home design 800x400

Η Μενδώνη πήγε στις Μυκήνες και απέφυγε την ευθύνη για τη φωτιά που ρεζίλεψε τη χώρα διεθνώς

Το έργο πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κόστισε 700.000 ευρώ.

Έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια από την αρχική εκπόνηση της μελέτης και να καεί μέρος του αρχαιολογικού χώρου τον Αύγουστο του 2020 για να φθάσει να εγκαινιαστεί σήμερα ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα πυροπροστασίας στις Μυκήνες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ένα έργο στο οποίο επέμειναν ο Παναγιώτης Νίκας και οι συνεργάτες του, καταφέρνοντας τελικά να το υλοποιήσουν.

Την Υπουργό Πολιτισμού, εκτός των άλλων, συνόδευε ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός. Την υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και Χρήστος Πετσέλης κ.α.

Δεν ζήτησε συγγνώμη η Μενδώνη

Παρά τις παραινέσεις Νίκα, η υπουργός Πολιτισμού, απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για την φωτιά στις Μυκήνες που ρεζίλεψε τη χώρα διεθνώς. Ακόμα και πριν την ομιλία της στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στάθηκε στο ύψος του και δήλωσε:

“Υπήρξε εδώ μια φωτιά, η οποία πυρπόλησε το χώρο, ευτυχώς χωρίς ζημιές για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Μας εξέθεσε όμως διεθνώς. Απολογηθήκαμε για αυτό το οποίο συνέβη, σε έναν χώρο σαν κι αυτόν, παγκοσμίως γνωστό που διαφημίζει την πατρίδα μας. Ήταν χωρίς μηχανισμό πυρόσβεσης. Και είχαμε τα αποτελέσματα, τα οποία είχαμε, φωτογραφίες στο εξωτερικό, αναφορές σχετικές με την αδιαφορία μας, ως αναφορά αυτό τον πλούτο και αυτή την παράδοση. Συνεργαστήκαμε με τον υπουργό, διαθέσαμε ως περιφέρεια τα χρήματα, τα οποία ήταν αναγκαία. Πρώτη προτεραιότητα ήταν να κλείσουμε τη συγκεκριμένη πληγή.

Η κα Μενδώνη από τη μεριά της αρκέστηκε να στραφεί εναντίον της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι “Κάποιοι θέλησαν να παρουσιάσουν εκείνη τη φωτιά, η οποία πραγματικά ήταν ένα πρόβλημα ως μία μεγάλη καταστροφή. Ήταν φωτιά. Ήταν εικόνες φωτιάς, αλλά δεν ήταν καταστροφή”.

Δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού από τις Μυκήνες:

“Την τελευταία μέρα του Αυγούστου 2020, συνέβη η φωτιά στις Μυκήνες, η οποία πήρε και ένα μέρος του αρχαιολογικού χώρου, χωρίς να κάνει ζημία επί της ουσίας στον αρχαιολογικό χώρο. Γιατί η πρόληψη είχε λειτουργήσει και η εφορεία αρχαιοτήτων Αργολίδος είχε φροντίσει ώστε να μην υπάρχει καθόλου καύσιμη ύλη, παρά μόνο κάποια εκατοστά πάνω από το έδαφος. Αυτή ήταν η αιτία που η φωτιά δεν άγγιξε και δεν κατέστρεψε τα μνημεία.

Κάποιοι θέλησαν να παρουσιάσουν εκείνη τη φωτιά, η οποία πραγματικά ήταν ένα πρόβλημα ως μία μεγάλη καταστροφή. Ήταν φωτιά. Ήταν εικόνες φωτιάς, αλλά δεν ήταν καταστροφή. Αυτοί οι οποίοι ανεξαρτήτως πού βρίσκονται προσπαθούσαν να παρουσιάσουν κατεστραμμένες τις Μυκήνες, έκαναν ζημιά στην πατρίδα. Έκαναν ζημιά στη χώρα, στην οικονομία, στον τουρισμό, στη φυσιογνωμία, την οποία έχει διεθνώς η χώρα, η οποία ευτυχώς στα τρία τελευταία χρόνια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ξαναβρεί τον εαυτό της στο εξωτερικό. Από κει που ήταν ένας παρίας στο εξωτερικό. Και αυτοί οι άνθρωποι επειδή ήταν αυτοί ακριβώς που ήταν και επειδή έκαναν την πολιτική την οποία έκαναν, γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο θέλησαν να πλήξουν δι΄ αυτού του τρόπου την εικόνα της χώρας, του υπουργείου Πολιτισμού, του πολιτισμού του Ελληνικού, παρουσιάζοντας κατεστραμμένες τις Μυκήνες. Έναν αρχαιολογικό χώρο η λειτουργία του οποίου μετά τη φωτιά της 31ης Αυγούστου 2020 δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα. Δεν θα υπήρχε καμία πυροσβεστική υπηρεσία που θα έδινε την άδεια επαναλειτουργίας του χώρου, εάν ο χώρος κινδύνευε και αν κινδύνευαν κυρίως οι επισκέπτες αυτού του χώρου.

Επίσης, και απευθύνομαι κυρίως στους συναδέρφους μου αρχαιολόγους. Ζητούν έργα στους αρχαιολογικούς χώρους, ζητούν συστήματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Πριν από μερικά χρόνια όμως, ενοχλούσε η παρέμβαση. Τα έργα δεν γίνονται χωρίς να ακουμπήσουμε το χώμα, τα έργα δεν γίνονται χωρίς να δημιουργήσουμε κάποιες υποδομές στον αρχαιολογικό χώρο. Ευτυχώς και αυτό είναι μία νοοτροπία, η οποία έχει πλέον αλλάξει. Έχουν αλλάξει πολλές νοοτροπίες και στον επιστημονικό αυτό κλάδο, έχει αλλάξει όμως και γιατί οι συνθήκες μας ανάγκασαν όλους να αλλάξουμε.

Δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος κατεστράφη κάποτε από πυρκαγιά. Η πυρκαγιά όμως που τον κατέστρεψε ήταν η πυρκαγιά των Ατρειδών, μαζί με το αίμα, μαζί με τη δολοφονία, μαζί με όλα αυτά που συνέβησαν τότε, που κάποιοι λυπήθηκαν γιατί δεν έγινε και τώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τον Παναγιώτη Νίκα, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, γιατί ήταν ο άνθρωπος που την ίδια στιγμή που έσβησε η φωτιά αυτή η μικρή που είχε ξεσπάσει, με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε, τώρα θα γίνει. Και σήμερα είμαστε εδώ και το κάναμε. Θέλω να ευχαριστήσω το πρόσωπο της Άλκηστης Παπαδημητρίου, όλο το προσωπικό της εφορείας αρχαιοτήτων Αργολίδος, για τη συνεργασία και για τον ακάματο μόχθο τον οποίο καταθέτουν καθημερινά.

Κε Περιφερειάρχα σας ευχαριστώ για όλη τη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, για όλον τον πολιτιστικό πλούτο της Πελοποννήσου, μιας περιοχής η οποία συγκεντρώνει ένα μοναδικό σε ποσότητα και ποιότητα πολιτιστικό απόθεμα”.

Το σύστημα πυρόσβεσης

Το σύστημα πυρόσβεσης που έχει εγκατασταθεί περιλαμβάνει 32 πυροσβεστικές φωλιές σε ετοιμότητα, περιμετρικά του Αρχαιολογικού μνημείου. Το έργο έγινε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κόστισε περίπου 700.000 ευρώ.

Έχει αναπτυχθεί δίκτυο πυρόσβεσης, ενώ η κεντρική δεξαμενή δυναμικότητας 500 κυβικών μέτρων τροφοδοτείται από παρακείμενη πηγή.

Πριν την υπογραφή της παράδοσης του έργου έγινε δοκιμαστική λειτουργία του.

Άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες

Η σημερινή επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στις Μυκήνες, δεν συνοδεύτηκε από μια παραδοχή ευθύνης.

Έπρεπε πρώτα να καεί μέρος ενός από τους εμβληματικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, για να αποκτήσει εκ των υστέρων σύστημα πυρόσβεσης, ενώ υπήρχε έτοιμη μελέτη από το 2007. Την ύπαρξη της είχε αποκαλύψει το anagnostis.org, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο πυροπροστασίας των Αρχαίων Μυκηνών που δεν προχώρησε τότε αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε αυτό.

Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική έρευνα για την απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά, όσο και η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το Υπουργείο Πολιτισμού για πιθανές πειθαρχικές ευθύνες, παρά το πόρισμα – καταπέλτης της πυροσβεστικής.

Τρεις προγραμματικές συμβάσεις

Ακολούθησαν με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, οι υπογραφές Προγραμματικών Συμβάσεων για τα εξής τρία έργα:

  1. Τον αγωγό τροφοδοσίας νερού ύδρευσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών,
  2. Μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Π.Ε. Αργολίδας και
  3. Την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των τουρκικών λουτρών (χαμάμ) στο Ναύπλιο.

Το πρωί της ίδιας μέρας η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε έργα πολιτισμού στο Ναύπλιο, όπως το Μπούρτζι, το Παλαιό Τελωνείο, τον Άγιο Νικόλαο, το Κτήριο Βίγγα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Άγιο Γεώργιο και τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

Το απόγευμα η Λίνα Μενδώνη μετέβη στο Άργος όπου έκανε αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου οι εργασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Λίνα Μενδώνη, Αλκηστις Παπαδημητρίου στις αυτοψίες στο Ναύπλιο / ΦΩΤΟ: ΥΠΠΟΑ

Σχόλια

Exit mobile version