τάσος Λεονάρδου, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι Μικρασιατικών και άλλων Σωματείων.
Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία της προέδρου της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Βασιλικής Ευστρατιάδου, η οποία και τις δύο μέρες συγκίνησε τους παριστάμενους με τις γεμάτες συναίσθημα ομιλίες της.

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Σικυωνίων για τα “Σικυώνια 2022” συνεχίζονται.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis